PEĐA GRBIN

‘Plenkovićeva izjava o veledrogerijama je divljaštvo, a protiv retorike predsjednika nemam ništa, nužna je‘

Ocijenio je kako nije pretjerivanje kada Milanović kaže da je predsjednik Vlade apsolutno nesposoban.
Peđa Grbin
 Goran Mehkek/Cropix

Nakon što je premijer Andrej Plenković u otvorenom sukobu s predsjednikom Zoranom Milanovićem u priču uvukao i oporbene političare, stigao je odgovor od Peđe Grbina.

Šefa SDP-a premijer je prozvao da odgovori podržava li "divljačke i vulgarne napade na Pupovca", a Grbin mu je odgovorio da je predsjednik oštar u izjavama, ponekad i bezobrazan, te dodao:

- Ali, između predsjednikovog bezobrazluka i HDZ-ovog lopovluka, bezobrazluk mi daleko manje smeta, napisao je na Facebooku.

U kratkom razgovoru za RTL odgovorio je na pitanje crta li i on metu na Miloradu Pupovcu.

- To je najblaže rečeno smiješno. Upravo kad su gospoda iz HDZ-a, ako ih se gospodom može zvati, tražili da se manjinama oduzme pravo da sudjeluju u, recimo, kreiranju državnog proračuna ili u izboru Vlade, mi iz SDP-a smo bili ti koji smo, ne samo pravo nacionalnih manjina, nego i njihovih zastupnika, branili. Ali jedno je govoriti o konkretnom političaru, a drugo o nacionalnoj manjini i žao mi je što to gospoda iz HDZ-a ne razumiju, rekao je.

Na pitanje smatra li da Milanović pretjeruje, još jednom ponavlja da je njegov govor oštar, provokativan, nekad čak i bezobrazan, ali da mu je to draže od lopovluka.

- A lopovluk vidimo svakog dana. Danas smo saznali da je gradonačelnik Požege, gospodin Puljašić, uhljebljen na mjesto u Domu zdravlja, zbog čega je jedna gospođa dobila otkaz. To je divljaštvo, to je ono što me smeta, lopovluk. Čovjeka kojeg istražuje USKOK ti gurneš u Dom zdravlja, netko zbog toga ostane bez radnog mjesta i onda se proziva predsjednika Republike kad nazove stvari pravim imenom.

Ocijenio je kako nije pretjerivanje kada Milanović kaže da je predsjednik Vlade apsolutno nesposoban.

- To su činjenice, smatra Grbin.

Objasnio je kakvom vidi retoriku Andreja Plenkovića.

- Nije bitno različita od retorike predsjednika Republike. I ona je bezobrazna i oštra, ali je različita u jednoj stvari. Predsjednik želi otvarati probleme, o njima govoriti, a Andrej Plenković od njih bježi. Još jedan primjer. Postavlja se pitanje tko su lopovi - to su oni čija se stranka nalazi na optuženičkoj klupi, koja u ovom trenutku ima predmet pred Vrhovnim sudom RH i onda želi opstruirati izbor osobe koja bi trebala biti predsjednica Vrhovnog suda. To je ono o čemu mi u SDP-u želimo govoriti. U pravosuđu postoje problemi, mi ih želimo početi rješavati...

Na pitanje kako izabrati predsjednika Vrhovnog suda, s obzirom da ovakva retorika ne rješava taj problem, Grbin je odgovorio:

- Probali smo pristojno, nije išlo. Kada te netko gađa blatom, onda pristojnost nije odgovor. Zato ja u ovom trenutku nemam ništa protiv retorike predsjednika Republika, mislim da je nužna da se stvari razgolite. To nije moj način, ja tako ne govorim, ne mogu, ne znam, nema potrebe da objašnjavam, ali mislim da predsjednik nije u krivu kada o ozbiljnim problemima govori na ovakav način. Možda tu i tamo pogriješi u nekoj meti, ali kad govorimo o HDZ-u, pogotovo u trenutku kada je za sve bolnice u Hrvatskoj, osim za jednu obustavljena isporuka lijekova. To je divljaštvo, a ne ono što govori predsjednik, rekao je Grbin.

Grbin kaže da je premijerova izjava o veledrogerijama "divljaštvo"

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je kako je izjava premijera Plenkovića kako veledrogerije svaki put pred izbore, vrše pritisak nastojeći naplatiti dugove, "divljaštvo" i da SDP to osuđuje.

Veledrogerija Medika danas je obustavila isporuku lijekova svim bolnicama zbog duga od 2,1 milijarde kuna. Od tog iznosa 1,4 milijarde kuna su dugovi bolnica, a ostalo je dug za lijekove na recept.

U izjavi novinarima premijer Plenković rekao je kako veledrogerije, svako malo, kada dođe neki važan termin, bilo Božić bilo Uskrs ili datum izbora, složno krenu tražiti sredstva koja im se trebaju platiti. "Mi smo o tome razgovarali, ministri financija i zdravstva će s njima održati sastanak i bit će im isplaćena određena sredstva u sljedećim danima", dodao je Plenković.

Reagirao je i predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekavši kako je zadaća države osigurati da bolnički sustav funkcionira.

"A onda kada se kaže da je uobičajeno da se pred izbore blokira isporuka lijekova, e onda je to divljaštvo. Mi u SDP-u takvo divljaštvo osuđujemo," izjavio je Grbin na konferenciji za medije o stanju u zdravstvu.

Veledrogerije ukupno potražuju čak 6 i pol milijardi kuna. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je ranije danas kako je svjestan problema te je u dogovoru s ministrom financija Zdravkom Marićem za sutra pripremio privremeno rješenje.

Danko Velimir Vrdoljak, voditelj SDP-ova Savjeta za zdravstvo, naveo je da su dugovi u zdravstvu 2015. bili 2,6 milijardi kuna, s tendencijom daljnjeg smanjivanja.

Ustvrdio je da je 2020. dug u zdravstvu eksponencijalno porastao i došao na oko šest milijardi te predložio da se već danas ukinu limiti i da se bolnice plaća po izvršenjima i kvaliteti.

Prema njegovim riječima bolnice su za vrijeme covid krize pružale manje usluga, neke su radile na 30 do 50 posto kapaciteta, te ustvrdio da su sve one lijekove koji nisu potrošeni građani i dalje plaćali.

"Gdje su ti novci? Kako je moguće da se eksponencijalno povećava dug, a vi ste manje radili u zadnjih godinu dana?" upitao je Vrdoljak zdravstvenu administraciju.

Grbin je oštro reagirao i na izjavu ministra Beroša, koji kao dugoročno rješenje za dugove u zdravstvu nije isključio mogućnost povećanja izdvajanja iz plaća za zdravstveno osiguranje.

"Prosječna plaća u Hrvatskoj po bruto iznosu je oko 9000 kuna mjesečno. Ako bi se doprinos za zdravstveno osiguranje povećao samo za 1 posto, značilo bi da se građanima svakog mjeseca uzima dodatnih skoro 100 kuna, a godišnje nešto više od 1000 kuna", rekao je Grbin.

Pozvao je Vladu da počne rješavati ovaj problem već sada, ali, kaže Grbin, "ne na način da ga prevali na leđa građana koji će dobiti veće troškove, a jednako loše zdravstveno osiguranje". (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:26