KADROVSKE ROŠADE

PLENKOVIĆEVI PROTIVNICI BEZ POZICIJA U SABORU Najavljena smjena Brkića s mjesta potpredsjednika i Kovača s funkcije šefa Odbora za vanjsku politiku

 
Milijan Brkić i Miro Kovač
 Darko Tomaš / Hanza Media

Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a održanog samo dan nakon unutarstranačkih izbora najavljena je smjena Milijana Brkića s mjesta potpredsjednika Hrvatskog sabora i Mire Kovača s mjesta predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku, doznaje Jutarnji list.

Kako također doznajemo, na Brkićevu poziciju bit će imenovan politički tajnik HDZ-a Ante Sanader, dok će se o mjestu šefa vanjskopolitičkog odbora još provesti usuglašavanja nakon kojih bi trebalo biti poznato i ime novog kadrovskog rješenja.

U međuvremenu je ovu informaciju za RTL potvrdio i predsjednik Hrvatskog sabora te HDZ-ov glavni tajnik Gordan Jandroković.

- Nakon rezultata izbora, Predsjedništvo je odlučilo da novi potpredsjednik Sabora umjesto Milijana Brkića bude Ante Sanader, a još raspravljamo tko će doći na čelo Odbora za vanjsku politiku umjesto Mire Kovača. Imamo dva kandidata koji će doći na to mjesto, kazao je Jandroković i poručio da to nisu sankcije.

- Nije tu riječ o sankcijama, nego o posljedicama izbornih rezultata. Naši članovi i članice dali su jasnu potporu Plenkoviću i njegovom timu. Ovo su odluke koje jačaju homogenost stranke i politike koju provode Plenković i njegov tim, a protivnički tim je smatrao da taj smjer nije dobar, kazao je Jandroković za RTL.

Podsjetimo, dosadašnji zamjenik predsjednika Milijan Brkić na unutarstranačkim izborima kandidirao se za potpredsjednika, dok je Miro Kovač pokušao postati predsjednik stranke, ali kompletan tim tzv. Opcije za promjene je na izborima teško poražen, dok je ekipa aktualnog šefa stranke i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića odnijela uvjerljivu pobjedu.

Inače, na istoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj su najavljene smjene Brkića i Kovača, odlučeno je o još dva kadrovska rješenja.

Tako je tajnikom za političke stranke imenovan Tomislav Čuljak, koordinator svih stranačkih odbora, koji će sada biti zadužen i za komunikaciju s drugim političkim opcijama. On je, inače, i u vrijeme Tomislava Karamarka imao sličnu ulogu u stranci, a tada je bio na poziciji političkog tajnika. Tajnikom HDZ-a za gospodarstvo imenovan je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Vrh HDZ-a je odlučio i da se do daljnjega odgađaju svi unutarstranački izborni procesi, uključujući i stranački sabor koji se trebao održati 17. svibnja. O novim datumima bit će odlučeno naknadno, ovisno o razvoju situacije s koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:42