ODLUKA POVJERENSTVA

'PLENKOVIĆEVO OBRAĆANJE BILO JE SKANDALOZNO I NEDOPUSTIVO' Bivši ministar odgovorio na prozivke premijera: 'Vaše primjedbe nisu duhovite nego opasne'

 
 Robert Fajt / CROPIX

Siniša Hajdaš Dončić, SDP-ov zastupnik u Hrvatskom saboru, reagirao je na svom profilu na Facebooku na današnju konferenciju za novinare koju je sazvao premijer Andrej Plenković.

Podsjetimo, Plenković je u petak sazvao konferenciju za medije nakon odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je većinom glasova odlučilo da je premijer povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja jer je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom kada ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Plenković je, pak, ustvrdio da se radi o štetnoj odluci za sam imidž Povjerenstva, kao i za njegov imidž te da je odluka donesena na temelju percepciji tri člana Povjerenstva bez uporišta u zakonu.

S tim se ne slaže Hajdaš Dončić koji je Plenkovićevo obraćanje na konferenciji nazvao skandaloznim i nedopustivim ponašanjem, a sarkastično prozivanje saborskih zastupnika koji podnose prijave Povjerenstvu ocijenio je kao ‘opasno po demokratski sustav u Hrvatskoj’.

- Nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo odluku da je premijer Plenković povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja jer je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom kada ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, on je u današnjem vrlo bizarnom obraćanju na press konferenciji izjavio kako tu odluku ne priznaje. Skandalozno i krajnje nedopustivo ponašanje za jednog predsjednika vlade u demokratskoj zemlji!

Gospodin Plenković u svojem je najnovijem rušilačkom pohodu na demokratske institucije ustvrdio i da su prijave Povjerenstvu postale svojevrsni sport pa je tu istaknuo i mene - Sinišu Hajdaša Dončića, vjerojatno zbog toga što sam ga prijavio za sukob interesa u slučaju Agrokor.

Ne, gospodine Plenkoviću, to nije nikakav sport i Vaše primjedbe nisu duhovite nego opasne po demokratski sustav u Hrvatskoj. Moja je zastupnička i građanska dužnost upozoravati na kršenje zakona i demokratskih normi i to ću činiti i dalje u interesu građana i u interesu Republike Hrvatske. Zakona i Ustava moraju se pridržavati svi, pa i Vi, koliko god imali visoko mišljenje o sebi i koliko god Vam je to ‘ispod časti’. Moja je zastupnička i građanska dužnost postavljati Vam zastupnička pitanja kada se treba skrenuti pozornost na uništavanje hrvatskog nacionalnog bogatstva i državnih poduzeća, kada se mora upozoriti na kršenje zakona, korupciju ili na narušavanje demokratskog sustava i ljudskih prava. A Vaša je dužnost na ta pitanja odgovoriti, a ne ih ignorirati ne odgovarajući na njih mjesecima, kršeći Poslovnik Hrvatskoga sabora i Ustav RH - napisao je Hajdaš Dončić na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:30