JE LI JOŠ JEDNA DRŽAVNA TVRTKA PRED SKANDALOM

Plinacro godišnje daje 700.000 kuna za špijuniranje radnika i partnera

Nije uobičajeno da strateška tvrtka poput Plinacroa nema vlastitu službu za sigurnost i tako osjetljiv posao povjerava malo poznatoj detektivskoj agenciji
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Državna tvrtka Plinacro, kako doznajemo, već tri godine koristi usluge Detektivske agencije Kljaić. Posljednji ugovor s tom agencijom u vlasništvu Darka Kljaića, kojoj je Plinacro za usluge godišnje isplaćivao oko 700.000 kuna, potpisan je prije manje od mjesec dana - 22. travnja 2010. godine.

Skladište za transport plina košta 65 milijuna

No, zanimljivo je da je ugovor Plinacroa s detektivima prije nekoliko dana došao u pitanje. Na sjednici Nadzornog odbora Plinacroa održanoj u utorak 11. svibnja šefica Nadzornog odbora, ministrica Marina Matulović-Dropulić, navodno je zatražila od predsjednika Uprave Plinacroa Jerka Jelića Balte da raskine ugovor s malo poznatom detektivskom agencijom. U ovom trenutku nije nam poznato je li ugovor u međuvremenu raskinut i obavljaju li detektivi još poslove za Plinacro.

Informatička zaštita

Prema ugovoru, ta agencija za Plinacro obavlja nadzor nad sigurnošću tehnoloških objekata transportnog sustava. Primjerice, prikuplja podatke o stanju sigurnosti tehnoloških objekata transportnog sustava - plinovodima i ostalim objektima od posebnog državnog interesa, zatim prikupljanjem podataka o stanju sigurnosti na projektima u gradnji, kontrolom uspostavljanja i funkcioniranja sustava integralne tehničke zaštite na tehnološlim objektima (tjelesna i tehnička zaštita) te uspostavom sustava informatičke sigurnosti.

Detektivi, kako je navedeno, predlažu i mjere optimalnog sustava nadzora i sigurnosti na tehnološkim objektima transportnog sustava. Također prema potrebi dnevno, tjedno i mjesečno obilaze i nadziru objekte transportnog sustava i izrađuju izvješća i analize o stanju sigurnosti na tim tehnološkim objektima.

Jedna od njihovih usluga je stvaranje preduvjeta za sprečavanje korupcije na svim razinama te sudjelovanje u izradi analiza i procjena radnih mjesta s visokim stupnjem rizika od korupcije. Drugim riječima, to znači da detektivi, među ostalim, provjeravaju poslovne partnere te ostale pravne i fizičke osobe koje mogu utjecati na poslovne odnose s Plinacroom. Također kažu da će na zahtjev Uprave vršiti potpune i dubinske provjere fizičkih i pravnih osoba. Inače, djelatnici u Plinacrou žale se kako ta agencija nad njima vrši mobbing te da čak kontrolira i ispis svih telefonskih poziva.





Dvije adrese

A jedna od priča koja kruži tvrtkom je i ta da je detektivima jedan od zadataka da otkriju kojim putem informacije iz Plinacroa stižu do novinara.

Više o angažiranju detektivske agencije u Plinacrou u petak nam nisu mogli reći uz objašnjenje da na naše upite ne mogu odgovoriti prije ponedjeljka. Ističu tek da je njihova tvrtka od posebnog državnog interesa. U tom slučaju neobično je da na tako osjetljivim poslovima nemaju vlastitu službu za sigurnost i zaštitu nego posao povjeravaju manje poznatoj detektivskoj agenciji.

Kljajić, za razliku od drugih detektivskih agencija, nema ni web stranicu ni posebnih podataka u poslovnim imenicima, osim privatne mail adrese direktora. Mogu se pronaći podaci da je ta agencija smještena na dvije adrese - u Širolinoj 6 i Martićevoj 23, no na tim adresama nema registriranog telefonskog broja. I u ugovoru s Plinacroom navedene su dvije adrese - u zaglavlju je Širolina, a u pečatu direktora tvrtke - Martićeva.

Detektivska agencija Kljaić, doznajemo, zatražila je od Plinacroa da im skrati i rok za plaćanje s ugovorenih 30 na osam dana.

Odriješene ruke

Kao objašnjenje naveli su obvezu plaćanja PDV-a i obveze prema drugim klijentima. Usporedbe radi, drugim dobavljačima se za usluge zna plaćati i s rokom od 120 do 180 dana, iz čega bi se moglo zaključiti da detektivi imaju prilično slobode u poslovanju s Plinacroom.





Istim tempom uhode već tri godine

ZAGREB - Detektivska agencija Kljaić u svojim računima koje izdaje tvrtki Plinacro vrlo šturo specificira usluge. Primjerice, za kolovoz 2009. godine izdali su specifikaciju na kojoj su samo navedeni datumi, sat kad su počeli posao i sat kad su ga završili te broj sati koje su odradili s ukupnim brojem sati za taj mjesec.

To se kosi s ugovorom koji su potpisali s obzirom na to da prema članku 4. stoji da “će biti priloženi broj sati, kilometraža te cestarina/tunelarina”.

No, toga u specifikaciji nema, kao niti bilo kojih drugih obrazloženja. Cijena sata je prema ugovoru 200 kuna neto, a prema specifikaciji iz kolovoza 2009. detektivi su odradili u tom mjesecu ukupno 278 sati što pomnoženo s cijenom od 200 kuna iznosi 55.600 kuna. Godišnje to iznosi 667.200 kuna.

Zanimljivo je i da je u ugovoru navedena i ukupna vrijednost godišnjeg ugovora upravo u sličnom iznosu - 680.000 kuna. U najmanju je ruku neobično da je broj radnih sati gotovo uvijek isti, s obzirom na nedjelje, praznike i slično, te činjenicu iz ugovora po kojoj se detektivi obavezuju da će obilaziti objekte prema potrebi.

To bi značilo da su u posljednje tri godine radili uvijek istim tempom i s gotovo istim brojem sati.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:27