PREMIJER PLENKOVIĆ

‘Plinska afera? Situaciju ćemo rasvijetliti kad budemo htjeli. Šef Hrote? Istekao mu je mandat‘

‘Brinemo o velikom i bitnom, a male greške rješavamo kad mi to hoćemo‘, naglasio je Plenković

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da je Vlada smijenila Borisa Abramovića, direktora Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE), koji je prvi upozorio na viškove HEP-ova domaćeg plina, jer je pred kraj svog radnog vijeka te mu je istekao mandat.

"Istekao mu je mandat. Stavili smo jednoga drugoga čovjeka privremeno, ići će natječaj, doći će neko drugi, a čovjek je, koliko sam ja razumio, pred kraj svog radnog vijeka", rekao je Plenković, koji je sudjelovao na predstavljanju najnovijeg JGL-ova investicijskog projekta Integra vrijednog 53 milijuna eura na Svilnom.

Abramović je bio prvi koji je upozoravao na nepravilnosti u poslovanju HEP-a, što je dovelo do izbijanja afere "Plin za cent".

Plenković je na upit što je nedostajalo Abramoviću odgovorio da je odradio dva mandata, a na pitanje hoće li biti još nekih smjena, kratko je poručio "o tom-potom".

Na upit hoće li raskrinkati sve što se događalo u aferi "Plin za cent" samo je odgovorio: "Sve je isto, kad budemo htjeli".

Vlada, kaže, brine o velikome i bitnome, a male greške rješava kad hoće.

Plenković je poručio da HEP stoji dobro, a što se tiče spekulacija o mogućoj privatizaciji, ustvrdio je kako to krivo i izmišljeno.

"Postaje mi smiješno što sve u eter ubacuju pojedini ljudi ne bi li sebi pronašli neku relevantnost. Država stoji iza HEP-a, HEP je alat države u energetskoj krizi zbog kojeg imamo jeftiniju struju", istaknuo je.

Komentirajući incident s migrantima na granici s BiH, koje je zaustavila policija, a nakon toga su se začuli pucnjevi s teritorija BiH, te Mostov prijedlog da se pošalje vojska na granicu, poručio je da Hrvatska nije u ratu.

"Nema vojske na granicama, nije Hrvatska u ratu, 6500 hrvatskih policajaca štiti hrvatsku granicu, štiti vanjsku granicu EU, štiti šengenski prostor. Te njihove (Mostove) ideje ignorirajte”, kazao je Plenković.

Dodao je kako od susjedne BiH očekuje da "kontroliraju i izlaz iz njihove zemlje, a ne samo da Hrvatska kontrolira ulaz".

Ocijenio je kako je migrantska kriza globalni problem, a što se tiče Hrvatske to je minoran problem u usporedbi s drugim zemljama.

Optužio je SDP da je preko kolega u EP-u "orkestrirao" europske zastupnike socijalista iz Italije da fabriciraju incidente na granici, nastojeći isprovocirati reakciju hrvatske policije u vrijeme pristupanja Schengenu.

"Mi smo to spriječili. To je SDP", rekao je. Oni će nama lijepiti etikete veleizdajnika, a aktivno su radili za Hrvatska ne uđe u Schengen, kaže Plenković.

Osvrnuo se i na nasilje nad ženama za koje kaže da je "grozan i nedopustiv fenomen u hrvatskom društvu koji treba iskorijeniti i kazniti".

Napravit ćemo sve što možemo da se ono spriječi i iskorijeni, poručio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:36