LIČKI BANKOMAT

PLITVICE: LIČKI BANKOMAT Kako je iz budžeta nacionalnog parka zbog kojeg se pobunio dio HDZ-a razdijeljeno čak 27 milijuna na donacije i sponzorstva

Ilustracija
 Robert Fajt / CROPIX

Dok naš najljepši i najprofitniji nacionalni park Plitvička jezera pate zbog slijevanja fekalnih voda i nedostatka pročistača, od ove javne ustanove, čini se, solidno živi cijeli niz subjekata koji su se nakačili na njen izdašni proračun.

Dokaze za to Jutarnji list pronašao je analizirajući rashode ovog nacionalnog parka teškog 270 milijuna kuna koji je, samo u prvih devet mjeseci 2017. godine, na donacije, pomoći, sponzorstva i promidžbu potrošio nevjerojatnih deset posto svog proračuna!

Točnije, od siječnja do kraja rujna prošle godine iz proračuna parka Plitvička jezera na ove je stavke potrošeno ukupno 27,2 milijuna kuna, od čega je najveći dio od 25,3 milijuna otišao na stavku “pomoći”, dok je za promidžbu i sponzorstva “razdijeljeno” 1,5 milijuna, a na stavku donacije 310 tisuća kuna.

Vrhunac 2017.

Brojke su posebno iznenađujuće kad ih usporedimo s troškovima koje su po ovim stavkama iz budžeta Parka napravljene dvije godine prije.

Dok je tadašnja uprava Plitvica za donacije, sponzorstva i pomoći u 2015. izdvojila tek dva milijuna kuna, u godini poslije ta je stavka narasla gotovo pet puta, na 9,6 milijuna, da bi vrhunac doživjela u devet mjeseci ove godine kad su donacije, pomoći i sponzorstva na račun Parka, u odnosu na 2015., porasli čak 13 puta.

Jutarnji list posjeduje dokumentaciju iz koje je vidljivo i kojim je to subjektima tadašnja Uprava Plitvičkih jezera isplaćivala novac.

Na čelu Parka u tom je periodu, prvo kao vršitelj dužnosti ravnatelja, a poslije kao ravnatelj Parka, bio je Anđelko Novosel, nekadašnji stručni voditelj Plitvičkih jezera, koji je u ovu javnu ustanovu prvo došao iz kvote SDP-a, a s promjenom vlasti naglo se prebacio u Most.

Neovisno o njegovu političkom predznaku, Novosel je iz proračuna Parka tijekom mandata, koji je okončan njegovom smjenom u studenom ove godine, donirao i pomagao brojne udruge, sportske klubove, tvrtke i obrte, a određeni dio sredstava u 2017. godini pripao je i različitim udrugama branitelja.

Prijetnja UNESCO-a

Ne bi to samo po sebi bilo ništa čudno s obzirom na to da su branitelji i godinama prije od ove javne ustanove ubirali donacije, no ti su iznosi u 2017. znatno porasli s obzirom na to da su branitelji sada dobili dvostruko više sredstava nego u godini prije, oko 82 tisuće kuna.

Zanimljivo, baš su prošle godine ti isti branitelji, čije su udruge poimence pobrojane na popisu donacija, u lipnju na Plitvičkim jezerima organizirali prosvjede protiv apartmanizacije parka, taman u isto vrijeme kad je na moguću propast Plitvica i prijetnje UNESCO-a javnost redovito podsjećao i Mostov ravnatelj Novosel.

Čelnik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata općine Rakovica, Nikola Turkalj, koja je u 2017. od Plitvica dobila 15 tisuća kuna, kaže da ne stoje insinuacije prema kojima ih je Novosel “plaćao da prosvjeduju” te da svaku potrošenu kunu, na zahtjev, vrlo brzo mogu i dokazati.

- Mi smo Plitvicama poslali zahtjev za donaciju kako bismo obilježili godišnjicu Oluje, ali i za obilježavanje godišnjice pogibije branitelja s područja Rakovice. O iznosima ne mogu suditi, ali oni sigurno ovise o onome tko ih dodjeljuje, a bivši ravnatelj Novosel, s obzirom na to da je i sam bio branitelj, imao je puno sluha prema našoj populaciji. Poznavali smo se iz rata; ja sam bio u specijalnim postrojbama MUP-a, a Novosel je bio u tzv. sportskoj satniji - rekao je Turkalj, uz napomenu da su se branitelji već ranije naslušali optužbi “da su na plaći Plitvičkih jezera”, ali da ništa od toga ne stoji.

Dobrovićeva intervencija

Uz braniteljske udruge, donacije su od Parka dobili i lokalni košarkaši poput ženkog KK Plitvice, ali i KUD Dangubice, NK Slunj te Lovačko društvo Medvjed.

Puno je zanimljivija ipak stavka “sponzorstva, promidžbe i informiranje” po kojoj je u 2017. isplaćeno 1,5 milijuna kuna, od čega dobar dio različitim agencijama za marketing i promociju, čiji je angažman bio jedan od razloga za smjenu bivšeg ravnatelja.

Ipak, nepravedno bi bilo reći da je samo Novosel rado donirao iz plitvičkog budžeta: odlukom tadašnjeg ministra zaštite okoliša, mostovca Slavena Dobrovića (osobe koja je Novosela postavila za ravnatelja) iz budžeta parka 12,4 milijuna kuna darovano je Nacionalnom parku Sjeverni Velebit za izgradnju Centra za posjetitelje u Krasnom.

Lijepa gesta, ali pomalo upitna kad znamo da su Plitvice samo u jednoj godini podijelile i donirale deset posto proračuna - a istovremeno, iako najprofitniji park, nemaju novca za obnovu dotrajala četiri hotela, još nisu omogućile online prodaju ulaznica, a više od desetljeća ne uspijevaju riješiti sustav odvodnje otpadnih i fekalnih voda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:27