OČEKUJU DOBRU SEZONU

Plitvice traže 400 sezonaca: ‘Sada ćemo vidjeti kakvo je stanje na tržištu radne snage‘

Ipak smo mi u ovom kraju daleko najpoželjniji poslodavac. To radnici prepoznaju i rado nam se vraćaju, rekao nam je ravnatelj Tomislav Kovačević

Prizor sa Plitvičkih jezera

 Josko Supic/Cropix

Ako je suditi po trenutnim najavama, u Nacionalnom parku Plitvička jezera polako se spremaju na predpandemijske brojke pa će ova institucija tako u tekućoj sezoni zaposliti sve skupa 400 sezonskih radnika.

Potvrdio nam je to ravnatelj Tomislav Kovačević koji je kazao da će natječaj za sezonce, među kojima će biti 50 konobara i 50 kuhara, biti raspisan sljedeći tjedan, a zainteresirani dobiti priliku odraditi sezonu koja bi najranije trebala početi 15. ožujka te završiti krajem mjeseca listopada.

Znatan je to pomak od prošle sezone kad je park zapošljavao tek 150 sezonskih radnika, a godina završena s tek 50 posto posjetitelja iz rekordne predpandemijske godine, s njih tek nešto malo preko 800 tisuća.

Osim toga, Kovačević nam otkriva da će ove godine biti otvorena i dva hotela koja su lani zbog epidemiološke situacije bili zatvoreni - to su hotel Plitvice i hotel Bellevue - a uskoro su u planu i već ranije najavljivane rekonstrukcije i podizanje kategorija smještaja.

"Osim hotela, otvaramo i dva nova kampa tako da su nam radnici itekako potrebni, a nadamo se da ćemo krajem sezone napokon krenuti u obnovu hotela Plitvice i Bellevue, koji bi sezonu 2024. trebali dočekati kao hoteli s 4 i 5 zvjezdica. Naravno, sve ovo pod uvjetom da ne bude novih šokova", kazao nam je Kovačević.

Park ove godine očekuje da će preći milijun posjetitelja, a podsjećaju da su one nekadašnje probleme s velikim gužvama prebrodili još 2019. godie kad su uveli online kupovinu ulaznica te uveli ograničenje mogućeg broja posjetitelja.

Iako na tržištu vlada kronična nestašica turističke radne snage, Kovačević se nada da će kao najpoželjniji poslodavac u tom području ipak uspjeti osigurati dovoljan broj radnika za sezonu.

"Nadamo se da ćemo uspjeti ove godine pronaći dovoljno djelatnika, ipak smo mi u ovom kraju daleko najpoželjniji poslodavac. Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera odavno su društveno odgovorno poduzeće. To radnici prepoznaju i rado nam se vraćaju. Osim toga, svake godine zapošljavamo otprilike 20-tak novih djelatnika i na taj način pomlađujemo strukturu zaposlenika. Već 2019. godine osjetili smo nedostatak određenih kadrova pa će biti zanimljivo vidjeti kakvo je trenutno stanje na našem tržištu radne snage", kazao je Kovačević pojasnivši kako su još 2018. godine pokrenuli gastro akademiju kroz koju je do sada prošlo na desetke kuhara i slastičara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:21