StoryEditor
USKORO ODLUKA

PLITVIČKIM JEZERIMA PRIJETI SKIDANJE S UNESCO-ove LISTE Hrvatska podnijela izvještaj o stanju u Nacionalnom parku, otpadne vode su gorući problem

 
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike podnijelo je u srijedu UNESCO-u Izvještaj o stanju očuvanosti Nacionalnog parka Plitvičkih jezera pozivajući ga da ga da tijekom godine posjeti, a s obzirom na poduzete aktivnosti vjeruje da će se status toga nacionalnog parka zadržati na listi svjetske baštine, doznaje Hina u četvrtak u tom ministarstvu.

UNESCO je od Hrvatske zatražio da do 1. veljače podnese izvješće o stanju u Nacionalnom parku Plitvičkim jezerima. Monitoring misija UNESCO-a bila je u Hrvatskoj u siječnju prošle godine kako bi sagledala stanje na Plitvicama s obzirom na prijetnju da se taj park "skine" s UNESCO-ove liste prirodne baštine. U izvještaju je misija dala desetak detaljnih preporuka, a u ožujku prošle godine tadašnji ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović izjavio je kako se ne predviđa 'skidanje' Plitvica i njihovo stavljanje na listu ugroženih, no, dodao je, najavljeno je da će se već ove - 2018. godine na sljedećoj sjednici UNESCO-a razmotriti napreduje li Republika Hrvatska u preporukama koje joj je dao UNESCO.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike jučer je podnijelo Izvještaj o stanju očuvanosti NP Plitvičkih jezera UNESCO-u te ga je pozvalo da ga posjeti tijekom ove godine, a s obzirom na poduzete aktivnosti vjeruje da će se status NP Plitvičkih jezera zadržati na listi svjetske baštine. "Ističemo kako je ostvareni napredak pozitivno ocijenjen na sjednici UNESCO-ovog odbora za svjetsku baštinu koja je održana u srpnju 2017. u Poljskoj", priopćeno je iz tog ministarstva. Kad je riječ o poduzetim mjerama, u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike ističu kako su pristupili sustavnom rješavanju pitanja javne vodoopskrbe i odvodnje na području NP Plitvičkih jezera, a koordinirali su i sklapanje Sporazuma o sanaciji i rekonstrukciji vodnih građevina unutar parka 18. svibnja 2017. između Hrvatskih voda, Javne ustanove Nacionalnog parka Plitvičkih jezera i društva "Vodovod Korenica" d.o.o.

"U tijeku je sanacija gubitaka u sustavu javne vodoopskrbe u naseljima Rakovici, Korenici i Plitvica Selu, a objavljen je i natječaj za mobilni pročistač koji će se ugraditi do sljedeće turističke sezone na lokaciji Rastovači, gdje se ispuštaju nepročišćene otpadne vode s dijela područja Nacionalnoga parka", priopćeno je iz tog ministarstva.

To je privremeno interventno rješenje do realizacije EU projekta 'Izgradnja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Plitvička jezera', a njegovom realizacijom bit će ostvareno konačno cjelovito rješenje javne vodoopskrbe i odvodnje na području NP Plitvičkih jezera i šire na području Rakovice, Korenice i Plitvica Sela.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike podsjeća da je pokrenulo i druge mjere iz svoje ovlasti radi očuvanja područja Nacionalnog parka Plitvičkih jezera. "Osnovana je Operativna radna skupina koja poduzima niz mjera prema prihvaćenom Akcijskom planu unaprjeđenja stanja očuvanosti područja NP Plitvičkih jezera", dodaje se u današnjem priopćenju.

Ministarstvo ističe kako je, osim rješavanja pitanja vodnokomunalne infrastrukture, pokrenuta i izrada novog plana upravljanja tim nacionalnim parkom koji će, među ostalim, pridonijeti boljoj organizaciji posjećivanja.

"Sporazum o financiranju izrade Izmjena i dopuna prostornog plana područja posebnih obilježja Javne ustanove Nacionalnog parka Plitvičkih jezera potpisan je 25. siječnja 2018. Financijska sredstva osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje je i iniciralo ove izmjene. Nositelj projekta izrade Izmjena i dopuna prostornog plana je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, a sve aktivnosti koordinirat će Hrvatski zavod za prostorni razvoj", istaknuli su u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Ministar Ćorić: NP Plitvička jezera neće doći na UNESCO-vu listu ugrožene prirodne baštine

Nacionalni park "Plitvička jezera" neće s UNESCO-ve liste svjetske prirodne baštine doći na listu ugrožene prirodne baštine, rekao je u četvrtak u Karlovcu ministar zaštite prirode i energetike Tomislav Ćorić odgovarajući na pitanje novinara o "Izvještaju o stanju očuvanosti NP Plitvičkih jezera"  koje je Ministarstvo jučer poslalo UNESCO-u.

Aktivnosti koje su poduzete i koje su dio tog Izvještaja Ćorić smatra "apsolutno dovoljnima da zadovolje tražene kriterije UNESCO-a i da se Plitvice " izvedu iz faze opasnosti u koje su došle temeljem posljednjeg UNESCO-ovog izvješća o stanju na Plitvicama.

Ministar Ćorić je rekao da se osvjedočio kako su već kada je došao na čelo resora zaštite prirode bile pokrenute nužne aktivnosti, poput planova za izgradnju mobilnog pročistača otpadnih voda i kreiranja novog plana upravljanja NP-om. Potom se, kako je rekao. nastavilo s nizom drugih aktivnosti u međuresorskoj suradnji, posebno s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja u vezi sa Sporazumom o financiranju izrade izmjena i dopuna prostornog plana područja posebnih obilježja Javne ustanove NP Plitvičkih jezera.

Ćorić kao neuralgičnu točku na Plitvičkim jezerima vidi prije svega neriješenu odvodnju otpadnih voda.

"Trebamo izgraditi sustav otpadnih voda s pročistačem, izgraditi kanalizacijsku mrežu do kraja i to ne radi UNESCO-a, već radi sebe. Činjenica da je situacija godinama bila tako neuređena treba nas frustrirati i treba inzistirati na stvarima koje se same po sebi podrazumijevaju, ali se dosad nisu dogodile", rekao je ministar Ćorić. (HINA)

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 08:24