POSLJEDICE KORONE

Plivači koji treniraju u Hrvatskoj i njihovi roditelji nastoje ukazati na tešku poziciju plivanja

Potpisnica dopisa Hana Miljanić tvrdi da se plivanje izravno diskriminira u odnosu na ostale sportove
 Tonci Plazibat/Cropix

Plivači koji treniraju u Hrvatskoj i njihovi roditelji dopisom su se obratili predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, ministru unutarnjih poslova i čelniku Nacionalnog stožera civilne zaštite, Ministarstvu turizma i sporta koje vodi ministrica Nikolina Brnjac, Hrvatskom olimpijskom odboru i Nacionalnom vijeću za sport ne bi li ukazali na tešku poziciju u kojoj su se zbog epidemioloških restrikcija našli plivači i plivačice.

Potpisnica dopisa Hana Miljanić tvrdi da se plivanje izravno diskriminira u odnosu na ostale sportove unatoč tome što je, kako kažu, epidemiološki najsigurniji sport.

Dopis koji je poslan premijeru Plenkoviću prenosimo u cjelosti:

"Svjesni smo koliko je izazovna situacija s epidemijom korone i koliko teške odluke s dugotrajnim posljedicama morate svakodnevno donositi kako bi ugroza i štete bili što manje. Baš zato Vam se obraćamo s molbom i apelom da spriječite daljnju štetu i trajne negativne posljedice koje će ove epidemiološke mjere imati za hrvatsko plivanje i plivače, i koje plivače izravno i potpuno neprihvatljivo diskriminiraju u odnosu na ostale sportaše.

Ovdje želimo ponoviti da smo svjesni ozbiljnosti stanja epidemije i potrebe da se na svaki epidemiološki utemeljen način pokuša spriječiti širenje zaraze, no moramo upozoriti na specifičnosti plivanja kao epidemiološki potpuno sigurnog sporta, zbog kojih smatramo da je nužno preispitati trenutne mjere koje ga diskriminiraju u odnosu na ostale sportove. Dok god Stožer nije prisiljen uvesti potpuni lockdown, smatramo da ne postoji niti jedan epidemiološki prihvatljiv razlog zbog kojega bi plivanje trebalo ograničavati na način na koji je to učinjeno. Ne znamo jeste li upućeni i upoznati s čitavim nizom epidemiološki upitno opravdanih odluka, odnosno pogrešnih odluka kojima se čini direktna diskriminacija plivača i plivačkog sporta u odnosu na sportaše drugih sportova.

Odlukom Stožera CZ RH, od 27.11.2020. navedeno je sljedeće:

- zabrana svih treninga i natjecanja osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima te treninga i natjecanja vrhunskih sportaša (sportašice i sportaši I., II. i III. kategorije) u individualnim sportovima

- sportska natjecanja i treninzi koji su dopušteni mogu se održavati samo bez gledatelja i uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a organizatori su obvezni osigurati da se svi sportaši i nužno tehničko osoblje koje je prisutno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera te da se sportski objekti iznimno koriste samo za potrebe dopuštenih treninga i natjecanja

Prema studiji koju je provelo sveučilište „Politecnico di Torino“, u suradnji s Talijanskim nacionalnim olimpijskim odborom (CONI), o najsigurnijim sportovima u svijetu zaraženom koronavirusom, plivanje je razvrstano u kategorije 0 do 2, odnosno kontakte nepostojećeg do srednjeg rizika. Studija navodi 387 sportskih disciplina koje su kategorizirane od 0 do 4, ovisno o riziku od širenja COVID-19. Na ljestvici, 0 predstavlja nepostojeći rizik, 1 slab porast, 2 srednji rizik, 3 visoki rizik i 4 vrlo visoki rizik. Među razmatranim čimbenicima su uvjeti za trening, natjecanje i prisutnost u javnosti. Skoro svi ekipni sportovi kojima su dozvoljeni treninzi i natjecanja su smješteni u kategoriju 4. Dodatno, do sada nije poznat niti jedan slučaj širenja zaraze na bazenu, plivačkim treniznima ili natjecanjima. Zanima nas kako je moguće da individualni, beskontaktni sport kao što je plivanje, ne može dobiti odobrenje za treninge svih seniora i juniora (i ostalih mlađih dobnih skupina), a recimo, rukometu, nogometu, vaterpolu i odbojci je to uspjelo (1. i 2. liga, juniori). Ekipnim, kontaktnim sportovima.

Također, smatramo da je nepravedno što su odluke mijenjane sukladno raznoraznim strujama i lobijima, te su se nakon dan-dva, promijenile mjere te su mlađim dobnim skupinama ekipnih sportova treninzi dopušteni.

Kod plivanja je vrlo „jednostavna“ situacija; jedini kriterij za mogućnost treniranja je kategorizacija sportaša, te trenirati mogu samo sportaši prve tri kategorije.

Skrećemo Vam pažnju na pravilnik o kategorizaciji sportaša, usvojen na 50. sjednici Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora, 28. veljače 2018. prema kojem su plivači kategorizirani u 6., kategorija, a prve tri kategorije su:

1. SPORTAŠ HRVATSKE I. KATEGORIJE

• Seniori:

- 1. - 6. mjesto na SP - 1. - 4. mjesto na EP

• Broj plivača u ovoj kategoriji: jedan (1)

2. SPORTAŠ HRVATSKE II. KATEGORIJE

• Seniori:

- 7. - 12. mjesto na SP

- 5. - 8. mjesto na EP

- 1.- 2. mjesto na SK (ukupni poredak)

- ispunjena norma za II. Kategoriju na nacionalnom prvenstvu ili na međunarodnom natjecanju uvrštenom u LEN ili FINA kalendar

- Svjetski rekord

• Broj plivača u ovoj kategoriji: četiri (4)

3. SPORTAŠ HRVATSKE III. KATEGORIJE

• Seniori:

- poredak na SP u polufinalu

- 9. - 12. mjesto na EP

- 3. - 6. mjesto na SK (ukupni poredak)

- 1. – 2. mjesto na jednom natjecanju SK

- 1. - 2. mjesto na MI, Univerzijadi - ispunjena norma za III. kategoriju na nacionalnom prvenstvu ili na međunarodnom natjecanju uvrštenom u LEN ili FINA kalendar

- 1. – 2. mjesto na nacionalnom prvenstvu

• Juniori:

- 1. - 2. mjesto na SP

- 1. mjesto na EP

- ispunjena norma za III. kategoriju na nacionalnom prvenstvu ili na međunarodnom natjecanju uvrštenom u LEN ili FINA kalendar

• Broj plivača u ovoj kategoriji: sedamdeset i šest (76)

U cijeloj RH su 134 plivača svih kategorija, dok je ukupno 2645 kategoriziranih sportaša svih sportova. Imamo 81-og plivača kojima su dopušteni treninzi, nasuprot ogromnog broja sportaša u 1. i 2. ligi, te juniorskim kategorijama, ekipnih sportova. Plivači koji nisu u prve tri kategorije, ne mogu trenirati već su prisiljeni snalaziti se na različite načine, pokušavajući ostati u vodi. Naime, plivanje nije prirodno čovjekovo kretanje i niti jedan trening snage i izdržljivosti ne može zamijeniti trening u vodi, te su i tu plivači zakinuti prema sportašima ostalih sportova.

Svi smo svjesni nekih nelogičnosti u odluci Stožera i Vlade o nastavku treninga za sportaše. Ono što posebno smeta jest činjenica da su brojna za to zadužena tijela (Ministarstvo turizma i sporta, kao i krovni nacionalni sportski savezi) zakazala jer nisu pripremljene nikakve strategije za ovakvu epidemiološku situaciju, a vremena je od ožujka bilo sasvim dovoljno. Nije zadatak Stožera da razumije što znači koja kategorija sportaša, da vadi podatke o broju kategoriziranih natjecatelja, koliko će biti zakinuti natjecatelji koji su npr. izborili norme za nastup na državnim i ostalim prvenstvima.

Stožer navodi da nije problem u organizaciji treninga već u druženju nakon toga. Nije baš jasno zašto misle da se npr. plivači i jedriličari, individualni sportaši, druže, a da se nogometaši, rukometaši, odbojkaši, košarkaši, sportaši ekipnih i kontaktnih sportova ne druže nakon treninga?

Budući da svi znamo koliko je bitno kretanje, aktivno bavljenje sportom, koliko ovaj sjedilački način života utječe na fizičko i psihičko zdravlje djece i mladih; pogotovo u situaciji u kojoj radi epidemije covid-19 djeca sjede više nego inače i to satima sa maskama na licu, smatramo kako je nužno omogućiti djeci povratak na treninge. Smatramo da su klubovi spremni na reorganizaciju rada kojom bi što veći broj sportaša-natjecatelja vratili u plivački pogon.

Veliki problem u ovoj situaciji pričinjava i rad bazena. Naime, iako Stožer CZ RH nije zabranio rad bazena i sauna, u mnogim se područjima RH to drugačije provodi. Pitali smo Stožer CZ RH za tumačenje odluke o zatvaranju i postavili konkretno pitanje jesu li bazeni zatvoreni. 01.12.2020. dobili smo sljedeći odgovor: „rad bazena nije obustavljen uz obaveznu primjeni svih općih i posebni epidemioloških uputa i preporuka HZJZ, ali skrećemo pozornost na epidemiološku mjeru zabrane svih treninga i natjecanja osim za izuzetne navedene u Odluci.“

Brojne javne ustanove otvorile su svoja vrata za građanstvo, ali se u nekim gradovima i područjima to ne događa.

Ustanova za upravljanje sportskim objektima Grada Zagreba, u javnost je slala netočne informacije: prvo su naveli kako su zatvoreni radi odluke stožera, te s nakon brojnih pitanja građana ispravili taj navod i rekli kako nisu zatvoreni ali su privremeno obustavili svoje aktivnosti. Još uvijek čekamo odgovor na pitanja koja smo im postavili: koje su to aktivnosti, tko je donio takvu odluku itd. 03.12.2020. dobili smo odgovor od Stožera CZ Grada Zagreba u kojem stoji: „Sukladno odluci u privitku i tumačenju iste koje smo zaprimili, rad bazena i sauna nije obustavljen, ali uz obavezu pridržavanja svih epidemioloških mjera.“

Obratili smo se i nadležnom Ministarstvu turizma i sporta, raznim krovnim sportskim savezima, državnim uredima s molbom da omoguće plivačima povratak u bazene. Do danas smo primili odgovor samo od Ministarstva turizma i sporta i to vrlo općenit, dok od ostalih navedenih nismo dobili nikakav odgovor.

Ovim putem apeliramo na Vas da napravite sve u Vašoj moći kako bi djeca i mladi mogli nastaviti sa svojim sportskim aktivnostima; naravno pridržavajući se propisanih epidemioloških mjera. Želimo umanjiti svu štetu koja je za njih u ovoj situaciji nastala."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:45