ŽELE OTVORENE BAZENE

Plivački savez uputio apel: ‘Hitno ukinuti mjere kojima su zabranjeni treninzi‘

Mnogi bazeni otvoreni su za građane koji se mogu rekreirati, a mladi nacionalni prvaci nemaju pravo trenirati", upozoravaju
Ilustracija
 Damir Krajac/Cropix

Hrvatski plivački savez u subotu je uputio otvoreno pismo naslovljeno na nadležne državne i sportske institucije u kojem apelira da se što je najžurnije moguće svim plivačima na razini cijele Republike Hrvatske dopusti normalan nastavak treninga prekinutih zbog protuepidemijskih mjera uvedenih krajem studenoga prošle godine.

Iz HPS-a ističu da je prema relevantnim znanstvenim istraživanjima plivanje uvršteno u skupinu sportova s najmanjim rizikom od prijenosa bolesti COVID-19.

"Plivački treninzi odvijaju se u kloriranoj vodi, a veoma vlažan zrak u sportskim objektima s bazenima je prema tvrdnjama znanstvenika izrazito nepogodan za prijenos virusa SARS CoV-2. Bavljenje sportom i redovita fizička aktivnost ključni su elementi tjelesnog i duševnog zdravlja. Hrvatski plivački savez zajedno sa svim plivačkim klubovima dokazao je tijekom protekle godine odgovornost i dosljednost u provedbi epidemioloških mjera, kao i činjenicu da je plivanje, kao nekontaktni sport koji se odvija u okruženju bazena, aktivnost gotovo nepostojećeg rizika zaraze", navodi se u otvorenom pismu Hrvatskog plivačkog saveza u kojem se poziva Nacionalni stožer Civilne zaštite i druge nadležne institucije na ublažavanje ograničenja s kojima se plivački sport suočava, a koja su stroža čak i od onih propisanih za ekipne sportove.

Prema trenutačno važećim prouepidemijskim mjerama u Republici Hrvatskoj je dopušten trening samo kategoriziranim sportašima I., II. i III. kategorije, a iz HPS-a navode kako je takvih u plivačkom sportu samo oko 80, dok je mnogo veći broj onih koji ne pripadaju toj skupini, kao što su brojni natjecatelji u mlađim dobnim kategorijama.

"Mladi plivači gube formu u ključnim trenucima svoje karijere pa čak i napuštaju sport. Paradoksalno, mnogi bazeni otvoreni su za građane koji se mogu na njima rekreirati, a mladi nacionalni prvaci zbog stroge kategorizacije nemaju pravo trenirati", upozoravaju iz HPS-a.

Krovna plivačka organizacija kao pozitivan primjer navodi i organizaciju nacionalnog prvenstva uz primjenu svih epidemioloških mjera, kao i suvremene tehnologije poput tunela za dezinfekciju, na kojem je sudjelovalo više od 450 natjecatelja, a da nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze.

"Apeliramo još jednom na Vladu Republike Hrvatske, Nacionalni stožer Civilne zaštite, Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatski olimpijski odbor – vratite plivače u bazene", poručili su iz Hrvatskog plivačkog saveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2022 13:36