OSJETNO SVJEŽIJE

Pljuskovi, olujno nevrijeme, bura: Nakon današnjih vrućina, ponovno stiže velika promjena vremena

I na Jadranu u subotu bit će česti pljuskovi i grmljavina, osobito na sjevernom dijelu
 Damjan Tadic/Cropix

Razdoblje promjenjivijeg vremena potrajat će do nedjelje, ponegdje i ponedjeljka, a vrućina će se u većini kontinentalne Hrvatske zadržati još samo u petak. I to ponovno izraženija, uz umjerenu, u unutrašnjosti Dalmacije i veliku opasnost od toplinskog vala. Valja spomenuti kako će dotok topline tijekom petka pridonijeti padu tlaka i dodatnom pogoršanju - zbog vrućine i sparine - ne osobito povoljnih biometeoroloških prilika, prognozirao je Zoran Vakula za HRT.

Uz subotnje pljuskove i grmljavinu zamjetno će osvježiti, što će vjerojatno mnoge oraspoložiti, ali ne i mogućnost olujnih nevremena i nove štete. Početkom novoga tjedna ponovno stabilnije i toplije, na Jadranu sredinom tjedna opet uz vrućinu opasnu za zdravlje. Prije toga, upozorenja na opasne meteopojave na Jadranu 3 dana nema jer se prognozira sunčano i za doba godine prosječno toplo vrijeme, uz buru i tramontanu, koje će prolazno jake, gdjekad na udare i olujne biti za vikend, osobito tijekom subote, kada valja upozoriti i na neverine.

Zbog te nove promjene vremena s petka na subotu u većini unutrašnjosti najviša dnevna temperatura zraka ponovno će doživjeti skokovitu promjenu, koja će malo smanjiti dosadašnju srpanjsku iznadprosječnu toplinu. Pritom će temperatura zraka, koja je u neke prošlotjedne dane bila čak na rekordnim vrijednostima, doći na sasvim prosječne. No, samo prolazno i krakotrajno - već od srijede slijedi novo zatopljenje.

Petak vruć

Petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčan. Nakon jutra malo svježijeg od današnjega, uz temperaturu 17 ili 18 °C, poslijepodne vruće - oko 35 °C.

Umjerena opasnost od toplinskog vala postojat će i u većem dijelu dana sunčanoj središnjoj Hrvatskoj. No prema večeri će se povećavati vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu, uglavnom uz granicu sa Slovenijom.

I u gorju i unutrašnjosti Istre prema kraju dana sve nestabilnije, a vjerojatno najnestabilnije bit će u noći na subotu na sjevernom Jadranu, koji će olujna nevremena najprije zahvatiti. Prije toga, tijekom petka će još prevladavati sunčano te uz uglavnom slab vjetar - većinom vruće, uz more uz veliku opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje.

Vrućina i sparina mogle bi smetati i mnogima na sunčanom srednjem Jadranu, te posebice u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će opet zagrijati i na oko 38 °C.

Podjednako vruće i na jugu Hrvatske, uz također vjetar većinom slab, a more mirno ili samo malo valovito, temperature od 25 do 28 °C.

Promjena u subotu

U subotu stižu nova prolazna promjena vremena, ponegdje i olujna nevremena.

Sljedećih dana na kopnu osjetno svježije, posebice u subotu i oblačnije, uz povremenu kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom, a ponegdje je moguće i olujno nevrijeme. No već od nedjelje opet uglavnom suho, uz sve više sunčanih sati, te od ponedjeljka ponovno i danju toplije, ali nakon još svježeg jutra.

I na Jadranu u subotu česti pljuskovi i grmljavina, osobito na sjevernom dijelu. Poneki je neverin moguć i u nedjelju, a u ponedjeljak opet suho, sunčano i danju posvuda vruće. Prevladavat će umjerena bura i tramontana, koje gdjekad mogu biti i jake, s olujnim udarima uglavnom podno Velebita, prognozirao je Zoran Vakula za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:33