OPORBA BIJESNA

Pljušte reakcije na izbor novog ravnatelja HRT-a: ‘Ovo je jeftini teatar Milorada Pupovca‘

Hrvatski sabor danas je potvrdio izbor Roberta Šveba za novog glavnog ravnatelja HRT-a, što je naišlo na žestok otpor oporbe
Marija Selak Raspudić, Marin Miletić
 Damjan Tadic/Cropix

NOVO 14:00

Iako dio vladajuće koalicije, SDSS je u srijedu glasao za SDP-ov zaključak kojim se od novog glavnog ravnatelja traži da u ime HRT-a povuče tužbe koje je protiv novinara te kuće podigao bivši ravnatelj jer, ističu, nitko ne smije djelovati s osjećajem prisile na formiranje svog mišljenja.

"Podržali smo taj zaključak zbog toga što mislimo da te stvari moraju biti raspravljene i riješene u kući, to je stvar kućnoga reda i unutrašnjeg povjerenja, a ne tužbi protiv novinara. Glasali smo za taj zaključak i glasat ćemo ponovno zbog toga što nitko ne smije djelovati s osjećajem prisile na to kako će formirati svoje mišljenje kao osoba s javnom ulogom, a novinari to jesu", rekao je čelnik SDSS-a Milorad Pupovac.

Pojašnjavajući motive glasanja suprotno vladajućoj koaliciji kojoj pripadaju, Pupovac je novinarima izjavio da su u SDSS-u podržali SDP-ov zaključak jer rasprava o HRT-u ne smije biti ograničena ni unutar kuće, niti u javnosti.

Zanima nas da se počne sređivati stanje na HRT-u i da HRT bude konkurentna medijska kuća u Hrvatskoj, kazao je.

Ravnatelj ne smije biti lutka na koncima struktura koje Sabor nije birao

Naglasio je kako je SDSS-u najvažnije da počnu promjene na HRT-u, da ravnatelj počne raditi svoje poslove i ne bude "lutka na koncima" struktura na HRT-u koje godinama, naveo je, zapravo preuzimaju ovlasti ravnatelja koje je Sabor dao osobi koju je birao, ne onima koje nije birao, a koji su "de facto ravnateljstvo HRT-a".

Na pitanje radi li HRT za HDZ i služi li za 'peglanje' imidža te stranke, Pupovac je odgovorio kako bi, kada bi slika bila tako jednostavna kao što neki zastupnici na tome inzistiraju, i postupanje SDSS-a bilo jednostavnije.

Međutim, slika nije tako jednostavna i tamo ima različitih moćnih institucija koje su nekim segmentima moćnije kada je posrijedi definiranje programa nego što je Vlada, a pogotovo jedna politička stranka koliko god ona bila moćna, poručio je.

"Došlo je vrijeme da javni servis bude uređen tako da poslovi na njemu budu transparentni. Dio zastupnika usmjerio se samo na jednu političku stranku, zapostavljajući sve druge strukture, aktere i institucije koje zapravo imaju svoj značajan dio kolača na to što se događa na HRT-u, bilo financijski, bilo programski", istaknuo je čelnik SDSS-a.

Iako je u utorak poručio da nikome ne mogu dati bjanko povjerenje, Pupovac je pojasnio da su glasali za Roberta Šveba kao novog ravnatelja HRT dajući mu uvjetnu podršku, do prvog izvještaja o financiranju i realizaciji programa HRT-a, navodeći da neće u startu diskvalificirati predloženog kandidata.

Od novog glavnog ravnatelja očekuje da se promijene strukture koje "de facto upravljaju HRT-om", da se HRT počne profesionalizirati, modernizirati i učini kreativnom medijskom kućom.


11:15 Oglasila se i saborska zastupnica i predsjednica Radničke fronte Katarina Peović.

“Taj proces je korumpiran i jasno da je riječ o protuzakonitom izboru ravnatelja HRT-a koji je u debelom sukobu interesa. Jučer smo u saborskoj raspravi zkaljučili da HDZ-u ostaju krimen i krivnjam s kojim se trebaju nositi. To je kao da vašu N1 televiziju dođe uređivati vlasnik RTL-a. Postoji Zakon o HRT-u prema kojem kandidat mora dati izjavu kojom potvrđuje da nije u sukobu interesa, a Šveb je dao izjavu kojom potvrđuje da je u sukobu interesa. Sudionik je u vlasništvu firmi koje direktno konkuriraju s HRT-om. Stvari su prilično očite. To je hakiranje javnog od strane privatnog. Mi smo tu oni koji plaćamo HRT koji košta milijardu i 300 milijuna kuna i ti novci su hakirani od privatnih interesnih skupina i to nije prvi put”, rekla je Peović.

Radnička fronta bila je za kandidata koji je zaposlenik HRT-a.

“Nevjerojatno je da nitko s HRT-a nakon godina dana u toj instituciji nije stručan da postane ravnateljem. Ne možemo reći da je puno ljudi u ovako eklatantnom sukobu ineresa kao Šveb, da se izbor ni ne može provesti po proceduri. Radnici HRT-a bi bili sigurno. Nekoliko puta smo predlagali da bi radnici trebali imati više utjecaja na odabir ravnatelja”, rekla je Peović.

Oporba se ujedinila oko izbora novog ravnatelja javne televizije, no Peović kaže da bi radije da se ujedine oko radničkih prava i radničkih zakona.


Hrvatski sabor izglasao je u srijedu Roberta Šveba za novog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT-a). Za Šveba je bilo 77 zastupnika, a 55 ih je bilo protiv. Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić za N1 je komentirala izbor novog ravnatelja HRT-a.

Objasnila je zašto Mostovci nisu ostali u Saboru ni glasati protiv Šveba.

“Budući da smo inicirali i prvo opsturiranje sjednice jer procedura nije bila poštivana, na kraju smo htjeli ovim simboličkim činom zaokružiti cijelu ovu priču da bismo još jendom usmjerili pažnju javnosti na ono što je bitno, a to je da u okviru ovog natječaja nije poštivan ni sam tekst natječaja. Kandidat koji je upravo imenovan je u sukobu interesa, a ono što smo uspjeli kao ujedinjena oporba postići je da se barem ponovila ona procedura oko samog matičnog odbora koji nije bio na vrijeme i kako treba sazvan”, kazala je Selak Raspudić.

Poručila je da nastavljaju s daljnjim akcijama i demokratskim procedurama.

“Ima ih koji bi najviše voljeli da smo mi cirkusanti koji će hodati okolo i činiti nered pa da nas se onda može izbaciti iz uljuđene demokratske rasprave. To nije slučaj i mi ćemo nastaviti sa zakonskom borbom”, poručila je, dodajući da rade na izmjenama zakona koje se tiču imenovanja rata HRT-a.

Komentirala je i je li ju iznenadilo to što je SDSS podržao Šveba.

“Mogu reći da će me to koštati jednog slanca, a da mi suprug zbog toga neće platiti večeru. Dakle, naravno da smo nažalost ovo svi očekivali, premda sam uvijek ostavljala mogućnost da me se i iznenadi. Taj jeftini teatar Milorada Pupovca nije dostojan niti studenata prve godine glume, štoviše niti jednog amaterskog udruženja. Premda je ishod bio očekivan, smatram krajnje neukusnim na takav način poigravati se s ozbiljnim oporbenim inicijativama, ali i s očekivanjima hrvatskih građana”, istaknula je Selak Raspudić.

“On se s njim poigrao, ismijao ih i na kraju pružio predstavu koja nije ni za amatersko kazalište”, dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:13