NAJVIŠE SUDSKO TIJELO

PLJUŠTE REAKCIJE NA ODLUKU USTAVNOG SUDA O GAY PAROVIMA I UDOMLJAVANJU DJECE Dugine obitelji: Presretni smo!; Željka Markić: Ovo je vrlo opasno...

 
Mladen Kožić i Ivo Šegota
 Željko Puhovski / CROPIX

Udruga Dugine obitelji, platforma Možemo! i istospolni par koji želi udomiti dijete izrazili su zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda da se svima pod istim uvjetima treba omogućiti udomljavanje, dok udruge U ime obitelji i Vigilare smatraju da je ona loša za djecu i pravosudni sustav.

LGBT udruga Dugine obitelji ocijenila je kako je odluka pozitivan iskorak prema ravnopravnosti i jednakosti za sve građane neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji.

Dugine obitelji: Presretni smo, ovo je velik iskorak prema jednakosti za sve građane

"Presretni smo i nevjerojatno nam je da smo pobijedili u ovom slučaju, jer u odluci se prepoznaje diskriminacija životnih partnera i partnerica, i ona čini ono što političari već godinama ne čine, a to je pozitivan iskorak unaprijed prema ravnopravnosti i jednakosti za sve građanke i građane Hrvatske neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu", rekao je koordinator Duginih obitelji Danijel Martinović za Hinu.

Sretni su i što je Ustavni sud, kao najviše sudsko tijelo u Hrvatskoj, prepoznao i prihvatio njihovu argumentaciju.

Ustavni sud objavio je u petak odluku u kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u "javnoj usluzi udomljavanja".

Takav zaključak Ustavni sud je donio razmatrajući prijedloge za ocjenom ustavnosti tri članka Zakona o udomiteljstvu, za koje je niz stranaka, udruga i pojedinaca ustvrdilo da diskriminiraju istospolne partnere.

"Ovo je još jedan pokazatelj da su se LGBT zajednica i naša udruga ustrajno i zajedno izborili za svoja prava. Ovo može biti putokaz za druge kako se mogu izboriti za pravdu", ustvrdio je Martinović.

Martinović je istaknuo da je fantastično da ovakva odluka Ustavnog suda ubuduće neće dovesti do krive interpretacije u odlukama osoba, centara, ministarstava i izvršne vlasti. "Ustavni sud je jasno rekao svoje, i kako se ubuduće treba postupati", kaže Martinović.

Šegota: Ovo je velika pobjeda ne samo za istospolne parove, već i djecu bez roditeljske skrbi

Ivo Šegota koji je sa svojim životnim partnerom Mladenom Kožićem nedavno dobio drugu odbijenicu zagrebačkog Centra za socijalnu skrb za posvajanje, unatoč presudi kojom se daje pravo istospolnom paru da podnese zahtjev za udomiteljstvom djeteta, također je izrazio veliko zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda.

"Presretni smo što je Ustavni sud RH prepoznao naše argumente i presudio u korist životnih partnera. Diskriminacija nije ustavna vrednota Hrvatske, ravnopravnost jest", kazao je Šegota za Hinu.

Ustvrdio je da je ovo velika pobjeda ne samo za njega, Kožića i druge istospolne parove u Hrvatskoj, već i za djecu bez roditeljske skrbi "koja provode svoje djetinjstvo unutar zidova institucija bez pažnje, ljubavi i brige koju zaslužuju".

Benčić: Očekivana odluka

Članica političke platforme Možemo! Sandra Benčić za Hinu je kazala kako još nisu imali prilike podrobnije analizirati odluku, ali da je Ustavni sud slijedio već prepoznatu praksu Europskog suda za ljudska prava koji je jasno rekao da u području udomljavanja, ali i privatnog te obiteljskog života, ne smije biti diskriminacije na temelju seksualne orijentacije. "To je bila jedna vrlo očekivana odluka", ističe Benčić.

"Izgleda da je sud u odluci zaključio da Zakon o udomiteljstvu ima odredbe koje mogu imati diskriminatorni efekt, ali nije ukinuo zakon već je dao jasnu uputu sudovima kako tumačiti odredbe na način da ne proizvode diskriminatorni efekt", objašnjava Benčić.

Nakon što je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb Tatjana Brozić Perić odbila provesti pravomoćnu odluku Upravog suda, koji je dao pravo istospolnom paru da podnese zahtjev za udomiteljstvom djeteta, Benčić je podnijela protiv nje kaznenu prijavu zbog neizvršavanja sudske odluke, navodeći kako se u rješenju ravnateljice vidi da razumije sudsku odluku, ali je svejedno odbacila zahtjev.

"Nadam se da će u svijetlu odluke Ustavnog suda DORH razmotriti kaznenu prijavu i odlučiti se na pokretanje postupka kako bi stali na kraj samovolji tijela državne vlasti", poručila je Benčić.

Markić: Ustavni sud je kao političko tijelo HDZ-a i SDP-a prekoračio ovlasti i donio štetnu odluku

Predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić ocijenila je pak da je Ustavni sud "kao političko tijelo HDZ-a i SDP-a" prekoračio svoje ovlasti i donio odluku štetnu za djecu bez roditelja i za demokraciju u Hrvatskoj.

"Naime, Ustavni je sud prvo potvrdio da je Zakon o udomiteljstvu u skladu s Ustavom, dakle da nije diskriminatoran i da je Centar za socijalni rad u skladu sa zakonom homoseksualnom paru odbio dati status udomitelja. A onda je, suprotno vlastitoj ocjeni, izdao nalog sudstvu i upravi da zakon za koji je rekao da je u skladu s Ustavom tumače suprotno onome kako zakon glasi", kazala je Markić za Hinu.

Naglašava da zakone u Hrvatskoj donose saborski zastupnici koje su izabrali hrvatski birači te ističe da Ustavni sud nema mandat naroda niti demokratski legitimitet naložiti sudstvu i upravi da zakon tumače suprotno tome kako on glasi, odnosno kako su ga izglasali predstavnici građana.

Markić smatra da je ova odluka Ustavnog suda štetna za najranjiviju skupinu u hrvatskom društvu - djecu bez roditelja u čijem najboljem interesu nije, kaže, kao što to potvrđuju brojna istraživanja i analize, da ih se daje na udomljavanje i posvajanje homoseksualnim parovima.

"Ali, ova je odluka Ustavnog suda vrlo opasna i za demokraciju, jer je Ustavni sud – umjesto da je Zakon o udomiteljstvu, ako ga smatra protuustavnim i diskriminatornim - ukinuo i vratio u Sabor na ponovnu proceduru koja bi opet uključila javnu i znanstvenu raspravu – jednostavno na sebe preuzeo ulogu zakonodavca", ustvrdila je.

Vigilare: Odluka Ustavnog suda protupravna, prekoračili su ovlasti i narušili pravi sustav

Udruga Vigilare objavila je kako je Ustavni sud u svojoj odluci djelovao protupravno i prekoračio svoje ovlasti te naštetio pravnom sustavu Hrvatske.

"Suspendirali su vladavinu prava, uzurpiravši ovlasti Hrvatskog sabora kao najvišeg zakonodavnog tijela u Hrvatskoj", navode u objavi iz Vigilarea.

Istaknuli su kako je odluka protiv interesa djece te kako bi centri za socijalnu skrb trebali postupati u skladu s odredbama postojećeg Zakona o udomiteljstvu. "I ne izručivati djecu u nepovoljno emocionalno i društveno okruženje", dodaje se.

Iz Vigilarea smatraju kako je ovo još jedan korak prema "revolucionarnoj dekonstrukciji obitelji i moralnih vrijednosti" u Hrvatskoj.

SDP: Odluka Ustavnog suda je velika pobjeda za ljudska prava

Saborski zastupnici SDP-a Sabina Glasovac i Peđa Grbin u petak su izrazili zadovoljstvo odlukom Ustavog suda u kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužna svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u 'javnoj usluzi udomljavanja'.

Glasovac je podsjetila da je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu SDP uz potporu 33 zastupnika podnio prije godinu dana kako bi se izbjegla diskriminacija osoba koje žive u formalnom i neformalnom životnom partnerstvu.

"Ova odluka pokazuje da ima smisla upozoravati na nepravdu i boriti se za ljudska prava i dostojanstven život svakog građanina", rekla je.

Ocijenila je da je ovo velika pobjeda i veliki dan za ljudska prava jer je Ustavni sud utvrdio da država mora svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja.

"Ovo je dobar put za državu, ali i ozbiljna poruka Vladi: 'Ne igrajte se Ustavom Republike Hrvatske, ne igrajte se s ljudskim pravima, niste iznad Ustava i zakona nego ste ih dužni prvi poštivati i štititi, a ne da vas drugi moraju upozoravati i skretati na pravi put'", rekla je Glasovac.

Peđa Grbin ustvrdio je da je Ustavni sud posegnuo za dobrim mehanizmom, odnosno, tumačio je Zakon i naredio svim upravnim i sudskim tijelima u Hrvatskoj na koji način da taj Zakon provode u praksi.

U konkretnom slučaju to znači da svaki predmet, neovisno dolazi li od životnih partnera, bračnih drugova ili samaca mora biti tretiran na isti način i podvrgnut istim kriterijima.

"To znači da će se procjenjivati može li taj par, s obzirom na svoju socioekonomsku ili neku drugu situaciju, ispunjavati ulogu udomitelja, a ne o tome radi li se o životnoj zajednici, bračnoj zajednici ili nekoj trećoj. To je borba protiv diskriminacije i mjera kojom se ostvaruju načela Ustava koja svim građanima jamče da su pred zakonom jednaki", rekao je Grbin.

On je pozvao Centar za socijalnu skrb u Zagrebu da poništi rješenje koji je donio u slučaju životnih partnera Ive Šegote i Mladena Kožića zato što je nakon ovakve odluke Ustavnog suda potpuno neprimjereno tjerati taj par da vodi još jedan sudski postupak u kojem je potpuno jasno koja su njihova prava i koji je njihov pravni položaj.

"Ako Centar za socijalnu skrb to ne učini u razumnom roku, ne duže od tjedan dana, pozivam ministricu za socijalnu politiku Vesnu Bedeković da iskoristi svoje ovlasti i po pravu nadzora poništi ovo rješenje. To će biti demokratski, u skladu s Ustavom RH i njihova dužnost koja proizlazi iz odluke Ustavnog suda", kaže Grbin.

Ocijenio je da će ova odluka imati i dalekosežne posljedice i u drugim aspektima, a to je kada je Ustavni sud rekao da argumenti da gay parovi u Hrvatskoj nisu prihvaćeni ne mogu imati nikakav ustavnopravni učinak, što je izuzetno važno za pravni poredak Hrvatske i budućnosti kada se bude tvrdilo da se nekoga smije diskriminirati zbog toga koga voli ili s kim živi.

HNS: Pozdravljamo odluku Ustavnog suda

HNS je priopćio kako također pozdravlja odluku Ustavnog suda jer "otvara put europskoj, tolerantnoj i otvorenoj Hrvatskoj" te kako je odluka suda potvrda opravdanosti njihovu prijedlogu za ocjenom ustavnosti Zakona o udomiteljstvu u kojem su upozorili na dio koji ne omogućuje udomljavanje djece istospolnim parovima.

"Nitko ne smije biti diskriminiran po bilo kojoj osnovi – seksualnoj orijentaciji, spolu, vjeri ili nacionalnosti. Dajemo punu podršku odluci Ustavnog suda, jer time stvaramo tolerantno i otvoreno društvo u kakvom svi želimo i zaslužujemo živjeti", navode iz HNS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 22:21