ODLAZAK

Pljušte reakcije na ostavke dvojca na čelu Splita: ‘Gradonačelnik je danima Ivoševića nagovarao da se povuče...‘

Istinski problem ove vlasti je da se oni gotovo godinu dana bave sami sobom i sami su producirali te afere, rekao je HDZ-ov Mihanović

Ivica Puljak i Bojan Ivošević

 Paun Paunovic/Cropix

Stižu prve reakcije na najavu da će gradonačelnik Splita Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević u četvrtak na izvanrednoj konferenciji za novinare dati ostavke.

Kako je Jutarnji list ranije izvijestio, gradonačelnik Puljak za ovakav radikalan potez odlučio se nakon što je u Beču, gdje je bio na službenom putu, doznao da su ga napustili svi partneri - Most i koalicija Možemo i Pametno za Split i Dalmaciju, a SDP ga je još prije "otpisao". Neposredni povod za to je podizanje optužnice protiv Puljkova zamjenika Bojana Ivoševića zbog prijetnji urednici gradske rubrike u Slobodnoj Dalmaciji Nikolini Lulić, kojoj je rekao da će joj se "napiti krvi".

Jakov Prkić, vijećnik s liste Pametno za Split i Dalmaciju - Možemo! - Nova ljevica komentirao je kako se tu nema puno za reći, piše Slobodna Dalmacija.

- To je njegova odluka. On je donio takvu i to je to. Moramo pričekati da vidimo hoće li on svoju ostavku uvjetovati. Očekujem da će isto tražiti od gradskih vijećnika. Nama u stranci Pametno nije problem podnijeti ostavku i ići na nove izbore.

Na pitanje vidi li mogućnost ostvarivanja suradnje sa strankom Centar na idući izborima istaknuo je kako je to teško prejudicirati.

- Tko zna što će biti na idućim izborima. Oni se najranije mogu održati tek za dva mjeseca. Mi u ovom trenu ne možemo znati niti hoćemo li na izbore izaći na istoj listi, a kamoli hoćemo li i s kime eventualno ulaziti u kolaciju - naveo je vijećnik Prkić.

Predsjednik splitskog HDZ-a Vice Mihanović, Puljkov protukandidat na lokalnim izborima za gradonačelnika, komentirao je da je očekivao takvu odluku.

- Očekivao sam da će se to dogoditi i ranije jer imamo dovoljno razloga za to. Nije to samo gospodin Ivošević. Njegov slučaj je u domeni pravosuđa i sve je rečeno oko toga. Istinski problem ove vlasti je da se oni gotovo godinu dana bave sami sobom i sami su producirali te afere. S druge strane je grad blokiran.

image

Bojan Ivošević i Ivica Puljak

Tom Dubravec/ Cropix

Nitko ne priča o projektima. Žnjan stoji već pet mjeseci od dodjele koncesije, o POS-ovim stanovima smo čuli samo prijedloge i priče, nova škola na Kili je još daleko, a prometnice stoje osim ovih proljetnih krpanja. Svjedoci smo da je grad u projektnoj blokadi. Upravo projekti naše sugrađane najviše zanimaju, a ne političke stvari. I zato je to istinski razlog da podnese ostavku – kazao je Mihanović.

- I mi ćemo u vijeću podnijeti ostavke pa neka onda idemo na nove izbore i za gradonačelnika i za Gradsko vijeće – rekao je prvi čovjek splitskog HDZ-a.

Ostavku je komentirao i SDP-ov gradski vijećnik Davor Matijević.

– Gradonačelnik je danima nagovarao Bojana Ivoševića da se povuče, što je ovaj odbio, a gradonačelnik zna da bi za njega puno pogubniji bio sukob s Bojanom ako bi se ovaj osjećao izigranim. Stoga su se odlučili za ovakav manevar.

Odluka da traže novu potvrdu kod građana je korektna, na to imaju pravo, ali najveći gubitnik je sada Split jer će grad pauzirati šest mjeseci.

Nadam se da od svega ovoga na kraju neće najviše profitirati HDZ i HGS – navodi Matijević, izrazivši bojazan oko mogućeg scenarija u kojemu će gradonačelnik Ivica Puljak svojom odlukom "grad isporučiti Vici Mihanoviću i Željku Kerumu".

– Ostaje nam sutra za vidjeti što točno planiraju i hoćemo li na izbore i za Gradsko vijeće. Ako Puljak da ostavku sa svojim vijećnicima, tada ni SDP ne bi imao što raditi u Vijeću jer bi tada većinu u Vijeću imali HDZ i HGS, a takvo Vijeće bolje da ni ne postoji – dodao je, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Najavu ostavke komentirala je i saborska zastupnica Marijana Puljak, supruga gradonačelnika Splita.

Uz objavu videospota pjesme Dine Dvornika 'Ništa kontra Splita' na svojoj Facebook stranici ostavila je i stihove iz pjesme.

- I moš govorit kontra mene

i kontra cilog svita

Ma neću da čujen ništa

Ništa kontra Splita, napisala je Marijana Puljak.

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević na svom je Facebook profilu objavio spot kojim je američki NFL najavio sezonu 2019. godine, uz riječi 'We ready' (Spremni smo).

- Pokažimo im što je Split!, poručio je pritom svojim pratiteljima pozvajući ih na angažman.

Branka Ramljak, nezavisna kandidatkinja na izborima za gradonačelnika Splita, komentirala je da ne može komentirati vijest o ostavci prije nego što bude potvrđena, ali da je smremna dati ostavku na mjesto gradske vijećnice.

- Uvijek, ako je za boljitak ovog politički napaćenoga grada, rekla je.

Hrvoje Bašić, predsjednik splitskog HSLS-a, komentirao je kako je vrijeme za politički reset svih političkih opcija u gradskom vijeću. Pozvao je Puljka da pokaže svoje liderske sposobnosti, pregrize puno taštine i prestane sanjati o političkoj karijeri u Zagrebu.

- Političke stranke neka maknu na stranu svoje partikularne interese i stave interes Splita u prvi plan. Nikada u hrvatskoj povijesti nije bilo toliko novca na raspolaganju gradovima da ga povuku i stvore bolju infrastrukturu i standard svojim građanima, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:54