PROFITIRALI NAJIMUĆNIJI

PLJUŠTE REAKCIJE NA OTKRIĆE JUTARNJEG O OPROSTU DUGOVA MILIJUNAŠIMA Oglasio se i Bandić: 'Na Mirogoju smo svi isti, ovdje ćemo svima oprostiti'

Milan Bandić, Zdravko Marić, Nada Murganić, Dražen Bošnjaković
 CROPIX

Nakon što je 21. srpnja na snagu stupio Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, Grad Zagreb odlučio je svojim građanima čiji su računi u blokadi i pod ovrhom oprostiti do 10.000 kuna za komunalije, ali bez socijalnog ili imovinskog cenzusa, pa će se tako dugovi opraštati svima. Jutarnji list došao je u posjed liste dužnika kojima bi se dugovi trebali otpisati, a na popisu koji ekskluzivno objavljujemo ima vrlo zanimljivih imena. Riječ je o osobama koje se nikako ne bi mogle smatrati socijalnim slučajevima pa se postavlja pitanje zašto bi se dugovi opraštali i onima koji su vrlo imućni i time dovodilo tvrtke u sastavu Zagrebačkog holdinga u probleme.

Većina na našoj listi koju smo dobili, kažu izvori, ima dug u Fini veći od milijun kuna, a rekorder - 40 milijuna kuna, no to nisu samo dugovi za komunalije nego ukupni. Ovrhe su na prisilnoj naplati u Fini i svi računi koje imaju u Hrvatskoj su im blokirani. Popis milijunaša kojima je Zagreb oprostio dug za režije pročitajte OVDJE.

O svemu bi se uskoro trebao opširnije oglasiti gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je najavio konferenciju za novinare za 11 sati.

'Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, i predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban, održat će konferenciju za novinare na temu: Otpis duga Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga fizičkim osobama sukladno Zakonu o otpisu dugova fizičkim osobama', stoji u pozivu za novinare.

'Trebalo je naplatiti tamo gdje se moglo'

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu je, uoči sjednice Vlade, kazao da ne zna pod kojim uvjetima je grad Zagreb opraštao dugove, ali da ih se trebalo naplatiti tamo gdje se to moglo.

„Ja ne znam pod kojim uvjetima, ali tamo gdje se moglo je trebalo naplatiti“, kazao je Bošnjaković na novinarsko pitanje o gradskom opraštanju dugova za režije „fizičkim osobama“.

Stupanjem na snagu Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama 21. srpnja ove godine, Grad Zagreb je odlučio građanima čiji su računi u blokadi i pod ovrhom otpisati do 10.000 kuna dugova za komunalije. No, za opraštanje nije korišten nikakav socijalni ni imovinski cenzus, već će se dugovi opraštati svima.

Na popisu osoba kojima su oprošteni dugovi su, prema pisanju Jutarnjeg lista, bivši general Vladimir Zagorec, poduzetnik Zoran Burić, suprug ministrice vanjskih i europskih poslova, sportaši Niko Pulić, Dino Drpić, Zoran Mamić i Zvone Boban, trgovac oružjem Zvonko Zubak i vlasnik Europatradea Marijan Šarić.

Bandić: 'Na Mirogoju smo svi isti, ovdje ćemo svima oprostiti'

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u srijedu je na Mirogoju odbio komentirati saznanja o opraštanju dugova za režije do 10.000 kuna bogatijim građanima Zagreba.

"Kao i svake godine sjetimo se najmilijih, posebice na Mirogoju, na memoriji Hrvatske pomirbe, ovdje smo svi isti, ovdje ćemo svima oprostiti", započeo je izjavu za medije gradonačelnik Bandić.

U vezi s opraštanjem, novinari su Bandića pitali kako komentira saznanja Jutarnjeg lista da Grad Zagreb oprašta dugove za komunalije građanima koji su pod blokadom ili ovrhom u iznosu do 10.000 kuna među kojima su i zvučna imena poput muža ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, Zoran Burić, Vladimir Zagorac, Dino Drpić, Zvonimir Boban i drugi.

"Niste me čuli, pokoj vječni darujem gospodine, i mir i vama i njima, ništa danas o politici, nažalost, ili na sreću, ja mislim da je na sreću", zaključio je Bandić.

Marić i Murganić: Svi trebaju ispunjavati zakonske obaveze oko otpisa dugova

Ministar financija Zdravko Marić i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić također su prokomentirali odluku Grada Zagreba da se dugovi za režije otpišu i milijunašima. Oni kažu kako se tim zakonom htjelo pomoći blokiranim građanima, te da svi trebaju ispunjavati svoje zakonske obveze oko otpisa dugova.

"Bila je ideja, mi smo interno razgovarali o uvođenju socijalnih kriterija, jednostavno smo rekli da će se svima otpisivati dugovi do 10.000 kuna što se tiče centralne države, a što se tiče lokalne samouprave kako oni odrede", kazao je Marić.

"Glavna poruka je bila da se pomogne građanima, zadnje brojke Fine pokazuju da se provedbom zakona smanjio broj blokiranih za 50-ak tisuća ljudi, znači da smo uspjeli zahvatiti dio građana", objasnio je Marić.

Poruka je Vlade da moramo ispunjavati svoje zakonske obveze, pa tako i oko Zakona o otpisu dugova, rekao je Marić.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić rekla je kako je trebalo pravodobno upozoriti dužnike i slati opomene. "Da su dobili pravodobno upozorenje koliko su dužni, vjerujem da bi ljudi koji imaju sredstava podmirili svoj dug", kaže Murganić.

Na pitanje je li se pogriješilo na početku kada se nisu utvrdili kriteriji za oporost dugova Murganić je odvratila kako je to stvar Gradske skupštine, koja je o tome raspravljala.

"Svatko tko ima dovoljno vlastitih sredstava treba podmirivati svoje obaveze. Oni koji to ne mogu, a to su isključivo osobe koje su pod zaštitom i skrbi države, za njih treba se naći sredstva da im se olakšaju svakodnevne životne teškoće", rekla je Murganić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:32