ŠEF U KOMITETU

PLJUŠTE REAKCIJE NA OTKRIĆE ŠKORINE BIOGRAFSKE CRTICE KOJU JE PREŠUTIO, HEBRANG: 'Dužan je odgovoriti na tri pitanja' TOMAŠIĆ 'Pa svi su negdje bili'

Andrija Hebrang (gore lijevo), Ivan Anušić (dolje lijevo), Miroslav Škoro (gore u sredini), Anto Đapić (dolje u sredini), Davorko Vidović (gore desno), Ruža Tomašić (dolje desno)
 CROPIX

Nakon otkrića Nedjeljnog Jutarnjeg o činjenici da je čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro sredinom 80-ih bio predsjednik Komisije za kulturu Općinskog komiteta Saveza socijalističke omladine Osijeka, što je biografska crtica koju je dosad prešućivao, stižu i prve političke reakcije na ovaj detalj iz životopisa čovjeka koji želi postati lider hrvatske desnice.

Nekadašnji HDZ-ov ministar zdravstva i obrane Andrija Hebrang za Jutarnji kaže da je Škoro dužan odgovoriti na tri pitanja.

- Škoro je nova zvijezda na hrvatskoj političkoj sceni, ali je njezin sjaj zatamnjen skrivanjem vlastite prošlosti. Za ocjenu političara vrlo je važno znati njegove korijene jer okviri u kojima je odgojen ostaju doživotno. I zato je Škoro dužan odgovoriti na tri pitanja: prvo, da li je istina što ga optužuju da je radio za komuniste i za Udbu; drugo, zašto je napustio Hrvatsku za prve izbore i vratio se tek nakon priznanja Hrvatske i treće zašto je u drugom krugu predsjedničkih izbora svojom preporukom oduzeo glasove HDZ-ovo kandidatkinji.

Sve ovo zajedno nije važno za njega kao političara, nego za one koji ga slijede jer oni moraju znati istinu, ma kakva bila, ističe Hebrang.

Đapić: Po mom zakonu bi bio lustriran

Anto Đapić, predsjednik stranke DESNO, čovjek koji nikada nije krio svoje desničarske stavove također smatra da je Škoro dužan dati neke odgovore biračima.

- Nije to nešto dramatično i iznenađujuće kada se ne bi gledalo unutar današnjeg konteksta. Miro izbjegava govoriti o tome što je bio do 1990., a u izjavama oko Tita, komunizma, Amerike... dosta vrluda. Sada vidimo da je on ipak na neki način djelovao i pod ingerencijom SKOJ-a, što cijeloj njegovoj sadašnjoj priči daje jedan drugačiji sadržaj. Posebno u kontekstu njegovih akvizicija od Peternela, Vukušića... Njega se percipira kao vođu desnice, no sada ispada da on s time nema veze. Ja, primjerice, tada nisam ni znao gdje je Savez omladine, niti me je to zanimalo, a on je na neki način bio povlaštenik tog sustva i da je prošao moj Zakon o lustraciji on bi tada, realno, bio lustriran. Za njega je ovo razarajući kontekst, pogotovo jer je rekao da je otišao u Ameriku bježeći iz Jugoslavije, a ispada da je bio čovjek režima. To je u redu, ali nije u redu da se sada predstavlja kao mesija Hrvatske - rekao je Đapić, dok gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, inače Škorin koalicijski partner, smatra da se i „ovdje radi o odvlačenju pozornosti s onoga što je ključno.“

- Iskreno, tekst nisam pročitao, kao što nisam pročitao ni maturalni rad hrvatskog premijera Andreja Plenkovića iz 1989. godine u kojem citira Karla Marxa i Edvarda Kardelja... Uglavnom, smatram da je ovo što se radi ponovno odvlačenje pozornosti od ključnih tema koje su važne za funkcioniranje hrvatskog društva i države. Traži se crnilo bilo kome, ali je upitno zašto to radi netko tko je siguran u sebe, kvalitetu svoga rada i rezultata - poručio je Penava.

Zlatko Hasanbegović je za Jutarnji kazao da se 'bavi tekućim političkim pitanjima, a ne seciranjem glazbenih i umjetničkih biografija'.

Esih: Njemu je desnica poslovna gaža

Bruna Esih je kazala da bi sve bilo jasnije da je donesen zakon o lustraciji koji godinama zagovara.

- Tada ne bi bilo dvojbe tko je tko. Znalo bi se točno tko podliježe tom zakonu, odnosno koliko je ta osoba bila involvirana u taj sustav - kazala je Esih, dodajući da je i u tom intervjuu iz 80-ih Škoro govorio kako se ništa ne može "bez love", a da ga očito ta logika vodi i danas.

- Za njega je ovo još samo jedna poslovna gaža. Okupio je oko sebe poslovnu kliku s lovom, ljude sa sredstvima kojima, mi, ni u snu ne možemo konkurirati, pa se oni i vode poslovnom logikom. A ideologija odnosno priča o okupljanju desnice im je tek ukras dok je to za nas životno uvjerenje i ono što državi treba za uspostavu političke ravnoteže. Žao mi je što se iskorištava iskrena ljudska nada u bolje sutra. S druge strane, mi smo okupili oko sebe sve na desnici koje nije pokleklo zovu srebrnjaka i na hrvatskim biračima je da odluče hoće li sami sebe lagati da biraju desnicu ili će izabrati desnicu - dodala je Esih.

Vidović: Za razliku od njega, ja se ne stidim

Za komentar smo pitali i političkog tajnika SDP-a Davorka Vidovića.

- S obzirom da sam i sam bio omladinski rukovodioc, a toga se ne stidim, nego sam ponosan na to što sam radio, bilo bi mi drago ako se Škoro kao što piše u novinskom članku, zauzimao se za kvalitetniji život mladih u Osijeku i da to uzme kao pozitivno, a ne da se stidi. Friziranje biografija govori da ljudi nisu pomireni sa svojim vrijednostima.

Ako Škoro odbija to prihvatiti smatram da je to prevara njegovih birača, kaže Vidović.

Anušić: Nije vjerodostojan

Potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan Ivan Anušić za Jutarnji kaže da se sada pokazuje da Škoro nije ono za što se predstavlja.

- Onaj tko se misli baviti politikom i traži povjerenje birača mora jasno reći svoju povijest, ne dovoditi u zabludu birače, simpatizere, članove stranke i pripadnike njegovog Domovinskog pokreta. Pokazuje se ono što sam od početka kampanje govorio, da Miroslav Škoro nije ono za što se predstavlja. Niti je vjerodostojan političar, niti je vjerodostojan u onome što propagira. Pitanje je koliko je još stvari ostalo neotkriveno, koliko je toga još ostalo.

Tomašić: Pa svi su negdje bili

Europarlamentarka Ruža Tomašić kaže da je ne zanima prretjerano što je Škoro radio u mlađim danima.

- Ako gledate, svi su stariji negdje bili, u omladincima, u komunistima ili čemu već. Mene zanima kakav je tko čovjek i što radi. Imali smo najveće bogomoljce koji su najviše pokrali. Zanima me kakav je i koliko će dati za Hrvatsku.

Toliko je lopovluka, a mi umjesto da idemo naprijed, idemo nazad. Škoro nema bianco potporu. Očekujem da bude dio vlasti, i da radi za bolju Hrvatsku. A što misli doma i što je radio, to me ne zanima. Ne možemo si priuštiti vlade kao do sada, da nemaju viziju i ne planiraju za 20, 30 godina unaprijed, nego do kraja mandata, kaže Tomašić za Jutarnji.

Desničar s pedigreom

Šef osječko-baranjskog SDP-a Domagoj Hajduković za Jutarnji kaže da Škoro ima 'pedigre pravog hrvatskog desničara'.

- Bio je u partiji, za vrijeme Domovinskog rata nije bio u Hrvatskoj, bio je u HDZ-u, a veći je katolik od pape. Tko se srami svoje prošlosti, ne može gledati u budućnost, izjavio je Hajduković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 18:25