SUMNJE NA KORUPCIJU

PLJUŠTE REAKCIJE NA UHIĆENJA, OGLASIO SE I PLENKOVIĆ 'Nema nedodirljivih, naša poruka je jasna - dosta je korupcije!

 
 Srđan Vrančić / CROPIX

ZAGREB - U Hrvatskoj je u tijeku velika policijaska akcija u kojoj je uhićeno 13 osoba za kaznena djela raznih zloupotreba, trgovanja utjecajem, ali i primanje mita. Među uhićenima su državna tajnica Ministarstva uprave i bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić te načelnica Gračaca Nataša Turbić.

Stigle su i prve reakcije hrvatskih političara, ponajprije iz redova oporbe, ali i od premijera i prvog čovjeka HDZ-a Andreja Plenkovića.

- Ja znam o tome onoliko koliko je javnost obavijestila policija. U svakom slučaju, riječ je o akciji koja je plod neovisnog i samostalnog djelovanja pravosudnih i policijskih tijela, kako i treba biti. Politika naše Vlade, mene osobno i Hrvatske demokratske zajednice je stalna, kontinuirana i beskompromisna borba protiv korupcije, rekao je Plenković za Media servis.

- Ukoliko u ovim istragama se pokaže da je netko učinio neko kazneno djelo za to treba odgovarati, bez obzira na ime i prezime i bez obzira na stranačku pripadnost. Nema nedodirljivih i naša poruka je jasna: dosta je korupcije, poručio je.

SDP-ovi Saša Đujić i Mirela Ahmetović na konferenciji za medije u Rijeci osvrnuli su se na današnja uhićenja u Hrvatskim šumama. Smatraju da se ne radi o slučajnim uhićenjima te da otkako je HDZ na vlasti Hrvatskim šumama pada profit, prenosi N1.

- Glavne protagoniste HDZ štiti, posebno one bliske Plenkoviću. To je dobro osmišljen plan vraćanja usluga i mazanja oči hrvatskih građana. SDP pozdravlja svaku akciju u sklopu borbe protiv korupcije, ali smo skeptični prema uhićenjima pred izbore, rekla je Ahmetović.

- Hrvatske šume su leglo korupcije. Tamo se događa niz stvari otkako HDZ upravlja državom. Nadamo se da ovo nije samo predizborni trik. Hrvatske šume su pune netransparentnih javnih natječaja, nabavlja se oprema koja nije potrebna, u zadnje četiri godine zaposleno je preko 1200 ljudi na neproizvodna mjesta - 65% osoba zaposleno je u neproizvodnom, a samo 45% u proizvodnom sektoru, koji nosi profit. Zato i dobit Hrvatskih šuma zadnjih godina rapidno pada. HDZ sustavno uništava Hrvatske šume, rekao je Đujić.

Smatra da se u slučaju Josipe Rimac trebalo reagirati puno ranije.

- Josipa Rimac već četiri godine nije gradonačelnica Knina, što su institucije radile četiri godine?, rekao je.

- I Josipu Rimac uhapsilo. A još jučer je bila gradonačelnica Knina, tražila od Freda Matića i mene da njen govor uvrstimo u protokol proslave godišnjice VRO Oluja, a poslije slavila na cajkama u BiH... Sic transit gloria mundi, napisao je Bojan Glavašević.

Oglasio se i Peđa Grbin, prisjetivši se prošlogodišnje izjave Andreja Plenkovića, u jeku napisa o korupcijskim aferama nakon koje je smijenio ministre Kuščević, Marić i Žalac.

- Elita "stožerne" hrvatske stranke. Ne Plenkoviću, nitko HDZ-u ne lijepi etikete korupcije, osim HDZ-ovaca samih.

Istaknuti SDP-ovac i europarlamentarac Predrag Fred Matić također je komentirao uhićenja.

- Poruka Plenkoviću - najmanje 16 tvojih ministara i ministrica već uhvaćeno s rukama u pekmezu. Predizborni igrokaz HDZ-a i pouka za NASA znanstvenike. Ne istražujte više, ovako izgleda paralelni svemir, napisao je Predrag Fred Matić i dodao: 'p.s. ovakve izjave mogu progutati samo HDZ-ovi birači iz 5. i 9. IJ.'

Reagirao je i čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević.

- Naravno da su predizborna uhićenja te da su češće izbori bilo bi očito i više uhićenih političara. Predizborna uhićenja postoje i u drugim državama, ali je zanimljivo da u Hrvatskoj HDZ mora u predizborno vrijeme uhićivat političare i dužnosnike iz svoje stranke. Ovaj slučaj je samo drvo u šumi korupcije upravljanja prirodnim resursima u Hrvatskoj što ćemo kao zelena opcija za 21. stoljeće promjeniti te uvesti demokratsko i održivo upravljanje zajedničkim prirodnim resursima kao što su šume, vode, tlo, prostor i dr.

Afera Plenkovićeve Vlade se ni po broju, ni po slavi, ne bi posramio ni HDZ-ov prvak Ivo Sanader. Ni zadnji dani njegove...

Posted by Anka Mrak - Taritaš on Friday, May 29, 2020

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš u svojoj reakciji je napravila usporedbu sa Sanaderom.

- Afera Plenkovićeve Vlade se ni po broju, ni po slavi, ne bi posramio ni HDZ-ov prvak Ivo Sanader. Ni zadnji dani njegove Vlade nisu mogli proći bez krađe i korupcije. Vjerujemo da će građani to znati nagraditi 5. srpnja i poslati ga u (ne)zasluženu političku mirovinu.

Evo kako je komentirala bivša SDP-ovka Mirela Holy.

- Lik iz Hrvatskih suma i Rimac ocigledno nisu na Plenkijevoj liniji. Modus operandi: jednim udarcem vise muha. Em kao HDZ ne tolerira korupciju u svojim redovima, em se rijesis ekipe iz nizih stranackih esalona koja te nervira, napisala je na Twitteru.

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić ocijenio je u petak da je uhićenje državne tajnice Ministarstva uprave Josipe Rimac i predsjednika uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića još jedna od HDZ-ovih parada uhićenja uoči parlamentarnih izbora.

„Korupcija u našem društvu pošast je pandemijskih razmjera koju sigurno neće zaustaviti niti ovi od vrha odobreni progoni. Ništa se po pitanju korupcije ne događa bez odobrenja HDZ-ova vrha. Sve se taktički planira i organizira”, priopćio je Mrsić.

Podsjetio je kako je Rimac odavno poznata po svom djelovanju, no opstajala je zaštićena HDZ-ovim štitom. Kada se uhićenja događaju u vrijeme predizborne kampanje tad se janjci žrtvuju za dobrobit krda, a krdo korupcije u Hrvatskoj je golemo, smatra .

„Nažalost, ni ponuđeni programi SDP-a i Restart koalicije neće zaustaviti korupciju jer ne nude sustavna rješenja. Borba protiv korupcije mora biti stvarna i željena, ne smije ostati samo na riječima. Za to je potrebna odgovornost, odlučnost i snaga kako bi Hrvatska izrasla u državu koja može pokrenuti nužno potreban gospodarski rast.“, poručio je Mrsić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 13:02