‘META GLUPANIMA‘

Pljušte reakcije na vandalski čin uriniranja nad Smojinim kipom: ‘Samo naprijed, junačine, ali pripazite...‘

‘To su neznalice i glupaci koji ovom gradu ne predstavljaju ništa, a Smoje Splitu znači puno i to skoro 30 godina nakon njegove smrti‘
 Slobodna Dalmacija, Screenshot/Dalmatinski portal

Nižu se političke reakcije na vandalski čin uriniranja po kipu Miljenka Smoje na Matejuški o čemu je pisao Dalmatinski portal. Na Facebooku su se oglasili gradski vijećnici Davor Matijević iz Socijaldemokratske partije Hrvatske i nezavisni vijećnik Damir Barbir, objavila je Slobodna Dalmacija.

image

Uriniranje po kipu Miljenka Smoje

Screenshot/Dalmatinski portal

Matijević je, između ostaloga, huligane nazvao "neznalicama i glupacima koji ovom gradu ne predstavljaju ništa" te "junačinama".

- U jednom trenutku mi je bilo žao što sam predložio amandman da Smoje dobije spomenik jer mi je postalo jasno da će spomenik postati meta glupanima koji ne znaju što je Smoje predstavljao ovom gradu. Danas pišaju po njemu, a sutra će zaneseno citirati Meštra ili prepričavati scene iz ‘Malog mista‘. To su neznalice i glupaci koji ovom gradu ne predstavljaju ništa, a Smoje Splitu znači puno i to skoro 30 godina nakon njegove smrti, a zbog svoje ostavštine će značiti i za 100 ili 200 godina. Samo naprijed, ‘junačine‘ koji napadate spomenik pod okriljem noći, ali pripazite da pritom ne naletite na nekoga tko voli Smoju, a takvih je na Matejuški i u Splitu ipak puno više - napisao je Davor Matijević.

Damir Barbir citirao je dio intervjua Miljenka Smoje za RTV reviju iz 1985., a u objavi na Facebooku naveo je:

- Odgovor Miljenka Smoje na vandalizam u Splitu:

‘Mi uvijek nekаko izbjegаvаmo kаzati i trаžimo nekаkvа objаšnjenja i oprаvdаnjа, te to je nezаposlenа mlаdost, te primitivni, te štа ti jа znаm. Može biti dа imа i togа. Ali još nešto je bitno. Ne zаbrinjаvа mene kаd deset pijаnih, ludih mlаdićа idu okolo, gаlаme i viču, ne zаbrinjаvа me ni ono štа se desilo prošlog Božićа kаd su se one budаle trkаle noću. Zаbrinjаvа me, međutim, аko to štа oni viču slušа njih hiljаdu i ne reаgirа‘ - Miljenko Smoje, intervju za RTV reviju, 1985. godine.

Iste riječi primjenjive su 40 godina kasnije...

Kip Miljenka Smoje prošloga petka zaliven je plavom bojom te mu je stavljen šal Nogometnog kluba Partizan iz Beograda. Svečano je predstavljen 19. listopada te je u niti 14 dana dva puta bio meta napada. Tad, kao ni sad, počinitelj još uvijek nije pronađen. Građani su već prošloga petka burno reagirali na oskvrnjivanje kipa, a i takve su i sad reakcije na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:45