REUTERS, AFP, AP...

PLJUŠTE REAKCIJE Pročitajte što svjetski mediji kažu o presudi Sanaderu i HDZ-u

Zagreb, 110314.Zupanijski sud. Izricanje presude u slucaju Fimi Media.Na fotografiji: Ivo Sanader.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX / BORIS KOVACEV

ZAGREB - Svjetski mediji prenijeli su vijest o presudi bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u.

Na najvećem suđenju za korupciju u novoj članici Europske unije, konzervativni HDZ koji je vladao zemljom 16 od ukupno 22 godine nezavisnosti prva je politička stranka osuđena zbog korupcije, piše zagrebački dopisnik Reutersa.

France Presse javlja o Sanaderovoj novoj presudi za korupciju jer je bivši premijer 2012. već osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog primanja mita radi prodaje hrvatske naftne kompanije Ine mađarskome Molu.

I austrijska APA prenosi kako je Sanader ponovno osuđen zbog korupcije, te kako na suđenju u slučaju nazvanome Fimi Media, po marketinškoj agenciji preko koje se novac izvlačio, HDZ mora vratiti ilegalno stečena 24,2 milijuna kuna. Sadašnji predsjednik te stranke Tomislav Karamarko najavljuje žalbu, napominje APA.

I Sanader, nekoć najmoćniji hrvatski političar, i HDZ, prva politička stranka osuđena za korupciju, moraju vratiti ukradeni novac, piše slovenska agencija STA i naglašava kako presuda u toj najvećoj korupcijskoj aferi nije pravomoćna.

Bude li presuda potvrđena, Sanader će uz zatvorsku kaznu morati vratiti i 15,27 milijuna kuna, koje je po presudi zagrebačkog županijskog suda stekao na nezakonit način, javlja Tanjug iz Zagreba i dodaje kako su krivima proglašeni i nekadašnji HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi Medije Nevenka Jurak te bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji je dobio uvjetnu kaznu od godine dana zatvora.

Novac koji Sanader mora vratiti bit će oduzet s njegovih blokiranih računa, ali i s računa članova njegove obitelji, javlja zagrebačka dopisnica srbijanske agencije Bete.

Associated Press piše kako je i nova presuda Sanaderu dio nastojanja najnovije članice EU-a da iskorijeni korupciju.

Australska javna televizija SBS također javlja da su Sanader i HDZ osuđeni u najvažnijem protukorupcijskom procesu otkako je hrvatske neovisnosti.

Vijest o presudi prenijela su i finska televizija YLE te turski list Hurriyet, kao i nizozemski Telegraaf. Objavila ju je i vijetnamska televizija VTV.

Presudu sutkinje Ivane Čalić Sanaderu, HDZ-u i ostalima prenosi i talijanska Ansa, te češka agencija ČTK koja piše o financijskim donacijama koje su davale tvrtke i fizičke osobe.

Poljski agencija PAP podsjeća kako je Sanader u prosincu 2010. na zahtjev hrvatskoga pravosuđa uhićen u Austriji te u srpnju 2011. izručen hrvatskim vlastima.

Austrijski Kleine Zeitung piše kako je suđenje u slučaju Fimi Media pružilo pravi uvid u stanje političkoga sustava u Hrvatskoj, u kojem su veliki iznosi skretani iz javnih poduzeća u tzv. crne fondove HDZ-a i u privatne džepove.

Mađarski MTI podsjeća kako je Sanader već osuđen zbog slučaja Ina-Mol te kako hrvatski ured za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala Uskok još traži izručenje šefa Mola Zsolta Hernadija.

Slovački TASR javlja kako su se tadašnji premijer i ostali udružili radi ilegalnog financiranja HDZ-a iz javih poduzeća od 2003. do 2009. kada je Sanader bez objašnjenja odstupio s mjesta predsjednika vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:22