MARIĆEV ODLAZAK

Pljušte reakcije: ‘Šok i vjeverica?! Baš i ne… Uskoro će biti basnoslovno bogat, a sve više anoniman‘

‘Trčao je brže od ostalih ministara, a kada ministar financija trči brže od drugih ministara ne može on cijelo vrijeme vući Vladu‘
 Damjan Tadić/Cropix

Ostavka ministar financija Zdravka Marića iznenadila je u srijedu saborske zastupnike Borisa Lalovca (SDP) i Zvonimira Troskota (Most), dok je za Stephena Nikolu Bartulicu (Domovinski pokret) to loš znak koji ne ulijeva povjerenje.

„Iznenadio me i šokirao ovako misteriozan odlazak ministra Marića”, izjavio je u Saboru Lalovac, koji ocjenjuje da je Marić radio dobar posao, bio najbolji ministar u Vladi Andreja Plenkovića i iza sebe ima rezultate.

Lalovac: Ministar financija ne može cijelo vrijeme vući Vladu

„Trčao je brže nego što trče drugi ministri, a kada ministar financija trči brže od drugih ministara ne može on cijelo vrijeme vući Vladu, moraju i drugi raditi reforme i dati obol proračunu i stabilnosti javnih financija”, kazao je.

Lalovac drži da je Marić podnio ostavku zbog zamora, jer je to posao koji iscrpljuje. Pritisak na ministra financija uvijek je snažan, kod proračuna, odluka oko povećanja plaća i dr, rekao je.

„Vjerojatno odlazi na neku bolju poziciju, ne možete imati ministra financija s plaćom od 18 ili 19 tisuća kuna, a imate viceguvrenere sa 50 tisuća ili pojedine pomoćnike u Europskom parlamentu s 40 tisuća. Tako ne možete nikoga motivirati da dugoročno ostane, možda se ide financijski realizirati na tržištu”, rekao je Lalovac.

Za novog ministra drži da neće moći preskočiti Marićevu "visoko postavljenu ljestvicu” i upozorava na izradu rebalansa proračuna i moguću recesiju iduće godine.

Troskot: Polako se napušta Plenkovićev brod izbušen korupcijskim aferama

Odlazak Marića iznenadio je i Zvonimira Troskota „obzirom na popularnost koju je uživao u zadnje vrijeme, a pogotovo zato što se nalazimo u jeku krize, visoke inflacije, rasta cijena, možda čak i usporavanja gospodarskih aktivnosti nakon ljetne sezone”.

„To nam je pokazatelj da se polako napušta brod gospodina Plenkovića, koji je izbušen korupcijskim aferama”, dodao je Trskot.

Upozorivši na vrlo tešku ekonomsku situaciju koja nas čeka na jesen, ocijenio je kako se Marić možda ne želi naći u tome. „Činjenica je da inflacije i dalje raste, što je i njegova suodgovornost”, rekao je.

Za novog ministar smatra da vjerojatno neće mijenjati službenu politiku, a nada se da će se snaći u ozbiljnoj situaciji u kojoj je Hrvatska.

Bartulica: Loš znak je kada ključni ministri odlaze

Stephen Nikola Bartulica ističe da je uvijek loš znak kada ključni ministri odlaze iz Vlade, a on ne zna točno koji su razlozi tome.

„Želim mu sve najbolje, no ovo Plenkoviću stvara problem i ne ulijeva povjerenje” kazao je.

„Odlazi na pola mandata, kada su gospodarski pokazatelji još relativno dobri, no mislim da dolazi puno teže vrijeme pa je možda htio izbjeći to stanje i odgovornost koju to nosi”, kaže Bartulica.

Smatra da je Marić imao puno propusta u radu istaknuvši da ga je upozoravao na promjene uvjeta na tržištima, zbog čega će Hrvatskoj biti puno skuplje zaduživanje, ali Marić ga nije poslušao.

I Bartulica drži da Hrvatsku čeka jako teško vrijeme, recesija je na vidiku pa će novi ministar imati težak zadatak.

„Dojam je da HDZ i dalje ima problem s nasljeđem socijalizma i zastaje s ekonomskim idejama, nemaju hrabrosti reći da je udio države u Hrvatskoj previsok tako da ne očekujemo ništa posebno od novog ministra”, poručio je.

Odlazak ministra Marića komentirao je i Krešo Beljak:

image

Komentar Kreše Beljaka

Facebook

Beljak o Mariću: Zar je teško shvatiti njegovu potrebu da sad ode polako u anonimnost?

Saborski zastupnik Krešo Beljak komentirao je ostavku ministra financija Zdravka Marića.

“Šok i vjeverica?! Baš i ne…”, napisao je Beljak u objavi na Facebooku pa nastavio:

“Prije nekih desetak godina, jedan je hrvatski političar u nekom razgovoru izjavio da mu je jedna od najvećih želja biti basnoslovno bogat, ali anoniman. Jer, naravno, kad si poznat, kad si stalno pod “svjetlima reflektora”, teško je uživati u bogatstvu kojeg imaš. Stalno neki dosadni novinari pitaju, stalno javnost pita, stalno moraš odgovarati odakle ti…

Zdravko Marić je zapravo još uvijek vrlo mlad čovjek koji je, čini mi se, riješio “neke stvari” u životu, ne samo za sebe, već i za svoje praunuke. Pa zar je teško shvatiti njegovu potrebu da sad ode polako u anonimnost?

I tako će za koju godinu, čuvan hobotnicom kojoj pripada, Zdravko Marić najvjerojatnije ostvariti san onog prvog političara od prije desetak godina. Uskoro će biti basnoslovno bogat, a sve manje i manje poznat i sve više i više anoniman. Amen.” (S.N.)

Oporba: Neozbiljan odlazak ministra financija u vrijeme ozbiljnih ekonomskih izazova

Oporbeni zastupnici u srijedu nisu krili iznenađenje neočekivanom ostavkom ministra financija Zdravka Marića, traže podrobnije objašnjenje za taj potez zbog ozbiljnih ekonomskih izazova pred kojima je Hrvatska, dok njegov nasljednik Marko Primorac od njih nije dobio "palac gore".

SDP-ov šef Peđa Grbin izjavio je kako su se poklopile dvije situacije koje pokazuju koliko je Vlada u ovom trenutku nefunkcionalna.

Grbin: Marić bi teško našao novac za gubitak arbitražnog spora

Uz ostavku Marića Hrvatska je izgubila arbitražni postupak pokrenut 2013. godine, vezano uz plinski biznis i onaj "fantastični" koruptivni dogovor Ive Sanadera zabilježen u jednom zagrebačkom restoranu, istaknuo je.

"Nema dvojbe da je Marić bio profesionalac u svom poslu, no, uz njega su bile vezane neke afere, od Agrokora, ljetovanja pa nadalje, a meni kao ljevičaru bitno je da je bio profesionalan u vođenju neoliberalne politike, koja je porezno honorirala najbogatije, često nauštrb siromašnih", ocijenio je.

Da je ostao ministar, vjerujem da bi mu jako teško bilo naći novac kojim će se isplatiti milijarde kuna za gubitak arbitražnog spora. Zbog čega o tome saznajemo iz anonimnih izvora umjesto da je premijer održao press konferenciju, kao što je učinio 2016. godine na Badnjak, kada je najavio da će se Ina otkupiti od MOL-a, pita Grbin.

Očekuje objašnjenje Marićeve ostavke jer, napominje, ovo što je šturo rečeno nije dovoljno budući da je u Hrvatskoj trenutno zbog posljedica pandemije i inflacije ključno Ministarstvo financija.

„Odlazi čovjek koji je, bez obzira na politiku kakvu je vodio, ipak znao svoj posao, pa u Vladi više nema nikoga za koga bismo mogli reći da je kompetentan, nego isključivo i jedino lojalan Andreju Plenkoviću. Tako Hrvatska ne može dalje, pogotovo s velikim inflatornim izazovima pred kojima se nalazimo”, smatra Grbin.

Novi ministar financija Marko Primorac ne ulijeva mu povjerenje jer njegovo dosadašnje iskustvo ne pokazuje da bi se mogao uhvatiti ukoštac s financijskim sustavom u trenutku kada Hrvatska ima ovakve probleme, pa se uopće ne zna kakvu ekonomsku politiku namjerava voditi.

Hajduković: Prelazak na euro je neozbiljno osmišljen i proveden

Socijaldemokrat Domagoj Hajduković opisao je Marića kao "jahtaša, prijatelja moćnih hotelijera i Agrokorovog čovjeka", ocijenivši da "diže ručnu" u svjetlu gospodarskog tsunamija koji nas čeka.

„Ispunio je svoje ambicije, napustio je brod koji, ako ne tone, onda se bar ozbiljno ljulja, i što nam je ostavio? Prelazak na euro, vrlo neozbiljno osmišljen i proveden, inflaciju koja divlja, stotine tisuća građana na rubu siromaštva. Iznenađen sam jer je, po njegovim riječima, uvođenje eura trebala biti kruna njegove karijere, a sad je odlučio otići”, kazao je.

Smatra da će Marko Primorac teško nastaviti Marićev posao budući da Hrvatska nije dobro pripremljena na prelazak na euro.

Po onome što je iz medija pročitao o Primorcu, kaže kako ga ne ohrabruje Marićev nasljednik. "Cijepio se preko reda, to pokazuje koliko je moralna osoba, a o njegovim stručnim kompetencijama ne mogu govoriti", napomenuo je.

Benčić: Na ovakvoj funkciji ostaješ i kad je teško

Odlaskom Marića iznenađena je i zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić koja očekuje od Marića i premijera Plenkovića da jasno i detaljno izlože javnosti razloge ostavke.

"U trenucima rastuće inflacije, uvođenja eura, nadolazeće recesije, rasta vanjskog duga, a u svjetlu današnje odluke kojom je Hrvatska izgubila arbitražni spor s MOL-om, pa će morati platiti oko dvije milijarde kuna odštete, smatramo da je apsolutno neozbiljno i neodgovorno da ministar financija, kao najjači ministar u Vladi, daje ostavku, što saznajemo u 10 navečer, a ne ponudi niti jedno objašnjenje”, kazala je.

Nismo u mirnom razdoblju nego u općoj globalnoj nestabilnosti, pa nije prihvatljivo objašnjenje da je Mariću dosta ovog posla.

"Kad preuzmeš ovakvu funkciju imaš određenu odgovornost da ostaneš i onda kad je teško, pa i onda kad ti je svega dosta, a dobio si ponudu za 10 puta bolju plaću. Preuzeo si javnu dužnosničku funkciju pa na njoj ostaješ sve dok imaš povjerenje Vlade ili parlamenta", poručila je Benčić.

Komentirajući gubitak Hrvatske u arbitražnom sporu s MOL-om, Benčić je poručila da taj spor nismo smjeli izgubiti.

„Što Hrvatska može napraviti? Može se riješiti HDZ-a pa više nećemo plaćati milijarde za njihove korupcijske afere. Suradnja s MOL-om će nas na kraju koštati desetke milijardi”, smatra Benčić.

Pavliček: Ostavka će se odraziti na stabilnost Vlade

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) zapitao je koliko je Vlada još jaka ako iz nje odlazi najjača karika.

"Marić je bio dorastao svom zadatku i naravno da smo svi iznenađeni jer se nalazimo u neizvjesnoj financijskoj situaciji. Od premijera očekujemo obrazloženje zašto je Marić napustio Vladu", rekao je.

Ovo će se itekako odraziti na stabilnost Vlade i vrlo lako bi se moglo ići prema prijevremenim izborima, ocijenio je.

Budući ministar Primorac ne dolazi iz realnog sektora, što mu je veliki minus, pa je pitanje koliko će se uspjeti snaći u razdoblju recesije pred nama, poručuje Pavliček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:10