Profesor Jonjić

‘Po meni nema razloga za neko veliko opuštanje. Optimizam postoji, ali potreban je oprez‘

Jonjić je kazao da da ako bude dovoljno cjepiva, da ne bi trebalo biti problema u procjepljivanju svog stanovništva
 Matija Djanjesic/Cropix

Profesor Stipan Jonjić s Medicinskog fakulteta sveučilišta u Rijeci u emisiji HRT-a Studio 4 govorio je o epidemiološkom stanju i masovnom cijepljenju.

Sudeći prema padu broja novozaraženih, na gotovo 8 tisuća testiranih za vikend manje od tisuću je pozitivnih na covid, posve je jasno da treći val korone jenjava u Hrvatskoj. Maturanti se vraćaju u školske klupe, a brojka od milijun građana koji su primili prvo cjepivo trebala bi se znatno povećavati iz dana u dan.

Unatoč tome Jonjić naglašava da uz optimizam treba zadržati i oprez.

- Brojka uopće nije mala, brojka vikendom inače nije relevantna s obzirom na broj testiranja. Bolnice su još uvijek krcate bolesnicima, dosta ljudi umire. Po meni nema razloga za neko veliko opuštanje, ukoliko još jednom napravimo grešku da se prerano počnemo ponašati kao da je sve u redu, bojim se da ćemo produljiti agoniju. Skloniji sam nastavku mjera gdje god je to moguće - kazao je Jonjić.

Na pitanje misli li da je ovo trenutak istine za hrvatsko zdravstvo i ministra Beroša s obzirom na počinjanje masovnijeg cijepljenja, Jonjić je kazao kako misli da se situacija sada donekle stabilizirala.

- Lako je stabilizirati situaciju kad imate dosta cjepiva, ono sada pristiže, ne znam detalje, ali vidim da ide na bolje. Počele su se cijepiti neke druge prioritetne skupine poput turističkih radnika, a krenula su i masovnija cijepljenja - kazao je.

Dodao je kako Hrvatska ima iskustva s cijepljenjem još iz bivše države, tako da ako bude dovoljno cjepiva, ne bi trebalo imati problema procijepiti svo stanovništvo.

- EMA je dobila zahtjev od Pfizera za registraciju cjepiva za mlađu dobnu skupinu, za djecu od 12 do 16 godina, što bi dodatno mogla biti vrlo važna stvar, a nema razloga zašto ono ne bi bilo odobreno - kazao je Jonjić.

Optimizam postoji, ali potreban je oprez jer je situacija u svijetu, poput Indije, na nekim mjestima i dalje vrlo teška, upozorio je Jonjić.

- Ne znamo što će se dogoditi kada te neke virusne varijante iz Indije dođu u ove krajeve, hoćemo li imati češće reinfekcije. Srećom, imat ćemo puno manje zaraze i smrtnosti, cjepivo nas štiti u svakom pogledu i ono je nezamjenjivo oružje u borbi protiv pandemije - kazao je Jonjić u emisiji HRT-a Studio 4.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2023 01:36