GONG UPOZORAVA

‘Po novom Kodeksu proizlazi da će dužnosnici sami ocjenjivati etičnost svog rada‘

Napominju da je Vlada usvojila antikorupcijski kodeks nakon što je oslabljeno jedno od ključnih antikorupcijskih tijela

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica

 Damir Krajac/Cropix

U Kodeksu ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti kojeg je donijela Vlada, od pet članova samo je dvoje nezavisnih stručnjaka, pa izgleda da državni dužnosnici sami ocjenjuju etičnost vlastitog ponašanja i samo sebe nadziru, poručili su u utorak iz GONG-a.

Kodeksom su propisana načela zaštite javnog interesa i očuvanja povjerenja građana i građanki, pravila uzornog ponašanja i racionalnog korištenja javnih resursa. Međutim, od pet članova Vijeća koje će nadzirati provođenje Kodeksa, bit će samo dvoje nezavisnih stručnjaka, ističe se u priopćenju GONG-a.

Preostala tri člana Vijeća čine dva državna dužnosnika izvršne vlasti i jedan član iz redova rukovodećih državnih službenika, čija služba ovisi o odluci vladajuće većine, dodaje se.

„Pojednostavljeno, Vlada je izglasala Kodeks, koji je zapravo skup pravila ponašanja, kojim bi vladajući trebali pratiti - sami sebe“, kažu iz GONG-a.

Napominju da je Vlada usvojila antikorupcijski kodeks nakon što je oslabljeno jedno od ključnih antikorupcijskih tijela.

"Podsjećamo da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izgubilo prijašnje ovlasti da odlučuje o povredi načela djelovanja jer, kako je objasnio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, Povjerenstvo nije niti osnovano kako bi obnašalo ulogu etičkog tijela. Vlada konačno osniva etičko tijelo, usvaja etički Kodeks, no umjesto neovisnog mehanizma nadzora - kakav imamo u Povjerenstvu, koje je otvaralo slučajeve protiv članova i članica Vlade, Vlada osniva novo, političko tijelo u kojem su stručnjaci u manjini", kažu iz GONG-a.

Postavljaju pitanje - 'što ako ova dva tijela budu imala različita mišljenja o istoj stvari?'.

Da bi etički kodeks ostvario svoju svrhu i pomogao u zaštiti integriteta dužnosnika, smatra GONG, mora postojati tijelo odgovorno za praćenje primjene kodeksa, što stoji i u posljednjem izvješću Antikorupcijskog tijela Vijeća Europe GRECO.

"Ipak, umjesto osnaživanja nezavisnog Povjerenstva i preciziranja ovlasti koje ima vezano za poštivanje načela djelovanja, Vlada RH osniva posebno Vijeće, tek da bi zadovoljila formu i zamutila sadržaj", ocjenjuje GONG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:50