STUDENT DIGI AWARDS

Pobijedio Branimir Budija, oduševio je žiri s robo kolicima. Drugo mjesto podijelili timovi Michy Community i Securyset

Konkurencija je ove godine bila velika, pred žiri je stiglo trideset zanimljivih ideja, projekata i inovacija

Najbolji na ovogodišnjem Student Digi Awards na jednom mjestu

 Goran Mehkek/CROPIX

Četvrtu godinu zaredom Jutarnji list, eurozastupnik Valter Flego i niz naših partnera dodjeljuju nagradu Student Digi Awards, mladim, inovativnim i kreativnim ljudima koji, kako je istaknuto, uistinu predstavljaju budućnost Hrvatske.

Konkurencija je ove godine bila velika, pred žiri je stiglo trideset zanimljivih ideja, projekata i inovacija pa se nije bilo lako odlučiti za deset finalista, a kamoli pobjednika. Ipak, svojom je inovacijom, koja promiče osnovnu ideju nagrade - uključivanje visoke tehnologije, znanosti i pameti u društvo, žiri oduševio 23-godišnji Branimir Budija, student Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

image

Dodjela nagrade Branimiru Budiji iz Nin Robotics za osvojeno prvo mjestu

Goran Mehkek/CROPIX

On se, kako bi pomogao prijatelju s invaliditetom, dosjetio napraviti robotizirana invalidska kolica koja se automatski podižu na razinu kreveta, što invalidnim osobama, ali i medicinskom osoblju, značajno olakšava prelazak s kolica na krevet.

Kreativne misli

Za svoj je izum, osim 3000 eura, na svečanosti dodjele na Visokom učilištu Algebra u Zagrebu, mladi inovator dobio i vrijedne nagrade naših partnera A1 Hrvatska, mPlus, Fine...

Robotizirana invalidska kolica su smišljena prvobitno kako bi podizala nemoćne pacijente do razine bolničkog kreveta. Ugrađen je gumb koji pokreće rad sustava kad se pritisne, a sustav funkcionira pomoću tri pneumatska cilindra. Kad se osobu podigne, medicinsko osoblje ju samo treba prebaciti na krevet - praktički ju otklizati, pojasnio je student.

image


Na dodjelu nagrada došao je i Filip Kuzminski iz tima WheeliO koji je izumio balansirajuće električno vozilo koje može savladati bilo koju vrstu terena

Goran Mehkek/CROPIX

Drugu nagradu podijelili su timovi Michy Community, Ani Einwalter i Antonia Kurtović, te Securyset. 19-godišnjakinje iz Michy Community razvijaju aplikaciju kojom žele unaprijediti mentalno zdravlje mladih osoba. Iza njihove aplikacije stoji prava tvornica kreativnih misli, ali i stručnjaci čije je mišljenje u ovakvim temama najvažnije. Beta verzija Michyja izlazi uskoro.

image

Blaž Sviličić, direktor Sektora proizvodnje iz Agencije za komercijalnu djelatnost (lijevo)

Goran Mehkek/Cropix

Na portalu Jutarnji.hr organizirali smo glasovanje za najboljeg mladog inovatora, a od 10 finalista prema glasanju čitatelja portala Jutarnjeg lista pobjednički projekt je Astor – aplikacija koja olakšava pronalazak mjesta za odrađivanje prakse učenicima srednjih strukovnih škola. Nagradu pobjednicama iz Ekonomske škole Velika Gorica - Evi Mihić, Mariji Martinčević i Lani Opačić dodijelio je Blaž Sviličić, direktor Sektora proizvodnje iz Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) partnera projekta.

image

Drugu nagradu podijelili su s istim brojem bodova timovi Michy Community i Securyset

Goran Mehkek/CROPIX

U uvodnom govoru glavni urednik Jutarnjeg Goran Ogurlić nije krio oduševljenje što su u četiri godine na natječaj pristigle stotine sjajnih ideja i projekata.

- Vjerujem kako će mnogi od njih, pa i oni koji nisu ušli u finaliste, naći svoju primjenu u svakodnevnom životu. Dio njih je i krenuo realizaciju, neki su uspjeli. Ključno je što njihov cilj nije kratkoročan, već dugoročan, jer su svjesni da se uspjeh stvara kroz određeno vrijeme.

image

Astor je dobio nagradu čitatelja jutarnjeg.hr

Goran Mehkek/CROPIX

Zaprimili smo stvarno sjajne prijave, a svima je zajedničko da sebi i drugima pokušavaju olakšati i poboljšati svakodnevni život - istaknuo je Ogurlić, dodavši kako su se projektom prijavili i izuzetno nadareni tinejdžeri, poput 16-godišnjaka Lovre Mraovića koji je osmislio kriptografski program koji se koristi za šifriranje ulaznih podataka i komunikaciju. Taj se program, poručeno je, može koristiti na mnogo načina, uključujući obrambene sustave.

Zastupnik Flego javio se videoporukom, rekavši kako je cilj ovog projekta omogućiti mladima da se i prije završetka školovanja okrenu prema tržištu i počnu stvarati vlastite, inovativne proizvode.

image

Suorganizator Valter Flego javio se na svečanu dodjelu nagrada videoporukom

Goran Mehkek/CROPIX

Važnost digitalnog

- Važnost digitalnog ne smije se podcijeniti i ne može precijeniti. Digitalizacija više nije pitanje izbora, to je početak svake uspješne priče. Ovim projektom potičemo vas da eksperimentirate, brusite svoj talent i svoje strasti. Zelena i digitalna Europa i Hrvatska naprosto nemaju alternativu - poručio je Flego.

I ove godine natječaj je podržao žiri u sastavu dr. sc. Snježana Prijić Samardžija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, prof. dr. sc. Valter Boljunčić, prorektor za suradnju, inovacije i transfer tehnologija UNIP, izv. prof. Sven Maričić, voditelj laboratorija za robotiku i umjetnu inteligenciju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Boris Gotovac, direktor razvoja IT i telekomunikacijskih usluga, A1 Hrvatska, Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER),Goran Škvarč, savjetnik ravnatelja CARNET-a za suradnju s javnom upravom, Nikolina Antolić, direktorica marketinga i odnosa s javnošću, MPlus, i Bernard Ivezić, novinar Jutarnjeg lista i urednik Startup Reporta.

Hrvatska u sljedećih deset godina mora udvostručiti broj IT stručnjaka

Je li točno da je sve manje oglasa za posao za IT stručnjake, a tehnologija neprestano i sve brže raste? Bilo je to ključno pitanje panela koji je uslijedio nakon svečane dodjele nagrada, a na kojem su uz pobjednika Branimira Budiju sudjelovali Ivana Stanić iz Fine, voditeljica upravljanja talentima u A1 Hrvatska Tena Šimon Colig, Matej Šušanj iz Croatia Osiguranja, voditeljica marketinga mStarta Nikolina Frklić te Tajana Kesić Šapić, voditeljica odjela za industriju Hrvatske gospodarske komore, te predsjednik Algebre Hrvoje Josip Balen, a raspravu je moderirao novinar Jutarnjeg Bernard Ivezić.

Istaknuto je kako je ovom trenutku u Hrvatskoj 64 tisuće stručnjaka, dok ih je na razini EU 23 milijuna. Želimo li biti konkurentni, broj svojih stručnjaka moramo najmanje udvostručiti u idućih deset godina.

Nikolina Frklić istaknula je kako se u mStartu bilježi veći broj juniora, ali je teško naći seniore. Zadovoljna je što još uspijevaju naći IT stručnjake s našega govornog područja. Šušanj je rekao kako je moguće da je trenutno osjetan blagi pad potražnje za IT-evcima, ali da je to zbog "booma" iz prosinca 2021., kada je nastala enormna potražnja za stručnjacima tih profila, no da je potražnja i dalje velika.

Tena Šimon Colig rekla je kako se uopće ne slaže s tezom da je potražnja u padu, jer da A1 Hrvatska kontinuirano raste i radna mjesta za specijaliste otvaraju se na tjednoj razini. Istaknuto je i kako je broj zaposlenih u sektoru u porastu, no problem su plaće.

Iako s neto plaćom od oko 9500 kuna neto IT-evci imaju 50 posto veću plaću od prosjeka zemlje, mogu zaraditi mnogo više jer se radi o sektoru gdje je lako raditi od kuće, odnosno iz Hrvatske za stranu tvrtku i veću plaću.

image


Voditeljica upravljanja talentima u A1 Hrvatska Tena Šimon Colig, Matej Šušanj iz Croatia osiguranja, voditeljica marketinga mStarta Nikolina Frklić i voditeljica odjela za industriju HGK Tajana Kesić Šapić

Goran Mehkek/CROPIX
image

Panel s govornicima: Ivana Stanić, Tena Šimon Čolig, Matek Šušanj, Nikolina Frklić, Tajana Kesić Šapić i Branimir Budija

Goran Mehkek/Cropix
image

Panel s govornicima: Ivana Stanić, Tena Šimon Čolig, Matek Šušanj, Nikolina Frklić, Tajana Kesić Šapić i Branimir Budija

Goran Mehkek/Cropix
image

Panel s govornicima: Ivana Stanić, Tena Šimon Čolig, Matek Šušanj, Nikolina Frklić, Tajana Kesić Šapić i Branimir Budija

Goran Mehkek/Cropix
image

Matek Šušanj

Goran Mehkek/Cropix
image

Tajana Kesić Šapić

Goran Mehkek/Cropix
image

Branimir Budija

Goran Mehkek/Cropix
image

Panel s govornicima: Ivana Stanić

Goran Mehkek/Cropix
image

Tena Šimon Čolig

Goran Mehkek/Cropix
image

Nikolina Frklić

Goran Mehkek/Cropix
image

Hrvoje Josip Balen

Goran Mehkek/Cropix
image

Bruna Kostelac Kosir

Goran Mehkek/Cropix
image

Bernard Ivezić

Goran Mehkek/Cropix
image


Svečana dodjela nagrada DIGI Awards 2023.

Goran Mehkek/Cropix
image

.

Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:51