PODRŠKA ZASTUPNIKA

POBJEDA NAVIJAČA HAJDUKA Podržali ih SDP, Linić i Kosor: Kreću hitne izmjene Zakona o sportu!

Prikupljen je i više nego dovoljan broj potpisa zastupnika kako bi nacrt dopuna i promjena Zakona o sportu i Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima ušao u proces ubacivanja u hitnu saborsku proceduru, piše Slobodna Dalmacija . Danas je prijedlog Hajduka i udruge "Naš Hajduk" za koji se zauzeo saborski zastupnik Srđan Gjurković (HNS), ujedno splitski gradski vijećnik, podržao i klub zastupnika SDP-a čime su sve dileme otklonjene.

UDRUGA NAŠ HAJDUK |PORUČILA SABORU 'Tražimo |hitne izmjene Zakona o sportu'

Gjurkoviću koji je ovog tjedna počeo skupljati potpise kolega trebao je minimum od 15 potpisa kako bi se stekli uvjeti da se u Saboru glasuje o uvrštavanju prijedloga u hitnu proceduru. Podrška kluba zastupnika SDP-a, uz podršku kluba zastupnika HNS-a koja je ranije iskazana pojedinačno, te uz još nekoliko potpisa ostalih zastupnika i više su nego dovoljno da se proces zahukta.

Iza prijedloga Našeg Hajduka i Hajduka danas je nakon ključnog sastanka Gjurkovića s predstavnicima SDP-a na čelu s Peđom Grbinom stao i klub zastupnika SDP-a čime su se, uz potporu kluba HNS-a odnosno ranijih desetak potpisa i još neke koji su također stigli jutros, stekli svi uvjeti ne samo da prijedlog uđe u proceduru, nego da se na koncu spomenute promjene i izglasaju.

Prijedlog su potpisali i nezavisni zastupnik Slavko Linić, Ilija Filipović iz HDZ-a predstavnik dijaspore, nezavisna zastupnica Jadranka Kosor...

Već danas je ukupno nacrt imao potporu sedamdesetak zastupnika (SDP ima 56 zastupnika, HNS 12), od ukupno 151 zastupnika u Saboru. U Sabor će se ujedno s nacrtom promjena ići kao s prijedlogom kluba zastupnika SDP-a i HNS-a, što mu daje posebnu težinu. Prethodno će se, sukladno manjim primjedbama zastupnika u suradnji s odvjetnicima Našeg Hajduka, tekst prijedloga dodatno uskladiti.

Gjurković nije krio zadovoljstvo ovakvim raspletom.

- Drago mi je da su kolege prepoznale inicijativu navijača, te je podržale. Mislim da je vrijeme da se pomogne oporavku hrvatskog sporta. Kad su ovakve inicijative u pitanju politika mora zaboraviti na podjele i izrazito me veseli što su se uz neophodnu potporu klubova SDP-a i HNS-a, inicijativi priključili brojni drugi zastupnici – rekao je predsjednik Odbora za financije i državni proračun u Saboru Gjurković.

Napravljen je veliki korak prema hitnim izmjenama zakona.

- Nadamo se da će naš prijedlog biti što prije uvršten u hitnu proceduru te da će biti usvojen i stupiti na snagu. Ovo je veliki korak, pokazatelj da smo na dobrom putu, ali ništa još nije gotovo. Konačna pobjeda bit će kada budemo mogli predložene promjene pročitati u Narodnim novinama – istaknuo je član radnog tima koji je radio na nacrtu promjena odvjetnik Damir Gruić, glasnogovornik Torcide.

Sljedeći koraci su da prijedlog, vjerojatno idućeg tjedna, dođe pred Sabor koji će odlučiti o uvrštavanju u hitnu proceduru, odnosno u dnevni red. Potom bi se, ako bude prihvaćen, što se sada čini kao formalnost, s prijedlogom išlo u hitnu proceduru (nema prvog i drugog čitanja) usvajanja pred Sabor (za izglasavanje je potrebna većina glasova zastupnika). Po svemu sudeći, to bi se moglo dogoditi već u drugoj polovici ožujka, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 01:05