POGODIO ‘U SRIDU‘

Pobjednik ovogodišnje Bare je alkar Tino Radanović: Pogledajte kako je bilo u Sinju

Radanović je u alkarskoj povorci debitirao 2002., a među kopljanike prvi put je odabran 2006. U riznici ima dva plamenca i jednu Baru
Tino Radanović; u krugu: posjetiteljice Bare
 Ante Cizmic/Cropix

Alkar Tino Radanović, 41-ogodišnji diplomirani kriminalist iz Sinja, zaposlen u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, pobjednik je Bare, prvog službenog natjecanja 306. alkarskih svečanosti. Radanović je do pobjede došao s osam punata i to s dva pogotka "u sridu", u prvoj i drugoj trci, te pogotkom "u dva" u odlučujućoj trećoj trci. Radanović je oženjen, otac je Lare i Ivana, piše Slobodna Dalmacija.

U alkarskoj povorci debitirao je 2002. godine, a među alkare kopljanike prvi put je odabran 2006. godine. U riznici trofeja ima dva slavodobitnička plamenca i jednu Baru. Ovaj vrsni jahač prije dolaska među alkare aktivno se bavio konjičkim sportom u KK «Alkar» za kojega je osvojio niz nagrada i priznanja. Na Bari je jašio na konju Mahil iz Alkarske ergele.

image
Tino Radanović
Ante Cizmic/Cropix
image
Tino Radanović
Ante Cizmic/Cropix

Za pobjedu na Bari alkarski vojvoda Boško Ramljak privezao je na Radanovićevo koplje 2 metra zelenog sukna, simbol pobjede, kojega je prvi od 17 vitezova u natjecanju za Baru ponosno pronio ulicama Sinja jašući na čelu alkarske povorke u pratnji alkara Josipa Čačije i Frane Talaje. Uz to je Radanović za sebe i svoga alkarskog momka Iliju Đipala (50) iz Lučana, umirovljenog časnika HV, osvojio brončanu plaketu Alke, a pripada ga i novčana nagrada Viteškog alkarskog društva od 15.000 kuna. Gađanje alkara na Bari bilo je iznadprosječno, posebno u prve dvije trke.

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

U prvoj trci 17 kopljanika pogodilo je ukupno 27 punata pri čemu su tri puta pogodili "u sridu", sedam puta "u dva", četiri puta "u jedan" uz dva pogotka "u ništa" i samo jedan promašaj. U drugoj trci alkari su bili još uspješniji. Pogodili su ukupno 29 punata pri čemu su četiri puta pogodili "u sridu", šest puta "u dva" i pet puta "u jedan" uz dva promašaja alkarske mete. Treća trka je po rezultatima gađanja bila najslabija, sa svega 19 pogođenih punata.

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

Radanović je sa šest punata iz prve dvije trke u treću trku ušao kao favorit. Po punat manje imali su alkari Ante Zorica i Frano Talaja. Zorica je u trećoj trci pogodio "u jedan" i izjednačio s Radanovićem da bi Talaja pogotkom "u dva" i skorom od 7 punata prešao u vodstvo. Radanović je kao ovogodišnji zamjenik alaj-čauša trčao posljednji. Njegovo koplje pogodilo je "u dva" i tako je s 8 punata postao pobjednik.

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

Natjecanje je održano pred oko 2.500 gledatelja, koliko je bilo ograničenje zbog propisanih epidemioloških mjera. Još je na stotine gledatelja bilo izvan ograđenog dijela u kojega se nije moglo bez Covid putovnica ili potvrda o antigenskim testovima koji su se obavljali sve do samog početka Bare.

Na svečanoj tribini uz članove alkarske uprave predvođene predsjednikom dr. Stipom Jukićem i gradonačelnika Mira Bulja i njegovih suradnika bili su čelnici gradova i općina cetinskog kraja, brojnih gradova prijatelja, HV, crkve, predstavnika La Sartiglie iz Oristana na Sardiniji i drugi. Ove subote s početkom u 17,30 sati održat će se natjecanje za pobjednika Čoje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 15:43