MINISTAR U PROBLEMIMA

POBROJALI SMO SVE AFERE LOVRE KUŠČEVIĆA Štala koja je postala kuća, kupoprodaja vlastitog poslovnog prostora, vila-pašnjak od 350 kvadrata...

 
Lovro Kuščević
 Tom Dubravec / CROPIX

Lovri Kuševiću proteklih tjedana prišio se popriličan broj afera, toliko da ih je postalo i pomalo teško pratiti.

Ministar uprave ih sve naziva konstrukcijama, montažama i hrpom lažnih dokumenata koji se puštaju u medije, ali čini se da svako malo ispliva nešto novo, zbog čega je već i USKOK provodi izvide.

Kako biste se lakše snašli, na jednom smo mjestu pobrojali sve neobične slučajeve vezane uz Kuščevića. Sve tekstove o raznim poslovima ministra možete pročitati OVDJE.

Vila-pašnjak od 350 kvadrata

Kuščević 11 godina nije upisao vilu od 350 kvadrata na parceli 3898. k.o. Nerežišća te se ona u katastru i dalje vodi kao pašnjak. Kuščević rekao kako je spreman snositi odgovornost i platiti prekršaj. "Zaista sam to propustio. Tko će pratiti. Hvala Bogu imam puno nekretnina. Zahvaljujući vama podnio sam zahtjev", rekao je ministar uprave očitujući se o medijskom otkriću o svojoj neažurnosti.

Štala koja je postala kuća

Kuščević je 2011. na poljoprivrednoj čestici dobio dozvolu legalno za izgradnju štale od 77 kvadrata za uzgoj peradi i kunića. Međutim, Izmjenama i dopunama Prostornog plana Općine Nerežišća ubrzo je zabranjena izgradnja gospodarskih objekata na udaljenosti od naselja manjoj od 200 metara. Kao mjeru kompenzacije za takve objekte unutar 200 metara od naselja Općinsko vijeće Nerežišća donosi Rješenje o ispravci pogreške kojom se svi takvi objekti štale mogu prenamijeniti u stambene, poslovne ili zgrade mješovite namjene.

Kuščević tako na mjestu štale gradi kuću. "Dakle, ne radi se o pogodovanju, već o izmjenama i dopunama Prostornog plana sukladno potrebama svih stanovnika Općine Nerežišća, točnije na svu gradnju unutar iste te na sve investitore pod jednakim uvjetima.", odgovorio je Kuščević na upite u ovom slučaju, istaknuvši da je spomenutu odluku donijelo Općinsko vijeće Nerežišća, a ne on kao načelnik.

Kupoprodaja poslovnoga prostora iz vlastite tvrtke koja ubrzo odlazi u stečaj

Posao koji je Kuščevićev otac opisao kao najbolji poslovni potez svojega sina, a u kojemu se potencijalno pojavljuju bitna obilježja kaznenoga djela "zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju". Kuščevićeva tvrtka Kuščević d.o.o., s Kuščevićem na čelu 2005. kupuje poslovni prostor u Supetru za 210.000 eura. U proljeće 2010. Kuščević prepušta tvrtku svojemu bratu, a tvrtka Kuščeviću prodaje taj isti poslovni prostor za 130.000 eura, nakon što je već otplatila skoro polovicu kredita. Kupoprodaja, o kojoj su Ugovor potpisali Kuščević te u ime tvrtke njegov punac Ante Žuvić koji je bio direktor, je realizirana tako da Kuščević tvrtki uplaćuje samo 13.000 eura, dok u ostalih 117.000 eura on na sebe preuzima otplatu kredita. Isti poslovni prostor Kuščević dvije godine kasnije prodaje grupaciji SVPETRUS HOTELI za 301.000 eura te ostvaruje plus od najmanje 171.000 eura. Tvrtka Kuščević d.o.o., pak, dvije godine nakon prodaje odlazi u stečaj te iza sebe ostavlja 1,3 milijuna kuna dugova.

Žena kupovala poljoprivredno zemljište, Općina ga prenamijenila u građevinsko

Supruga ministra Kuščevića Zorana, je prije desetak godina za 60.000 kuna kupila 4519 kvadrata poljoprivrednoga zemljišta u Nerežišćima, plaćajući nepuna dva eura za kvadrat zemljišta. Ubrzo Općina kojoj je na čelu Kuščević donosi rješenje o prenamjeni zemljišta te ono postaje građevinsko čime mu cijena skače na preko 100 eura po kvadratnome metru. "Zemljište je prenamijenjeno 2011. godine, i to zato što je vlasnik zemljišta, kao i ostali vlasnici čije je zemljište prenamijenjeno u postupku izmjene prostornog plana, podnio zahtjev da se na zemljištu omogući gradnja - odgovorio je novinarima 24 sata sadašnji načelnik Nerežišća, Svemir Obilinović.

Kuščević pak tvrdi da se u konkretnome slučaju izuzeo od donošenja odluke u konkretnom slučaju. Samo polovicu toga zemljišta Kuščevićeva je supruga nedavno prodala za 1,5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:28