POZORNO PRATE PROSVJED

POBUNA BRANITELJA Strane diplomate brine govor mržnje

Zagreb, 301014.Jedanaestog dana prosvjeda, nekoliko stotina hrvatskih ratnih vojnih invalida i branitelja, koji vec danima prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja na Savskoj cesti, krenulo je put Hrvatskog sabora.Nakon sto su u Saboru odbili sudjelovanje na Okruglom stolu, vratili su se pred Ministarstvo u Savskoj.Na fotografiji: branitelji pri povratku u Ilici.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

Glavna tema među stranim diplomatima u Zagrebu trenutno je prosvjed hrvatskih branitelja.

Ambasadori se učestalo raspituju kod svojih kolega i domaćih izvora o tome kako će se i kada prosvjedi okončati i svakodnevno u centrale šalju izvješća o tome kako se razvija situacija.

Ono što ih najviše zanima jesu razlozi zbog kojih su se branitelji odlučili na ovakve prosvjede i kakve političke posljedice mogu izazvati na ionako duboko podijeljenoj hrvatskoj političkoj sceni.

BOZANIĆ SAT I POL RAZGOVARAO S BRANITELJIMA 'Nadbiskup i biskupi prepoznali su istinu'

Većini nije bilo jasno zbog čega je cijeli problem počeo.

- Kada ministar Matić kaže da ovakvi prosvjedi, kao i ono što se događalo u Vukovaru, izazivaju sablazan kod diplomatskog zbora i EU, to nije daleko od istine, naročito govor mržnje kojemu često svjedočimo preko medija.

Naravno da ljudi imaju pravo na prosvjed, ali ono što nas više brine je zašto se stvari ne rješavaju.

I još nešto, istina je da su strani ambasadori svi redom tražili sažetak intervjua koji je Bojan Glavašević dao HTV-u i ono što je taj mladi čovjek rekao zaista je i kod njih izazvalo odobravanje.

Važno je shvatiti da nije stvar u pravu na prosvjede, već je problem u zazivanju mržnje - prokomentirao je Jutarnjem jedan diplomat. “Hrvatska ima puno važnijih problema s kojima se treba nositi, dovoljno je samo pogledati kakve su ekonomske prognoze iz Bruxellesa”, kažu diplomatski izvori Jutarnjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:19