SPORNI UGOVOR

POBUNA NA FILOZOFSKOM 'Zašto studenti s katoličke Bogoslovije mogu upisati FFZG bez prijemnog?'

Studenti traže odbacivanje ugovora za koji tvrde da nije u skladu s propisima te da ih stavlja u neravnopravan položaj
 Vjekoslav Skledar / CROPIX

Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu provodit će dvopredmetni studij Religijske pedagogije i katehetike na način da za drugi smjer studenti KBF-a biraju bilo koji studij Filozofskog fakulteta.

Sažeto, to proizlazi iz ugovora o suradnji koji je bivši dekan Filozofskog fakulteta, sadašnji rektor Sveučilišta Damir Boras potpisao s čelnikom Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Iako je ugovor potpisan sredinom 2014., ovih su se dana zbog njega pobunili studenti Filozofskog fakulteta, a u četvrtak je sazvana i izvanredna sjednica Fakultetskog vijeća koju je vodio novi dekan Vlatko Previšić.

Uporište za odbacivanje

Povod sjednici bilo je priopćenje Saveza studentskih udruga (SSU) Filozofskog fakulteta, kojim studenti iskazuju protivljenje ugovoru koji ih stavlja u neravnopravan položaj prema studentima KBF-a. Upozoravaju da im ugovor s Katoličkim bogoslovnim fakultetom ne samo da nije prihvatljiv, već nije u skladu s nizom propisa, zbog čega vjeruju da imaju čvrsta uporišta za njegovo odbacivanje.

U ugovoru im je, ističu, problematično i alarmantno što pogoduje studentima KBF-a. Situacija je takva, kažu, da će studenti moći položiti prijamni ispit na KBF-u i samim time steći pravo direktnog upisa na FF, i to bez polaganja prijamnog ispita na njihovu fakultetu. Također, smeta im što će studenti školarinu trebati plaćati samo KBF-u i neće ulaziti u upisne kvote FF-a.

- Kada se izglasavala ova suradnja, tadašnji dekan Damir Boras nije adekvatno predstavio točne uvjete suradnje profesorima i studentima u Fakultetskom vijeću. To je predstavio kao međufakultetsku suradnju bez dodatnih detalja i prilikom izglasavanja ugovora prisutni nisu bili upućeni u to što se upuštaju - tvrde studenti. Na upit zašto tek sada reagiraju, objašnjavaju da je jedan od razloga što im Uprava Filozofskog fakulteta nije htjela dati na uvid sporni ugovor. Problem s pobunjenim studentima dekan Previšić planira riješiti osnivanjem radne skupine koja će detaljno proučiti sve dosadašnje ugovore o suradnji, pa i onaj s KBF-om.

Konačna odluka

- Formirali smo radnu skupinu u kojoj će sudjelovati do pet studenata te pet ili šest profesora. Nakon što usuglase stavove o ugovorima, iznijet će svoj prijedlog Fakultetskom vijeću koje će, nadam se do kraja mjeseca, donijeti konačnu odluku što će biti s potpisanim ugovorima - kaže Previšić.

Na upit koliku će autonomiju imati novoosnovana radna skupina, dekan odgovara: - Ako skupina kaže da želi opozvati sve ugovore, u redu. Ako ih želi mijenjati, opet u redu. Previšić pritom apelira na zaštitu interesa Filozofskog fakulteta u Zagrebu i njegovih studenata.

- Spremni smo na suradnju s ostalim fakultetima, ali tako da naš interes ne bude ni sa čim ugrožen. Suradnja da, ali na drugi način, onakav kakav radna skupina predloži - kaže Vlatko Previšić, dodajući da zbog ove teme ne očekuje studentski prosvjed.

Organizacijska pitanja

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras u četvrtak je službeno boravio u Beču, a prodekan za organizacijska pitanja Katoličkog bogoslovnog fakulteta Mario Cifrak kratko nam je odgovorio da zna za ugovor s Filozofskim fakultetom koji je napravljen - bona fide.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 23:54