NESTAŠICA HRANE

POBUNA PACIJENATA U SPLITSKOM KBC-u 'Umiremo od gladi! Jedna kokoš dijeli se na nas deset'

 Duje Klarić / CROPIX

Gotovo nevjerojatno zvuči, ali je istinito. U KBC-u Split jedna kokoš se dijeli na 10 porcija za pacijente ili liječnike. Odnosno, po bolničkom normativu 10 pacijenata za jedan obrok dijeli jednu kokoš. Ista je priča i s dežurnim liječničkim i medicinskim osobljem koje imaju pravo na bolničku prehranu, tijekom svojeg dežurstva, piše Slobodna Dalmacija.

Kako se jedna kokoš sastoji od dva batka, dva zabatka, dva krila i dvije polovice prsiju, pacijenti i liječnici baš se i ne mogu najesti. I dok liječnik može otići u neki od obližnjih restorana ili fast food, to pacijent, prikovan za bolnički krevet, zasigurno ne može, već mora biti gladan ili tražiti od svoje obitelji da mu donese nešto za prigrist. Valjda mu je kućni normativ bolji.

Izgovor štednje

- Nije toliko problematična kvaliteta hrane, čak je donedavno bila i teletina na meniju (na bolničkom meniju ostali su junetina, mljeveno meso, kokoš i ponekad svinjetina, koji su jeftiniji od teletine op.a.), koliko su problematični normativi koji su propisani za pacijente. Normativi su prije bili veći, a otkada su smanjeni, unatrag nekoliko godina, pacijenti zaista dobivaju “ptičje” porcije.

Normativi su smanjeni pod izgovorom štednje. Kvaliteta hrane je nekad bolja, a nekad lošija.

Dogodi se da se ponekad skuha blitva lošije kvalitete koja je odležala neko vrijeme, ili je takva kupljena u veleprodaji - kazao je kuhar koji je nekada radio u KBC-u Split.

Pacijenti dobivaju obroke sukladno s liječničkim dijagnozama i bolestima od kojih boluju.

- Dvije kriške kruha, maslac i marmeladu dobivaju za doručak obični ili lagani pacijenti. Dijabetičari obavezno dobivaju mlijeko i ujedno im se gleda kalorijska vrijednost koju mogu u sebe unijeti.

Oni koji ne smiju ništa jesti, osim mlijeka dobiju i kriškicu kruha, a oni koji smiju jesti, uz mlijeko dobiju fetu kruha, dvije tanke kriške šunke i sira i jabuku. Za ručak se nudi pire ili restani krumpir i polpeta, pirjana riža i koka, salata i voće. Ukus hrane ovisi o vještini kuhara koji taj dan kuha. Najčešće se pacijenti žale na manjak soli, pa je hrana ponekad bljutava - kazao je naš sugovornik.

Kako doznajemo, pacijenti se u KBC-u Split bune najviše zbog manjka posuđa.

- Nema dovoljno tanjura. Tako se zna dogoditi da večera ili ručak umjesto na tanjuru budu servirani u zdjelici. Recimo, u posebne zdjelice stavljaju juhu, no većina tih zdjelica više nema poklopca, pa postoji opasnost da se juha, transportom, od kuhinje do pacijenata prolije iz te zdjelice. Tako da juhu na odjele šalju u termosicama, pa ih tamo medicinske sestre ulijevaju u zdjelice. Također nedostaje pribora, fali noževa, vilica, žlica... - kazuje naš sugovornik.

KBC Split ima kuhinje na Firulama i na Križinama. Ona na Firulama izgleda kao svemirski brod, u odnosu na onu na Križinama, kojoj oprema za rad nije obnovljena jedno 30-ak godina. Jedino što je na njoj promijenjeno jest krov kuhinje, koji se bio dijelom urušio, i sustav ventilacije i klimatizacije, za što je ukupno odvojeno oko milijun kuna. Ta obnova (šminkanje) napravljena je krajem 2010. godine u mandatu tadašnjeg ravnatelja KBC-a Split prof. dr. Dujomira Marasovića.

- Najviše nedostaje radne snage. U posljednje dvije godine iz KBC-a Split u mirovinu je otišlo osam kuhara, a ni jedan novi, koliko ja znam, nije zaposlen. Otišao je u mirovinu i velik broj pomoćnica, a također ni jedna nije zaposlena u kuhinji. Zaposlenike iz Križina po potrebi šalju na rad na Firule, pa ove s Firula šalju na Križine - priča naš sugovornik.

Prijem u bolnicu

- Nikada se nije dogodilo da je neki pacijent u bolnici ostao bez svojeg obroka. Čak i kada bolesnik tek treba ući u bolnicu, dok čeka prijem, dobije potrebnu porciju. Svaki kuhar u KBC-u Split mora biti spreman na to, da će onaj dan, kada je dan prijema u bolnicu, morati odvojiti više hrane za kuhanje, kako se ne bi dogodilo da itko ostane gladan - zaključuje naš sugovornik.

Za komentar ove priče i objašnjenje zbog čega je reporterskoj ekipi “Slobodne Dalmacije” onemogućen posjet kuhinji bolnice na Križinama, htjeli smo upitati doc. dr. Kolju Poljaka, sanacijskog upravitelja KBC-a Split. No, on se nije javljao na naše pozive i odgovarao na SMS-ove jer je jučer bio na savjetovanju na temu “Aktualne financijske i strukturne promjene u sustavu zdravstva” u organizaciji Udruge poslodavaca u zdravstvu, koja se održava u Opatiji.

Ova priča je napisana u najboljoj namjeri kako bi se što prije uredila kuhinja na Križinama i da bi oni koji to mogu povećali normative prehrane unutar KBC-a Split i ostalih hrvatskih bolnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 11:59