PANIKA U STRANCI

Pobuna protiv Grbina: Splitski ogranak SDP-a se osipa, a u zagrebačkom vrije!

Sve više članova izražava nezadovoljstvo predsjednikom stranke koju su jučer napustili svi kotarski vijećnici Trstenika

Peđa Grbin

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Splitski SDP se raspada, a u zagrebačkom vrije. U oba je povod suradnja s koalicijskim partnerima u lokalnoj vlasti gdje SDP ima ulogu manjeg partnera. Tek što je iz SDP-a izbačen Damir Barbir koji je protivno stavu gradske organizacije u Vijeću grada Splita podržao gradonačelnika Ivicu Puljka i omogućio da se izglasa zaduživanje Grada, nastavilo se osipanje organizacije.

Nakon Barbira, SDP su napustili svi kotarski vijećnici na Trsteniku. Prozivaju predsjednika stranke Peđu Grbina jer je "predsjedniku splitskog SDP-a Davoru Matijeviću dopustio privatizaciju stranke" i poručuju Grbinu da će uskoro biti bivši predsjednik.

U Zagrebu je također Grbin povod nezadovoljstvu premda je ono formalno usmjereno prema v.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a Branku Kolariću. Problem je što se otkad je Možemo! na konferenciji za novinare objavilo da ne žele sa SDP-om ući u predizbornu koaliciju na parlamentarnim izborima niti jednom nije sastao Gradski odbor SDP-a, što se novonastala situacija nije raspravila i donio zaključak o daljnjim koracima.

Zagrebački SDP-ovci su zabrinuti jer je nakon odbijenice iz Možemo! na njima sav teret i odgovornost za rezultate parlamentarnih izbora, koji će se održati iduće godine, a stranka im je do jučer bila umrtvljena i sputavana zbog, tvrde, Grbinove računice o koaliciji s Možemo!

Panika na Ibleru

SDP-ovci smatraju da je trebalo napraviti zaokret u Skupštini, te da su zastupnici o tome morali dobiti upute od Gradskog odbora kao najvišeg tijela u organizaciji. Upozoravalo se, doznajemo, da važne teme vrlo skoro dolaze na dnevni red, među njima je rebalans proračuna, a da je Možemo! davalo nula kuna za sve projekte koje je SDP predlagao.

- Kolarić nije sazivao sjednicu nego je svima poslao poruku da je neće biti do jeseni. U 24 sata nakon te poruke skupilo se 11 potpisa za sazivanje izvanredne sjednice Gradskog odbora i uputilo u proceduru - kaže zagrebački SDP-ovac i pojašnjava da od 11. srpnja teku rokovi od 30 dana do kada se tražena sjednica mora održati.

Za komentar smo zamolili samog Kolarića, no on je samo kratko rekao da će se "sjednica Gradskog odbora sazvati u skladu s pravilima Gradske organizacije SDP-a Zagreb". Zagrebački SDP-ovci naglašavaju da su jako zabrinuti zbog nadolazećih izbora na kojima će im Tomašević i Sandra Benčić biti otvorena konkurencija u Zagrebu.

Jedan od sugovornika kaže da je nakon prikupljenih potpisa nastala panika u sjedištu stranke na Iblerovu trgu, i to zato jer nedostaju samo četiri potpisa do većine u Gradskom odboru, a ne znaju u kojem će smjeru ići sjednica. No, ističe da nije cilj rušiti Kolarića niti raskidati suradnju s Možemo! u Zagrebu, nego dogovoriti pravila nakon novonastale situacije.

"Peđa bježi"

Na pitanje po čemu se vidi panika naš sugovornik kaže da je dan nakon što je pokrenuta procedura za sazivanje izvanredne sjednice Joško Klisović objavio da se kao predsjednik Skupštine odriče plaće.

- Možda je i on u panici i misli da će se tražiti njegova ostavka - rekao je i nastavio da je tri dana nakon toga predsjednik SDP-a Grbin postavio Kolarića za koordinatora u 1. izbornoj jedinici, što je poruka članstvu da je iza njega.

- Peđa ne želi biti nositelj liste u 1. izbornoj jedinici i govori se da bježi u Osmu. Dakle, Možemo! je Peđu odbacio, pa je Peđa pobjegao. Ne želi preuzeti odgovornost, biti prvi na listi u 1. izbornoj jedinici i ići na Tomaševića i Andreja Plenkovića. Sada bježi, a SDP je bio brutalno bušen u Zagrebu i sputavan u ime koalicije s Možemo! - ogorčen je taj SDP-ovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:00