'ODLUČUJU DEČKI'

POBUNA SDP-ovki 'Malo nas je na odgovornim funkcijama, a uvijek se povlače imena istih žena, posebice Milanke Opačić'

Od 40-ak tisuća članova, u SDP-u je oko 15.000 žena, a u Vladi je samo jedna njihova ministrica, i to Milanka Opačić, koja je ujedno potpredsjednica stranke i Vlade
Zagreb, 220913.Opcinski sud.U povodu obiljezavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad zenama potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i Mladih Milanka Opacic polozila je vijenac i lampion pred sudnicom u Opcinskom gradjanskom sudu u Zagrebu. Ovaj dan obiljezava se s osnovnim ciljem da se drustvo senzibilizira na problematiku nasilja te kao dan sjecanja na tragicno ubojstvo triju zena, te teskog ranjavanja zapisnicarke suda prilikom odrzavanja brakorazvodne parnice 22. rujna 1999. godine.Na fotografiji: Milanka Opacic.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

SDP na listama poštuje žensku kvotu, ali ta se činjenica ne vidi u sastavu Vlade u kojoj je samo jedna ministrica iz naše stranke - priznao je nedavno predsjednik SDP-a i Vlade Zoran Milanović obraćajući se svojim stranačkim kolegicama za Dan žena.

Pitanje žena u vladajućoj stranci potaknula je na subotnjem Glavnom odboru stranke i Gordana Sobol, zastupnica u Saboru i predsjednica Foruma žena SDP-a.

Otpori u stranci

Referirajući se na odabrane izborne koordinatore, G. Sobol je Milanovića upozorila kako među 10 odabranih nema ni jedne žene, a upravo je SDP potaknuo promjene izbornog zakonodavstva u kojima će se uvesti 40-postotne kvote za podzastupljene spolove na listama za Sabor. To su žene, kaže mi jedna članica SDP-a, mukotrpno izborile, unatoč otporima koji su postojali i unutar stranke, a posebice u Ministarstvu uprave koje nije predložilo takav zakon, već je on došao iz Kluba SDP-a. Tu ih je posebno podržao glavni tajnik stranke Igor Dragovan, zbog čega su mu zahvalne.

No, unatoč tome, činjenica je da je od oko 40.000 članova u SDP-u oko 15.000 žena, a u Vladi je samo jedna njihova ministrica, i to Milanka Opačić, koja je ujedno potpredsjednica stranke i Vlade. Uz nju, u Predsjedništvu sjedi još i Biljana Borzan, a donedavno je tu još bila i smijenjena županica Marina Lovrić Merzel. Žene su u politici većinom na drugom mjestu, odmah iza muškaraca, kaže mi nekoliko SDP-ovki s kojima sam razgovarao, a većinu najmoćnijih funkcija obavljaju muškarci.

Motivirati članice

Rekla sam na toj sjednici da poštujem određenu logiku kod odabira izbornih koordinatora, ali to jest znak da SDP nema dovoljan broj žena na visokim pozicijima. Istina, većinom je riječ o članovima Predsjedništva ili predsjednicima županijskih organizacija koji su birani, ali i to nam govori da žena nema na tim pozicijama. Mi imamo lepezu jakih žena u SDP-u, ali nas nema na visokim pozicijama u stranci i Vladi - upozorava G. Sobol, uz naglasak na tome kako se i same žene za to trebaju izboriti i kandidirati za čelne funkcije.

- Mi ćemo morati motivirati žene da se uoči sljedeće konvencije kandidiraju - poručuje G. Sobol.

A da njihovi muški kolege nisu baš dobro reagirali na novi izborni zakon, potvrđuje mi još jedna istaknuta članica stranke. Ona pak kaže kako je najbolji dokaz da postoji dovoljan broj žena u politici, da su one sposobne i da žele raditi taj što one rade poslove zamjenica i pomoćnica u Vladi.

‘Drugi red’

- To potvrđuje tezu da nas ima na tim pozicijama u ‘drugom redu’, ali nas nema na najodgovornijim pozicijama. Tu ipak odlučuju dečki. Nas ima i u stranačkim tijelima i u Saboru, ali na vrhu nas nema i to je problem o kojem se već godinama raspravlja.

U SDP-u je daleko više žena nego u drugim strankama. Izborile smo se za kvote, a sad moramo raditi na tome da nas bude i na vrhu. Zašto nas nema više u Vladi? To ide na dušu onome koji bira - kaže mi jedna saborska zastupnica SDP-a koja zaključuje da se žene u startu stavljaju u poziciju koja je inferiornija.

Još tri SDP-ovke s kojima sam razgovarao poručile su slično: žene se moraju same kandidirati unutar stranačkih tijela, a u Vladi i stranci definitivno treba sjediti više žena na čelnim funkcijama.

Jedna od njih kaže da je problem i to što se već godinama i kod tog malog broja žena na odgovornim funkcijama povlače uvijek imena istih žena, posebice Milanke Opačić, a da možda i zbog toga neke mlade, obrazovane i sposobne i ne mogu doći do izražaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 19:16