REORGANIZACIJA HRVATSKIH ŠUMA

POBUNA ŠUMARA 'Uprava provodimobbing, od nas traže rad u šumi'

Sindikati i dio radnika bune se protiv plana da se manjak šumara na terenu popuni viškom inženjera u uredima
 Vlado Kos/CROPIX

Iz kancelarije u šumu, tako bi se najkraće mogao nazvati novi potez Uprave Hrvatskih šuma (HŠ), kojim se kroz novu sistematizaciju radnih mjesta manjak revirnika u nekim šumarijama popunjava premještajem diplomiranih inženjera šumarstva iz ureda na poslove na terenu.

Revirnici su, ukratko, šumarski stručnjaci koji u upravama šuma brinu o biološkoj obnovi šuma i odgovaraju za stanje šuma na području koje kontroliraju. U HŠ ih ima 570, i to u 16 podružnica koje zapošljavaju 8150 djelatnika, od toga 1200 inženjera šumarstva.

Veliki otpor

Dosad je HŠ na terenu zapošljavao dio revirnika na određeno vrijeme, a sada je Uprava odlučila na tim poslovima angažirati svoje kadrove koji rade u uredima. Riječ je o 73 diplomiranih inženjera šumarstva koji bi do kraja godine trebali biti raspoređeni u šumarije u kojima sada ne rade. Ta je odluka izazvala veliki otpor zaposlenih i sindikata koji su od Uprave zatražili da se postupak odgodi jer misle da se provodi protuzakonito.

- S terena nam stižu vijesti da se od radnika koji su proglašavani viškom traže usmene suglasnosti da prijeđu na drugo radno mjesto mimo promjene potrebnih pravilnika, što je tipični mobbing kažnjiv Zakonom o radu - kaže Tomislav Užarević, predsjednik Sindikata inženjera i tehničara šumarstva. O strahu i neizvjesnosti radnika oko rasporeda za premještaj po novoj sistematizaciji svjedoči i Željko Kalauz, predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva.

Bez kriterija

- Budući da Pravilnik o kategoriziranju Uprava šuma podružnica, šumarija i revira nije donesen, kao ni novi Pravilnik o sistematizaciji poslova, nije nam jasan postupak Uprave HŠ da već sada raspoređuju radnike po “novoj sistematizaciji”. Voditelji Uprava predložili su imena radnika za premještaj bez ikakvih kriterija ili prema kriterijima koji su samo njima poznati. Za premještaj se predlažu i ratni vojni invalidi, radnici pogođeni poplavama, radnici u dobi od 60 godina, šalje ih se na teren koji ne poznaju. Kako će se netko iz Splita snaći u Lici po dubokom snijegu, na terenu s drukčijom šumom? - pita se Kalauz.

Ivan Pavelić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, kaže kako ne vidi opravdane razloge za nezadovoljstvo sindikata reorganizacijom poslova.

- Analizom smo utvrdili da se dosadašnji tzv. manjak revirnika u nekim šumarijama popunjavao zapošljavanjem na određeno vrijeme nezaposlenih inženjera, a da je istovremeno u nekim drugim podružnicama broj inženjera na većinski uredskim poslovima veći od potrebnog. Odlučili smo preraspodijeliti unutarnje kapacitete i inžinjere šumarstva privremeno premjestiti na terenske poslove u šumarije. Ovaj premještaj je privremen i predviđeno je da traje najdulje do kraja godine. Poslije se vraćaju na svoje radno mjesto - rekao je Pavelić. Dodaje kako se ovim premještajima planira uštedjeti oko dva i pol milijuna kuna, koliko bi se potrošilo na inženjere s burze.

Najviše iz Splita u Liku

- Reakcija sindikata u najmanju mi je ruku čudna, jer se privremeni premještaj odnosi na inženjere šumarstva koje šaljemo na teren da obavljaju poslove za koje su se školovali. Od 73 diplomiranih inženjera njih se tek 30 premješta na poslove izvan mjesta boravka, gdje će imati zajamčenu sadašnju plaću uz terenski dodatak i osiguran smještaj.

Vodili smo računa da među njima nema samohranih roditelja, socijalno ugroženih radnika, onih s puno staža, pa sindikalnih povjerenika koje štiti kolektivni ugovor... Voditelji podružnica samostalno su odlučivali tko će od stručnih suradnika privremeno ići na teren, rekao je Pavelić. Isključuje bilo kakvu politizaciju u odabiru ljudi za premještaj jer je, kaže, i sam nestranački čovjek.

Odluke o premještaju trebale bi biti gotove do kraja ovog tjedna, a prema prijedlozima koji su stigli u Upravu HŠ pet inženjera iz Vinkovaca trebalo bi ići u Novu Gradišku.

Iz Zagreba bi trojica trebala u Novu Gradišku, a dvojica u Gospić. U Gospić odlaze i četiri inženjera iz Koprivnice, devet iz Karlovca te sedam iz Splita.

To mi je kazna jer sam član HDZ-a

- Nije istina da nema politike u odlukama o premještaju. Mene se degradira jer sam član HDZ-a, a ujedno sam i invalid Domovinskog rata sa 29 godina iskustva u HŠ - kaže mr. sp. Danko Sušac (53), kojemu se iz kancelarije u Vinkovcima nudi premještaj u sedamdeset kilometara udaljeni Ilok. Od 2004. do 2013. bio je upravitelj šuma u Mikanovcima, a tada je, kaže, smijenjen političkom odlukom. - Osim što za ovakvu sistematizaciju ne postoji pravilnik, nisu jasno navedeni ni kriteriji za premještaj, a ako njih nema onda morate misliti da je riječ o osobnom obračunu. Od 100 milijuna lanjske dobiti HŠ mi smo u Vinkovcima ostvarili 60 i to nam je izgleda zahvala. Ja ću ići u Ilok iako to smatram osobnom i profesionalnom degradacijom, ali ću i pripremati tužbu za mobbing - kaže Sušac.

Dipl ing. Martina Validžiju (39) muče drugi problemi jer upravo obnavlja poplavljenu kuću u Rajevu Selu. - Vjerujte mi da mi je više briga zadala ova reorganizacija nego poplava. Ti su premještaji bili obavijeni velom tajne do te mjere da do zadnjeg trenutka nismo znali tko će biti na listi. Mene su izabrali zato što nisam oženjen, a to je zadiranje u moju intimu. Sada nas šestoricu planiraju premjestiti u neku lovačku kuću u šumi pokraj Nove Gradiške. Ja ostavljam svoj revir u Gunji gdje je sve pripremljeno za otkup žira, a na moje mjesto će svaki dan 60 kilometara putovati čovjek iz Županje koji ne zna ni ljude ni šumu - kaže ogorčeni Validžija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:52