TURBULENTNO I U SLAVONIJI

POBUNA U OSJEČKO-BARANJSKOM SDP-u Nakon burne rasprave većina zatražila hitne izbore za novog šefa stranke, čelnik organizacije Hajduković bio protiv

Domagoj Hajduković
 CROPIX

Predsjedništvo SDP-a Osječko-baranjske županije u ponedjeljak je nakon dosta burne i višesatne rasprave većinom glasova donijelo zaključak kojim se predlaže hitno održavanje izvanrednih izbora za predsjednika stranke te njezino Predsjedništvo i Glavni odbor. Potvrđeno nam je to iz više izvora, od članova Predsjedništva ŽO SDP-a.

- Za to je glasovalo šestero od devet članova Predsjedništva, pa je zaključak upućen na sljedeću sjednicu Županijskog odbora SDP-a - rekao nam je jedan član Predsjedništva.

Domagoj Hajduković, saborski zastupnik i predsjednik osječko-baranjskog SDP-a, u raspravi se protivio takvome zaključku.

- Donijeli smo niz zaključaka, ali ništa od toga nije za javnost. Konačno, sve to mora potvrditi i Županijski odbor, a ta će sjednica biti u dogledno vrijeme - kratko je poručio Hajduković, koji nam nije mogao reći za kada će sazvati sjednicu Županijskog odbora. Inače, ovo je prvi takav zaključak jednog ŽO-a koji nije direktno vezan uz nekog od suspendirane SDP-ove četvorke.

U razgovoru s obje strane doznajemo kako ovaj zaključak nema nikakvu pravnu snagu, već je to više kao dodatna vrsta pritiska prema predsjedniku stranke Davoru Bernardiću.

- Dolaskom Bernardića promijenjen je Statut stranke u dijelu koji se odnosi na sazivanje izvanrednih unutarstranačkih izbora. Do sada se to moglo učiniti temeljem zahtjeva pet županijskih organizacija, a sada odluku o tome na temelju takvog zahtjeva pet ŽO-a donosi Glavni odbor. Toliko o demokratičnosti stranke - rekao nam je naš sugovornik, dodavši kako su iste zaključke već donijele i gradske organizacije u Osijeku i Đakovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:49