SJAJ U TAMI

Pobuna u Prečkom: ‘Ne može se živjeti od ovih reflektora, cijeli nam kvart bliješti!‘

Svjetlost obasjava okolne zgrade udaljene i 300 metara od samog igrališta

Nogometno igralište u Prečkom

 Screenshot HRT

Stanari zagrebačkog naselja Prečko unazad nekoliko mjeseci žale se na reflektore obližnjeg igrališta u vlasništvu grada - nogometnog kluba Prečko. Svjetlost obasjava okolne zgrade udaljene i 300 metara od samog igrališta. Nezadovoljni građani sumnjaju na svjetlosno onečišćenje. Uputili su žalbu državnom inspektoratu i komunalnom redarstvu, piše HRT.

Novouređeno nogometno igralište NK Prečko, već neko vrijeme stvara probleme stanarima okolnih zgrada.

- Oni su pustili krajem 11. mjeseca rasvjetu i onda smo primijetili jako osvjetljenje cijelog kvarta, pogotovo bacanje svjetlosti na zgradu, kaže Marko Sikirica, stanar naselja Prečko.

- Ne pada na stadion kako bi trebalo, nego kao da je usmjeren direktno u prozor!, dodaje Mario Vujčić, stanar naselja Prečko.

Obratili su se Državnom inspektoratu koji je pak slučaj uputio na gradsko komunalno redarstvo. U odgovoru koji je HRT dobio od Ureda za komunalne poslove stoji kako su Inspektoratu dostavili traženu dokumentaciju koja upućuje na to da je rasvjeta usklađena s projektom.

- 26. studenoga 2021. godine zakazan je i održan tehnički pregled, na koji su pozvana sva javnopravna tijela koja su dala potvrdu na projektnu dokumentaciju, kao i neovisni stručnjaci. Nakon održanog tehničkog pregleda i dobivenih pozitivnih mišljenja svih navedenih izdana je uporabna dozvola, priopćio je Gradski ured za obnovu, izgradnju i prostorno uređenje.

Iz NK Prečko također podsjećaju da je igralište već dobilo uporabnu dozvolu. Na igralištu, kažu, trenira čak 21 momčad svih dobnih kategorija, a rasvjeta je nužna kako bi se mogle održavati utakmice i treninzi.

- Reflektori se pale selektivno za vrijeme treninga, za vrijeme utakmica upalimo reflektore u punom kapacitetu, utakmice se ne odigravaju svaki dan. U zimskom periodu ne možemo imati trenažne procese bez reflektora jer mrak pada vrlo rano, jedva čekamo da dođu duži dani kako ne bismo koristili reflektore, rekao je Nikola Bulić, predsjednik NK Prečko.

Na ovakva svjetlosna zagađenja upućuje i Udruga Naše nebo.

- Sve više i više je primjera gdje komunalni redari zapravo i ne znaju što je po zakonu ili što nije što se tiče svjetlosnog onečišćenja jer je to nekakva egzotika, a onda kada se krene na institucije, onda oni prebacuju lopticu, kaže Boris Štromar, dopredsjednik udruge "Naše nebo".

Stanari su u međuvremenu zatražili rezultate tehničkih mjerenja i zapisnik o tehničkom pregledu te mjerenje osvjetljenja koje pada na njihove zgrade.

- Da mi netko potvrdi da je u mjerama i dozvoljenog zakonom, pravilnicima i normom ja ću priznati da je u redu ali netko mora dostaviti tehničke podatke, ali do sada nisam dobio nikakve tehničke podatke o rasvjeti znači nešto ne štima, kaže Sikirica.

Problem je upućen i Mjesnom odboru koji će stupiti u kontakt s vlasnikom i pozvati Inspektorat da se još jednom pojave s mjernim spravama, zaključuje HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:23