NOVA IGRA OKO INE

POBUNA U SISKU 'MOL će sirovu naftu prevoziti željeznicom u Rijeku!'

Sindikat Nova solidarnost upozorava na mogućnost ekološke katastrofe
Ilustracija
 Ronald Goršić / CROPIX

SISAK – Sindikat Nova solidarnost obratio se hrvatskoj javnosti s obaviješću kako će u petak 08. srpnja mađarski "partner" MOL započeti novu igru oko INE.

- Sutra će se kroz Lijepu našu po prvi puta prevoziti sirova nafta željeznicom u 12 željezničkih cisterni. Upozoravali smo na nesiguran utovar nafte u Graberju Ivanečkom, bez pravovaljanih sigurnosnih uvjeta, bez vaganja tereta, bez pravog protupožarnog osiguranja, sa sumnjivim načinom utovara i preinakama na željezničkim cisternama po idejnom projektu nekog kvazi menađera. Danas upozoravamo na opasnost za cijelu zemlju jer je poznata činjenica da su nam željezničke prometnice pretrpane i nesigurne. Upozoravamo na sastav nafte koja je daleko opasnija od prijevoza benzina, dizela ili plina. Upozoravamo na mogućnost ekološke katastrofe, a samim time i opasnost za turizam kao najvažniju gospodarsku granu.

- Naftu na ovaj način voze teroristi ISIL-a, te Kanada i Amerika po bespućima svojih zemalja. A mi smo prvi primjer u svijetu gdje se nafta vozi iz jedne rafinerije na neku drugu lokaciju. Mađarski neprijatelj koristi opet politički vakuum kako bi i dalje uništavao Inu. Sve institucije Republike Hrvatske su upoznate sa svim događanjima oko Ine.

- Skloni smo vjerovanju kako nije Vlada pala zbog Ine, već je namjerno srušena kako bi se Ina bacila u drugi plan, jer "upletenih" je mnogo, svih boja i vrsta. Pozivamo domoljube, stranke zelenih, sve one kojima je Hrvatska u srcu a ne u džepu, da reagiraju na ovo novo sustavno uništavanje našeg gospodarstva. Reagirajte i ne dopustite da se mi radnici borimo sami za energetsku neovisnost RH, pa da nas sutra nazivate luđacima, huliganima ili teroristima - stoji u priopćenju sindikata Nova solidarnost.

Predrag Sekulić, šef Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak i predsjednik Sindikata Nova solidarnost rekao nam je da će se vlakovima domaća sirova nafta iz moslavačkih i naftnosnih polja prevozit će prema riječkoj rafineriji, umjesto da se preađuje u Rafineriji nafte Sisak.

- To će Mađarima biti još jedan argument za zatvaranje sisačke rafinerije - rekao je Sekulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:46