PRIPREMA ZA IZBORE?

POBUNA U ZAGREBAČKOM HDZ-u: Bio je dogovor da Plenkovićev kandidat bude izabran za novog šefa Kluba stranke u Gradskoj skupštini, ali nije tako ispalo

 
Ivan Kujundžić (stoji)
 Damjan Tadić / CROPIX

Ivan Kujundžić, kako doznajemo, trebao bi biti novi šef Kluba HDZ-a u zagrebačkoj Skupštini. Odluka je to donesena u utorak navečer na sastanku zagrebačkog HDZ-a.

Izbor Kujundžića posebno je zanimljiv zato što je na tu funkciju trebao doći Mislav Herman, inače blizak šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću. Herman je dopredsjednik Kluba u Skupštini, te je bio kandidat Kluba za mjesto predsjednika.

- Bio je dogovor da Herman bude predsjednik i zato su glasali svi zastupnici u Klubu, a s tim je bio suglasan i predsjednik stranke Andrej Plenković – kazao je jedan od sugovornika iz HDZ-a.

No, očito tako nisu mislili ostali zagrebački HDZ-ovci jer je u utorak navečer došlo do obrata, s obzirom na to da je kao kandidat predložen i Ivan Kujundžić. Uoči sjednice Gradskog odbora najprije je održan sastanak Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a na kojem je, doznajemo, od 15 članova, bilo prisutno njih 12 i svi su glas dali Kujundžiću. Tu odluku, Gradski odbor je poslije samo jednoglasno potvrdio s tim da je Herman bio suzdržan.

Pobuna

- To je pobuna u gradskom odboru. Nije se poštivao raniji dogovor oko Hermana, a neki nisu ni znali da će Kujundžić biti predložen. Sada se nalazimo u apsurdnoj situaciji jer u ovom trenutku Klub ima čak dva predsjednika – Prgometa koji još nije razriješen, niti je podnio ostavku, te Kujundžića kojeg je gradski odbor izabrao u utorak, očito kao dio Mikulićeve struje – kazao je sugovornik blizak vodstvu HDZ-a, dodajući kako je Prgomet na putu u Americi te da “koliko zna nije još dao mandat na raspolaganje”.

Kujundžića da bi postao šef Kluba trebaju još potvrditi i članovi Kluba.

S druge strane, neki izvori iz stranke kažu kako je neimenovanje Hermana poruka i šefu Skupštine Dragi Prgometu koji je, navodno, također želio da ga na mjestu šefa Kluba naslijedi Herman, ali i središnjici stranke, te Plenkoviću.

- Zašto bi jedino zagrebački HDZ morao funkcionirati po diktatu središnjice, a ta središnjica poslije ne preuzima odgovornost za rezultate – komentirao je jedan zagrebački HDZ-ovac. Podsjetimo da su i u HDZ-u zagrebačke županije nedavno glasali protivno željama Plenkovića, pa su tako donijeli odluku da se Damira Mikuljana razriješi s funkcije šefa Skupštine Zagrebačke županije.

Priprema za stranačke izbore?

Na ovaj kadrovski potez u zagrebačkom HDZ-u, gleda se kroz prizmu skorih unutarstranačkih izbora. Herman, naime, uz ministra Tomislava Ćorića, u stranačkim kuloarima već jako dugo slovi kao Plenkovićev kandidat za novog šefa zagrebačkog HDZ-a. Uz njih, kao mogući kandidati za to mjesto spominju se i Drago Prgomet, Andrija Mikulić, Pavo Kostopeč...

Novi šef Kluba Ivan Kujundžić svojedobno je bio protukandidat Mikuliću u borbi za zagrebački HDZ, a navodno je bio u korektnim odnosima i s Plenkovićem i s Prgometom. Kujundžić je, podsjetimo, prošli tjedan u Skupštini, suprotno odluci Kluba, glasao za demografsku strategiju grada Zagreba čiji su autori Stjepan Šterc i Marin Strmota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:26