ŠOK UOČI BOŽIĆA

Pobuna ukrajinskih izbjeglica u Đurđevcu: ‘Hrvati, hvala vam, ali ovo nam ne možete raditi!‘

Kako da to objasnimo djeci koja su u školi pronašla prijatelje? - pita se Ukrajinka Elena Černošok

Elena sa sinom

Ovih se dana u Đurđevcu odvija prava drama. Izbjeglice iz Ukrajine, većinom iz Harkiva, koji su nakon pada svog grada bježali iz zemlje kako bi spasili živu glavu te su smještaj pronašli u đurđevačkom Hotelu Picok, primili su obavijest koja ih je šokirala.

Ovaj mjesec će ih preseliti u Hotel Podravinu u Koprivnici, što oni nikako ne žele jer su mnogi od njih u Đurđevcu pronašli posao, djeca im tu idu u vrtić i u školu. Međutim, proveden je javni natječaj na kojemu je za njihov smještaj prošao Hotel Podravina i administracija kaže da se moraju seliti. Objasnili su im da je zakon takav, što i razumiju, ali...

Za Jutarnji kažu da ne bi voljeli ispasti nezahvalni.

- Izuzetno cijenimo sve što je Hrvatska država činila i čini za nas. Nije lako primiti toliko ljudi i brinuti o njima sad već devet mjeseci. Ali mnogi od nas ovdje rade i to ih psihički drži da se ne raspadnu. Kako da to objasnimo djeci koja su u školi pronašla prijatelje? - pita se Ukrajinka Elena Černošok, s kojom su u Picoku majka Nadežda (82) i sin srednjoškolac. S Elenom smo razgovarali i kad je tek došla u Picok. Bila je zbunjena, šokirana i u strahu. Nije znala što je s onima koji su ostali u Ukrajini i prvo vrijeme, kaže, ni o čemu osim o ratu nije ni mislila. A onda su ih Đurđevčani prigrlili i učinili da se osjećaju bolje.

image

Nadežda

Majka i troje djece obitelji Jurčenko iz Donecke regije nadaju se ipak da će ostati. Najmlađi sin je u vrtiću, dvojica starijih u gimnaziji. Suprug je zaposlen u Đurđevcu.

Voditelj koprivničke Službe civilne zaštite, koja provodi naloge Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, Miroslav Blažotić za Jutarnji kaže da oni "izbjeglicama već devet mjeseci idu na ruku".

image

Obitelj Jurčenko

- Kad su nam u privatnom aranžmanu stigla dva autobusa, bili smo stavljeni pred gotov čin i snašli smo se. Ljude smo morali smjestiti i mobilizirali smo Hotel Picok, jedini koji je imao mjesta, 80-ak kreveta. No, odmah je počela službena procedura koja je dovela do javne nabave MUP-a u lipnju. Javna nabava ovih je dana formalno završila, na nju se javio samo Hotel Podravina i prošao. Hotel Picok se nije javio - kaže za Jutarnji Miroslav Blažotić.

Vlasnik Hotela Picok Danijel Dugina odgovara da se nije javljao na natječaj jer je hotel bio - mobiliziran.

- Nisam se javljao jer smo bili mobilizirani i za mene je to bilo to. Sad čujem da se nisam javio jer sam porezni dužnik. Što to znači? Kad je trebalo preko noći primiti ljude i dosad brinuti o njima, porezni dug nije imao veze, sad ima? No, ovdje uopće ja nisam važan, važne su te žene koje mi od četvrtka dolaze u suzama. Kako birokracija može tako nadvladati humanost? - pita se Danijel Dugina.

Iz Koprivničko-križevačke županije za Jutarnji list kažu da Županija s preseljenjem nema nikakve veze i da to ne smatraju dobrom odlukom, ali službeno ne mogu učiniti ništa. Hitno su sazvali sastanak stožera Civilne zaštite i dolazak zapovjednika Truta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:05