NAKON ODLUKE IZ AUSTRIJE

POČASNI BLEIBURŠKI VOD: 'NAŠLI SMO RJEŠENJE ZA KOMEMORACIJU!' Zahvalili su hrvatskim biskupima i Jandrokoviću na podršci, pozvali građane u Bleiburg

 
 Lisi Niesner / REUTERS

Povodom obilježavanja 74. obljetnice Bleiburške tragedije 18. svibnja 2019. na Bleiburškom polju u Austriji priopćenjem se oglasio Počasni bleiburški vod (PBV), vezano uz uskraćivanje dozvole Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga.

Podsjetimo, koruška Katolička crkva odbila je molbu HBK-a za održavanjem mise na Lojbaškom polju zbog toga jer se ova misa politički instrumentalizira, priopćili su.

Iz PBV-a poručuju da u potpunosti podržavaju odgovor HBK-a na odluku koruške Katoličke crkve kojima zahvaljuju na dosadašnjoj suradnji i podršci. Zahvalili su i Hrvatskom saboru na čelu s predsjednikom Gordanom Jandrokovićem na pokroviteljstvu i sufinanciranju pripreme i provedbe, te pozvali građane da ipak dođu u planirano vrijeme na Bleiburško polje.

Kako pišu, nakon konzultacija s HBK-om, Hrvatskim saborom te austrijskim vlastima pronašli su rješenje da se, ‘kako je i planirano u subotu 18. svibnja 2019., na Bleiburškom polju održi komemoracija s vjersko komemorativnim karakterom’.

Pozivaju Hrvate iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja da dođu na Bleiburg te tako podrže uspomenu na žrtve, no istovremeno apeliraju na posjetitelje da se ‘pridržavaju svih normi ponašanja na vjerskom skupu, zakona i propisa austrijske države’, te njihovih uputa koje će na vrijeme objaviti.

Od 1. ožujka u Austriji je na snazi zakonska odredba koja znakovlje Nezavisne Države Hrvatske izjednačava sa zabranjenim terorističkim organizacijama poput IS-a i al-Qa’ide. Predviđena kazna za isticanje takvih simbola kreće se od 4.000 eura.

Ministarstvo unutarnjih poslova Austrije na svojoj je internetskoj stranici nedavno objavilo i prošireni popis 13 zabranjenih zastava i simbola terorističkih organizacija i oružanih skupina među kojima su prvi put i ustaška obilježja. Prvi simbol, službena značka ustaškog pokreta s vojničke kape, opisan je kao ‘srebrna granata iz koje suklja crveni plamen i na kojoj je crveno-bijela šahovnica s prvim bijelim poljem, uokvirena velikim slovom U’. Drugi simbol iz austrijskog vodiča za prepoznavanje prekršitelja zakona artefakt je sa svojedobne službene zastave NDH: šahovnica s prvim bijelim poljem iznad koje je slovo ‘U’ u hrvatskom pleteru.

Ta dva simbola nisu jedina ustaška obilježja koja će austrijski redarstvenici tretirati kao kršenje zakona uoče li ih na majicama, transparentima, kapama ili zastavama: oni samo predstavljaju službene oznake poražene povijesne organizacije čiju će propagandu u svakom mogućem obliku tamošnje pravosuđe tretirati kao nepoželjnu i neprihvatljivu.

Biskupi raspravljaju o Bleiburgu

Kakva će se komemoracija s "vjersko-komemorativnim karakterom" održati na Bleiburškom polju 18. svibnja ove godine, jedno je od pitanja o kojem trenutno raspravlja i Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije u zgradi HBK. Radi se o redovnoj sjednici Vijeća koje treba pripremiti dnevni red za sljedeće zasjedanje hrvatskih biskupa, no budući da je u prvi plan iskočila priča o zabrani služenja mise na Bleiburgu, ta se tema našla na stolu. Članovi tog Vijeća su zadarski nadbiskup Želimir Puljić, kardinal Josip Bozanić, nadbiskup Đuro Hranić i biskup Dražen Kutleša, a kako doznajemo, gotovo je sigurno da svete mise neće biti. Kakvu će odluku donijeti Vijeće moglo bi se znati već večeras. (T. Mamić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:40