PETARDE I VATROMET

Počela akcija ‘Mir i dobro‘ - pirotehnika zabranjena maloljetnicima

Prodaja pirotehničkih sredstava u specijaliziranim trgovinama počinje danas i trajat će do 1. siječnja. Kupiti ih smiju samo punoljetni
Ilustracija
 Darko Tomas/Cropix

U povodu početka operativne akcije "Mir i dobro", predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova u utorak su upozorili na opasnosti od upotrebe pirotehnike, podsjetili da je njezino korištenje zabranjeno maloljetnicima te pozvali nastavnike i roditelje da budu primjer najmlađima.

"Sva pirotehnika zabranjena je za osobe mlađe od 18 godina, osim prskalica koje su dopuštene i za starije od 14 godina", istaknuo je Nikola Turkalj (Ravnateljstvo Civilne zaštite) na online konferenciji namijenjenoj predstavnicima škola koju su zajedno održali Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Ujedno je pozvao roditelje i nastavnike da svojim primjerom pokažu da blagdani mogu proći u miru, bez pirotehnike.

MUP i ove godine provodi akciju "Mir i dobro" s ciljem sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. Akcija počinje danas i trajat će do 10. siječnja.

Prodaja pirotehničkih sredstava u specijaliziranim trgovinama također počinje danas i trajat će do 1. siječnja. Njihova upotreba dopuštena je samo punoljetnim osobama i to šest dana u godini - od 27. prosinca do 1. siječnja.

Kazne za nedozvoljeno korištenje kreću se od 5000 do 15.000 kuna, a kazne za skrbnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je upotrijebilo pirotehnička sredstva oko 1500 kuna, napomenuo je Turkalj.

Tomislav Vukoja iz Protueksplozijske službe iznio je podatke da je tijekom prošlogodišnje akcije "Mir i dobro" policija evidentirala 14 tjelesnih ozljeda od pirotehničkih sredstava, tri teške ozljede i 11 lakših. Među njima teško su ozlijeđena dvojica 16-godišnjaka, a dvojica sedmogodišnjaka bili su najmlađe žrtve petardi.

Tijekom prošlogodišnjih blagdana koristilo se i oružje kojim je propucano 11 različitih objekata, osobnih automobila, stanova i kuća. Oduzeto je 58 različitih vrsta oružja, oko 6500 komada streljiva, 15 komada eksplozivnih sredstava - ručnih bombi i sl., te oko 1000 komada pirotehničkih sredstava.

Pirotehniku kategorije F2 mogu koristiti samo punoljetne osobe na otvorenim prostorima gdje nema osoba ili predmeta kojima bi se mogla nanijeti šteta, istaknuo je Vukoja.

Naglasio je i važnost rukovanja u skladu s uputama te opasnost od prilaženja petardama koje su zatajile.

Dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti naveo je da su najčešći korisnici pirotehnike tinejdžeri, a najčešće ozljede otrgnuća prsta, šake, ozljede oka, uha i lica.

"Oko 3000 djece i tinejdžera svake godine zatraži pomoć u ambulantama, 300-injak ih bude ozbiljnije ozlijeđeno i dio njih završi i na bolničkom liječenju.

Najteži slučajevi opeklina i otrgnuća tkiva mogu dovesti do trajnog invaliditeta, upozorio je Barčot koji je izdvojio nekvalitetna pirotehnička sredstva kao najčešći uzrok ozljeda.

"Ako već obitelj mora uživati u pirotehnici, neka to bude pod kontrolom, strogo po uputama proizvođača i na sigurnoj udaljenosti za djecu", poručio je Barčot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:09