POVRATAK U KLUPE

Počela nastava, skočio broj novozaraženih među školarcima. Ambriović Ristov: ‘Djeca su često širitelji bez simptoma‘

Skok u najmlađoj populaciji stručnjake ne čudi: djeca su od početka škole u intenzivnom kontaktu, a nisu cijepljena
U Hrvatskoj je u srijedu bilo više od 1800 novoboljelih, a velik udio u tom broju čine oni mlađi od 20
 Boris Kovacev/Cropix

Epidemiološka slika Hrvatske sve je lošija i to po svim parametrima, od dnevnog broja novooboljelih, hospitaliziranih, osoba na respiratorima i preminulih. Broj se značajno povećao u posljednja dva tjedna, što se vrlo vjerojatno može pripisati i početku školske godine. Nakon tri mjeseca, naime, djeca su se vratila u zatvorene prostore i grupiraju se. Velika razlika oboljelih po dobnim skupinama vidljiva je prema grafovima koje nam je ustupio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. U srijedu je pozitivan test dobilo 360 školaraca u dobi od 10 do 19 godina, što je gotovo 20 posto ukupnog broja slučajeva.

Utjecaj cijepljenja

Usporedimo li dnevnu statistiku oboljelih u zadnje tri srijede, uočljive su velike promjene: u srijedu je najviše oboljelih bilo u dobi od 10 do 19 godina, dok je prije dva tjedna najviše bilo onih između 20 i 60 godina. Primjetno je i povećanje broja oboljele mlađe djece, do devet godina starosti, no ta krivulja nije toliko rasla kada se uspoređuje sa starijom djecom. Ipak ih je znatno više bolesno nego u slučaju populacije starije od 70 godina, što je i logično s obzirom na cijepljenje

Kod dobne strukture zanimljivo je i da je u srijedu u svim dobnim skupinama više oboljelih žena nego muškaraca. Razlika je najdrastičnija u skupini od 30 do 39 godina, gdje je u srijedu pozitivan nalaz dobilo oko 130 muškaraca i oko 190 žena.

Dr. Andreja Ambriović Ristov s Instituta "Ruđer Bošković", članica Znanstvenog savjeta, pojašnjava da trenutačna raspodjela oboljelih po dobnim skupinama nije neobična i to iz više razloga.

- Za delta soj je znanstveno dokazano da se brže i efikasnije širi kako među odraslima, tako i među djecom. Naravno da je početak školske godine pridonio bržem širenju, i to je bilo očekivano. Djeca su se vratila u klupe, u grupama su i u zatvorenom - pojašnjava Ambriović Ristov

- Važno je da se učitelji i profesori cijepe i zaštite se. Činjenica je da su djeca vrlo često asimptomatski nositelji virusa, zbog čega i učitelji mogu biti izloženi virusu, a da toga nisu svjesni. Zbog toga bi na svoje zdravlje trebali misliti oni koji se nisu cijepili - zaključuje Ambriović Ristov. Što se tiče uvođenja digitalne covid potvrde za zaposlene, ona je za sada najavljena u sustavu zdravstva, a priprema se i u socijali. Kako neslužbeno doznajemo, u obrazovanju se još nisu odlučili na taj korak, ali govore nam da još nije donesena konačna odluka.

image
Podaci za 1. rujna
image
Podaci za 8. rujna
image
Podaci za 15. rujna

Najviše od travnja

U srijedu je zabilježeno najviše dnevnih slučajeva od kraja travnja. U samo 24 sata brzim testom je testirano 11.550 osoba, od kojih je 1836 bilo pozitivno. Riječ je o iznimno visokom udjelu pozitivnih u testiranima, odnosno čak 15,8 posto. Koliko je taj postotak visok, govori činjenica da Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) smatra četiri posto krajnjom granicom nakon koje se gubi kontrola nad epidemijom. U odnosu na srijedu prije sedam dana, taj postotak je bio 11,3 posto (1237 novih slučajeva), dok je prije dva tjedna bilo tisuću manje bolesnih u 24 sata: zabilježeno je 805 oboljelih ili 7,9 posto osoba s pozitivnim nalazom.

I broj hospitaliziranih se, logično, povećava: u bolnicama se liječe 603 pacijenta, od kojih je 64 na respiratoru. Preminulo je sedam osoba, odnosno ukupno 8463 od početka epidemije.

Procjepljivanje i dalje ne ide priželjkivanom dinamikom. Zaključno sa srijedom cijepljeno je 43,53 posto ukupnog stanovništva, odnosno 52,26 posto odraslog stanovništva. Prvom dozom u srijedu je cijepljena 3853 osoba. Kao prilog raspravi o uvođenju obaveznog cijepljenja, u srijedu je objavljeno kako je sud u američkom New Yorku stopirao obavezno cijepljenje zdravstvenih radnika koji su tvrdili da takva uputa krši njihovo religijska uvjerenja. Stjepo Bartulica,saborski zastupnik Domovinskog pokreta kazao nam je kako je to za njega logična i očekivana odluka američkog suda.

- U Saboru sam pitao ministra Beroša hoće zdravstveni radnici koji se odbiju cijepiti ili testirati iz svojih uvjerenja dobiti otkaz. Beroš mi je odgovorio kako na to nema odgovor te da će se o tome izjasniti pravna služba. Očito se još puno toga ne zna - ističe Bartulica.

Dobra strana

Djeca, u pravilu, imaju blažu kliničku sliku

Djeca su zaigrana i više puta ih treba upozoriti i na razmak i na pravilno nošenje maski. No, jedan od najvažnijih razloga je i to što djeca nisu cijepljena. - U ovom trenutku imamo 52 posto cijepljene odrasle populacije pa je logičan manji broj oboljelih u toj populaciji, osobito starijih od 70 - kaže Ambriović Ristov i dodaje da je to još jedan dokaz da je cjepivo učinkovito. Djeca, srećom, nemaju težu kliničku sliku, a prema podacima u trećem valu, od ukupnog broja oboljelih sedam posto je bilo maloljetnih, dok ih je u četvrtom valu dvostruko veći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:03