GDJE SU SLIKE

Počela provjera jesu li sve umjetnine HAZU u Modernoj galeriji

Nakon 11 godina provodi se zahtjev Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

ZAGREB - U Modernoj galeriji jučer u 13.30 sati održano je ročište za očevid zbog popisivanja svih 3174 umjetnina koje su u njihovu posjedu, što je sudskim putem još prije 11 godina tražila Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).

Općinski građanski sud u Zagrebu 5. svibnja napokon je u Modernoj galeriji zakazao očevid radi osiguranja dokaza pod brojem R1-1774/00, kako bi HAZU utvrdio gdje su i u kakvom su stanju 1045 umjetnine čiji su oni vlasnici.

Provjera knjiga

U Modernu galeriju jučer su došli pravni zastupnici HAZU Martina Gajski i Mladen Prka, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Verica Nikić te sudski vještak za likovnu umjetnost Duško Večerina, a primila ih je ravnateljica Biserka Rauter Plančić.

Sutkinja Nikić dala je nalog vještaku Večerini da pregleda jesu li svih 1045 umjetnina u vlasništvu HAZU doista u Modernoj galeriji te da isto provjeri u njihovim inventarnim knjigama. Ravnateljica Moderne galerije Rauter Plančić tom nalogu se protivila.

Zle slutnje

Vještak Večerina počinje s popisivanjem i pregledavanjem umjetnina od ponedjeljka 9. svibnja 2011., a taj posao, s obzirom na to da je riječ o 3174 umjetnine, trajat će najmanje mjesec dana.

Sada počinje napetost i iščekivanje jer će se tek nakon pregleda vještaka Večerine ustanoviti jesu li istinite zle slutnje i nagađanja o tome da su mnoga kapitalna djela hrvatske likovne umjetnosti završila u privatnim posjedima.

U 11 godina niti jedan očevid

HAZU je podnio prijedlog radi osiguranja dokaza još 28. srpnja 2000., i to popisom svih umjetnina u Modernoj galeriji. Tada je HAZU Općinskom građanskom sudu dostavio i Katalog umjetnina Moderne galerije vlasništva Strossmayerove galerije ili HAZU. Od tada je sud očevide zakazao 25. rujna 2000., 15. studenoga 2000. i 11. ožujka 2011., no nijedan nije bio održan do 5. svibnja 2011. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:19