EKOLOŠKA KATASTROFA

Počela sjednica Odbora za okoliš, Benčić će predložiti saslušanje svih nadležnih institucija o požaru u Osijeku

To nam je svima u interesu i očekujem široki politički konsenzus - kaže Benčić.

Sandra Benčić

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon ekološke katastrofe u Osijeku gdje su se zapalile tone plastičnog otpada deponiranog u krugu tvornice Drava International, u Saboru bi se trebali saslušati predstavnici svih institucija koje na bilo koji način imaju veze s otpadom, te njegovim zbrinjavanjem.

U 8 sati započela je sjednica saborskog Odbora za okoliš, a predsjednica odbora, Sandra Benčić iz Možemo najavila je kako će predložiti "javno saslušanje svih nadležnih institucija o požaru u Osijeku, ali i drugim požarima kod privatnih oporabitelja otpada".

- Očekujem da će svi, uključujući i HDZ, takvo javno saslušanje podržati - objavila je jučer Benčić na društvenim mrežama. Pobrojala je kako predlaže saslušanje Državnog inspektorata, Ministarstva održivnog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša, Državnog odvjetništva i drugih. Cilj je, navodi, da zajedno vide rade li institucije dovoljno da u budućnosti spriječe ovakve ekološke katastrofe.

- To nam je svima u interesu i očekujem široki politički konsenzus - kaže Benčić.

Budući da je na dnevnom redu sjednice Odbora i Prijedlog izmjena i dopuna državnog proračuna RH za 2023. godinu i projekcija za 2024. i 2025. godinu za očekivati je da će "zeleni" pretresti stavke koje se odnose na penale koje Hrvatska plaća Europskoj uniji radi neadekvatnog zbrinjavanja otpada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:55