JUTARNJI DOZNAJE

Počele predistražne radnje protiv Pavla Gažija zbog moguće povezanosti s ubojstvom Stjepana Đurekovića

Anđelko Jagečić, jedan od direktora Podravke u vrijeme "slučaja Đureković", označio je Gažija nalogodavcem ubojstva jednog od najpoznatijih hrvatskih političkih emigranata
 Nikola Wolf / Podravski list / Cropix

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, neslužbeno doznajemo, započelo je predistražne radnje o mogućoj povezanosti Pavla Gažija (88) s likvidacijom hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983.

U vrijeme ubojstva Đurekovića Pavle Gaži bio je republički ministar unutarnjih poslova (tada se ta funkcija zvala sekretar) i član predsjedništva CK SKH. Ovo nije prvi put da se Državno odvjetništvo zanima za Gažijevu ulogu u tom događaju. Kaznenu prijavu protiv Gažija još je u srpnju 2005. podnio Anđelko Jagečić, jedan od direktora Podravke u vrijeme “slučaja Đureković”, označivši Gažija nalogodavcem ubojstva jednog od najpoznatijih hrvatskih političkih emigranata. No, Jagečićeva prijava iste je godine ekspresno odbačena a da Jagečić uopće nije ispitan.

Dogovor s Dolancom

Jagečić je ponovno u travnju 2011. prijavio Gažija, a potom, potkraj studenoga prošle godine tu prijavu i dopunio, potkrijepivši je, kako kaže, i dijelom tajne dokumentacije. Učinio je to nakon što je odlukom Vlade omogućen uvid u tajne dokumente iz tog vremena, a koje je Jagečić posjedovao. Oni upućuju da bi Gaži, u dogovoru sa Stanetom Dolancom - visokim komunističkim dužnosnikom, u to vrijeme saveznim sekretarom unutarnjih poslova - mogao biti nalogodavac Đurekovićeva ubojstva.

Kada je prošle godine Jutarnji razgovarao s Jagečićem o njegovim tvrdnjama da su Dolanc i Gaži bili povezani i iznio sumnje da je Gaži s jugoslavenskim policijskim vrhom bio nalogodavac Đurekovićeva ubojstva, Gaži je odlučno odbacio te tvrdnje i rekao da Jagečića uopće ne poznaje, iako su se - dok je Gaži bio generalni direktor Podravke, a Jagečić direktor za publicitet - nekoliko puta javno sukobili.

U prijavi protiv Gažija Jagečić ga je optužio i da je početkom osamdesetih, nakon Titove smrti, uz pomoć Dolanca i dijela srpskog rukovodstva krenuo u ekonomski i politički udar na Hrvatsku. Pokušalo se slomiti moćnu naftnu kompaniju Inu te velike hrvatske tvrtke poput Podravke i Đure Đakovića, ali i hrvatski bankarski sustav.

Skretanje pozornosti?

Inom je htio zagospodariti beogradski Genex, a Podravkom Centroprom. U Ini je zato izmišljena afera, koju je otvorio Pavle Gaži, uz pomoć Dolanca, tvrdi Jagečić. Na isti način, kada je iz nje otišao, Gaži je pokušao upropastiti i Podravku, uhitivši cjelokupno vodstvo te velike tvrtke, koje je kasnije oslobođeno bilo kakve krivnje.

- Kaznenom prijavom protiv Gažija ni na koji način ne želim, jer o tome ni nemam saznanja, ukazati na niže razine, tj. operativu koja se bavila organizacijom i samim činom ubojstva Đurekovića - kaže Jagečić, ograđujući se tako od mogućih prigovora da svojom prijavom želi skrenuti pozornost od suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, koje traje u Njemačkoj.

- Da su u Gažijevo i Dolančevo vrijeme pobijedile unitarističke i velikosrpske snage, čemu se oduprlo tadašnje hrvatsko rukovodstvo, pitanje je da li bi bili stvoreni preduvjeti za stvaranje samostalne hrvatske države - kaže Jagečić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 15:56