NOVA RUNDA

POČELI PREGOVORI MOST-a I HDZ-a: 'Mi ćemo Mostu ponuditi puno više od onoga što su njihovi zahtjevi u ovom momentu'

Zagreb, 170115. HDZ sredisnjica.Press konferencija na temu Potreba donosenja hitnih mjera za zastitu korisnika kredita u svicarskim francima.Na konferenciji su sudjelovali Ivan Suker, Ivana Maletic i Tomislav Coric.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Na Trgu žrtava fašizma počeo je sastanak predstavnika MOST-a i HDZ-a. U pregovaračkom timu HDZ-a su Tomislav Ćorić, Ivana Maletić, Dražen Bošnjaković, Nikolina Babić i Martin Pastuović, a s druge strane je pet MOST-ovaca.

Za to vrijeme ispred središnjice stranke stigao je i novinar Domagoj Margetić koji je s prijateljima držao transparent 'Afera Soboli nije kleveta'. Uz transparent još piše 'izvukli ste 282 milijuna kuna - HAC 18 milijuna, Hrvatska pošta 88,6 milijuna, Podravka 3,5 milijuna, MUP 139 milijuna, M-San 31,5 milijuna ,kuna...' Margetić je imao i knjigu 'Karamarko najmoćniji među najkorumopiranijima'.

Netko iz HDZ-a pozvao je policiju, koja je ubrzo stigla na poprište događaja i samo zapisala Margetića i ekipu. Za nekom intrervencijom nije bilo potrebe budući da na transparentima nije bilo ništa uvredljivo, niti su oni remetili javni red i mir.

- Došli smo ovdje jer zapravo nemamo drugog načina na ukazati 'aferu Soboli'. Ovo je jedini način, kad su prisutni mediji, Karamarko i vrh HDZ-a. Radi se o aferi u kojoj je umiješana nekada Karamarkova privatna firma Soboli preko koje je iz državnih poduzeća tijekom godina izvučeno čak 282 milijuna kuna. Interesantno je da me je zbog te afere Karamarko tužio, a ja sam na sudu dokazao da nije bilo klevete. Svi podaci koje sam iznio su istiniti i točni... I sad zamislite ovu činjenicu - sud je donio presudu na temelju kojeg ispada da je šef opozicije umiješan u aferu, a svi su to cenzurirali. I zato je jedini način da ukažem na tu aferu da dođem na javno mjesto i govorim koliko je tko 'maznuo' love u aferi Soboli. Ovo je i poruka MOST-u što će im se dogoditi ako idu u dealove s korumpiranim likovima...- rekao je Margetić.

Karamarko: Zajednički cilj su reforme

Uoči sastanka predstavnika HDZ-a i Mosta, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je kako obje strane imaju zajedničke ciljeve, a to su izmjene zakona koje je nužno napraviti da bi uspjele reforme.

Na upit je li lista zahtjeva Mosta predugačka, Karamarko je rekao kako smatra da su ti zahtjevi realni.

"Mi ćemo Mostu ponuditi puno više od onoga što su njihovi zahtjevi u ovom momentu. Mislim da će se složiti da su te reforme opsežnije od onoga što su oni zatražili. Imamo spremne reforme što se tiče poduzetništva i u pravosuđu", kazao je.

Dodaje da će HDZ-ovi stručnjaci upoznati Most s velikim brojem dokumenata koje su pripremili, s naglaskom na izmjene zakona koje je nužno napraviti da bi reforme uspjele. "Veliki sam optimist jer smo se pripremili, i već tri godine radimo na tome, nama su reforme primarne", ustvrdio je.

Karamarko smatra da je dvije trećine građana, bez obzira na HDZ i Most, odlučilo da dosadašnja Vlada nije bila dobra. "Mislim da su upropastili državu i da smo, što se tiče gospodarstva, na rubu, nisu se snašli u migracijskoj krizi nego improviziraju, imamo veliki broj iseljenih ljudi, mnogo mladih ljudi je otišao. Dvije trećine građana je reklo 'dosta'", rekao je.

Izrazio je zadovoljstvo jer su im sugovornici motivirani i imaju volju da se dođe do reformi. "Vrata su kod nas otvorena, oni kucaju na otvorena vrata. Mi ćemo im danas to početi predočavati jer će ovo trajati do drugog ponedjeljka, nakon čega ide politička rasprava", kazao je.

On osobno zasad neće biti uključen u raspravum jer to rade stručnjaci, kako je dogovoreno s predsjednikom Mosta Božom Petrovom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:42