NOVI TV KANAL

POČELO EMITIRANJE N1 Smiren, ozbiljan i zaista zanimljiv news program spreman za dominaciju

Način na koji su pomirili nacionalni i regionalni program zaista je dobar. Hrvatska, Srbija i BiH imaju svoje nacionalne programe koji se u jednom trenutku udružuju
Zagreb, 291014.Avenija Veceslava Holjevca.N1, prva regionalna 24-satna news platforma i ekskluzivni CNN-ov partner za regiju s radom pocinje 30. listopada. Direktor programa za Hrvatsku Dubravko Merlic, izvrsni producenti Zoran Sprajc i Ivana Dragicevic Velickovic predstavili su svoj tim i programsku shemu.Na fotografiji: Dubravko Merlic i Zoran Sprajc.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

Službeno, N1 je s emitiranjem počeo u četvrtak, 30. listopada 2014. No, pojavio se zapravo i mnogo ranije. Ne samo raznim najavama o tome da se radi o regionalnom CNN-u, 24-satnom news-programu koji će promijeniti način na koji gledamo vijesti, ili detaljno popraćenim transferima nekih poznatih regionalnih TV imena iz svojih matičnih kuća na tada još nepostojeći news-program.

N1 se zapravo prvi put ugurao u memoriju gledatelja regije kada su na internetu (jer još nisu imali ni program ni vlastiti portal) objavili snimku napada policije na Andreja Vučića, brata srpskog premijera Aleksandra Vučića, i njegovo osiguranje. Televizija koja tada još nije postojala, dokopala se onoga što nisu kuće koje su tu već više i od pola stoljeća.

Bilo je jasno tada da se radi o ozbiljnom programu. U četvrtak su, svojim prvim danom emitiranja, to i dokazali. Prvi dan može biti problematičan.

Čak i uz najuigraniju ekipu, sjajnu tehniku i vizuale, bez robe nećete privući gledatelje. Ekskluzivni snimak dijelova svjedočenja iz USKOK-ove istrage protiv Milana Bandića, slučaja koji zaokuplja cijelu regiju, upravo su ta roba koja će svijetu reći, tu smo. I samo se nastavilo. U političkom talk-showu “Pressing” koji će se vrtjeti svakog dana, imali su prvi javni istup novoizabranog predsjedništva BiH i reportažama i javljanjima uživo iz regije koje su zaista vrhunski odrađene.

Način na koji su pomirili nacionalni i regionalni program zaista je dobar. Svaka država, Hrvatska, Srbija i BiH ima svoj nacionalni program, koji se u jednom trenutku udružuju i prezentiraju vijesti od regionalnog značaja. Sjajno odrađeno. Voditelji i novinari su poslovično dobri, a vizuali na ozbiljnoj svjetskoj razini. Moglo bi se reći da su čak i na razini CNN-a. Ni u jednom trenutku ne da se naslutiti da je program počeo tek jučer, vjerojatno zahvaljujući činjenici da su već nekoliko mjeseci u hladnom pogonu. N1 je kvalitetan, smiren i ozbiljan news-program, koji ima ozbiljnu budućnost.

Cijeli program ima samo jedan maleni problem. Još nisam imao prilike gledati N1 ni na jednoj drugoj platformi osim B.net-a, pa ne mogu potvrditi je li taj problem prisutan baš svugdje. Naime, kako je N1 CNN-ov affiliate program u regiji, na B.net-ovim programima je zamijenio CNN. No, pritom, B.net nije promijenio logo i TV program u vodiču.

Pa tako dok gledamo N1, vidimo najave za stvari koje bi se trebale vrtjeti na CNN-u, poput Quest Means Business. Isto tako, 15 minuta sam pregledavao svih tristotinjak programa ne bih li našao logo N1.

Nema ga zbog tehničke greške distributera, ali je svejedno nezgodno za novi kanal koji će tisuće ljudi ovih dana tražiti. Još jedno otvoreno pitanje je hoćemo li ikada više vidjeti CNN kod nas. Jer Quest je ozbiljan car.

No, usprkos tim sitnim problemčićima, minijaturnim pogreškama koje su itekako očekivane na prvi dan emitiranja, evidentno je da je riječ o ozbiljnom TV pothvatu koji se prvi dan isprsio, a sigurno će dominirati i u danima koji dolaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:31