KLAIĆEVA

POČELO LIJEČENJE PRVE DJEVOJČICE OBOLJELE OD NEUROBLASTOMA Posebno povjerenstvo zaključilo da dvoje djece zadovoljava kriterije za novi skupi lijek

Ilustracija
 Ronald Gorsic / HANZA MEDIA

Mala pacijentica oboljela od visokorizičnog neuroblastoma u utorak je u Dječjoj bolnici u Klaićevoj dobila prve doze lijeka Dinutuksimab beta Apeiron oko čije se nabave proteklih mjesec dana podigla velika galama, poglavito oko toga koliko djece treba lijek te financiranja, odnosno njegove nabave.

- Prve doze lijeka već smo dali maloj pacijentici oboljeloj od visokorizičnog neuroblastoma koja je dosad prošla sve uobičajene terapije. Liječenje ovim lijekom trebalo bi kod nje trajati deset dana - kaže prof. dr. Jasminka Stepan Giljević, predstojnica Zavoda za hematologiju i onkologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb. Dodaje da bi kod drugog malog pacijenta oboljelog od visokorizičnog neuroblastoma liječenje trebalo početi sljedeći tjedan.

Naime, radi se o lijeku koji je tek u svibnju registrirala Europska agencija za lijekove (EMA), a koji prema tvrdnji proizvođača produljuje preživljavanje za petnaestak posto. Ubrzo nakon te europske odluke u Hrvatskoj se podigla velika prašina kako bi oboljela djeca što prije dobila lijek. Kako proizvođač još uvijek nije podnio zahtjev za stavljanje Dinutuksimab beta Apeirona na listu lijekova HZZO-a, o kupnji lijeka, za koji Klaićeva bolnica nije imala novca u bolničkom proračunu, odlučivalo je posebno povjerenstvo. Zaključeno je da zasad dvoje djece, od najviše desetak, u ovom trenutku zadovoljava kriterije za liječenje novim vrlo skupim lijekom.

Naime, lijek je namijenjen pacijentima koji su već prošli druge oblike terapije odnosno kemoterapiju, operaciju, zračenje i presađivanje vlastite koštane srži, a također tumor ne smije biti velik. Osim toga, kod pacijenata koji su kandidati za terapiju bolest mora biti u mirovanju jer ovo liječenje ima vrlo snažne nuspojave, što znači da organizam mora biti dovoljno jak da ga može podnijeti.

Upravo su nuspojave velika prepreka za uporabu lijeka kod većeg broja pacijenata s visokorizičnim neuroblastomom jer svaki put kad se neka od njih pojavi liječenje se barem na kratko prekida pa može trajati i dulje od deset dana, a kod nekih pacijenata nuspojave su toliko jake da lijek uopće ne mogu dobivati. Drugim riječima, terapija se trajno prekida.

Kako je riječ o potpuno novom lijeku, s čijom uporabom liječnici nemaju iskustva, vjerojatno će tek dulja primjena pokazati koliki je njegov terapijski domet.

Inače, zasad je kupljeno 35 bočica lijeka koje su plaćene 2,3 milijuna kuna, ali je Vlada ukupno iz proračuna osigurala deset milijuna kuna, što bi trebalo biti dostatno za svu djecu koja su kandidati za ovu vrstu terapije kad njihovo ukupno zdravstveno stanje dopusti liječenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:05