TRAJE DO 28. TRAVNJA

Počelo plenarno zasjedanje HBK: ‘Napadom na Ukrajinu narušen je sigurnosni poredak‘

Duboko nas potresaju dnevna izvješća iz Ukrajine o mnoštvu prognanih civila, rušenju zgrada i ubijanju, rekao je mons. Želimir Puljić

Želimir Puljić

 Jure Miskovic/CROPIX

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK) počelo je u utorak u Zagrebu, održava se do 28. travnja, a jedna od tema je i napad Rusije na Ukrajinu, koji je, kako je ocijenjeno, narušio europski i svjetski sigurnosni poredak.

Predsjednik HBK, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, podsjetio je kako su prošla dva mjeseca od 24. veljače, otkako je "narušen europski i svjetski sigurnosni poredak kad je Ruska Federacija izvršila masovni napad na Ukrajinu".

Podsjetio je da je Opća skupština Ujedinjenih naroda 2. ožujka osudila kršenje međunarodnog prava. Iustitia et pax HBK nedavno se o tome očitovala, rekao je mons. Puljić, dodavši kako ih duboko potresaju dnevna izvješća iz Ukrajine o mnoštvu prognanih civila, rušenju zgrada i spomenika kulture, ubijanju zarobljenika, djece, starih i nemoćnih.

To nas, naglasio je, "podsjeća i na naše bolno iskustvo iz Domovinskog rata od prije tridesetak godina. Žao nam je što međunarodna diplomacija nema uspjeha u pregovorima", dodao je mons Puljić.

Predsjednik HBK izrazio je zahvalu brojim obiteljima, humanitarnim organizacijama u našoj državi, posebice Caritasu što ovih dana svojim novčanim prilozima i drugim potrepštinama iskazuju blizinu i solidarnost s onima koji su došli k nama, ili pak slanjem pomoći ugroženom pučanstvu u Ukrajini.

Mons. Puljić najavio je da će se na 64. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije govoriti i o godišnjem Financijskom izvješću koje podnose Predsjednik ekonomskog vijeća mons. Jure Bogdan i ekonom don Šimun Šindija.

Povezano s financijama bit će govora o novom uređenju pravilnika o financijskom sustavu Crkve u Republici Hrvatskoj o čemu će izvijestiti mons. Mijo Gorski, rekao je, dodavši kako će se razgovarati i o pripravi za sinodalni hod Crkve diljem svijeta.

Bit će govora i o nekim aktualnim pitanjima Hrvatske katoličke mreže, a biskupi će saslušati i izvješća pojedinih Komisija, Vijeća i Odbora HBK te pregledati mandate pojedinih Vijeća i Odbora HBK.

Biskupi će po završetku zasjedanja održati konferenciju za tisak u četvrtak, 28. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2022 07:17