MOSTOVA INICIJATIVA

Počelo prikupljanje potpisa za referendum o covid potvrdama: ‘Pokažimo da imamo kičmu‘

Ako se sad povučemo, oni neće stati i represija će još više jačati. Alternativa je ulica, nasilje i porast ekstremizma, kažu mostovci

Marija Selak Raspudić

 Damjan Tadic/CROPIX

Na više od 1200 mjesta diljem Hrvatske Most je u subotu počeo prikupljati potpise za raspisivanje ustavotvornog i zakonodavnog referenduma kojim bi se regulirao rad Nacionalnog stožera i ukinule covid potvrde.

"Počeli smo prikupljati potpise za ovaj presudni referendum o uduzimanju ovlasti Stožeru, vraćanju demokracije i ukidanju protuzakonitih covid potvrda", poručila je saborska zastupnica Marija Selak Raspudić na konferenciji za novinare ispred Mostova štanda na glavnom zagrebačkom trgu.

Potpisi će se prikupljati iduća dva tjedna, do 18. prosinca. Referendumom bi se tražilo da se u roku od 30 dana ukinu covid potvrde koje su sad potrebne za ulazak u državne i javne institucije te da se ovlasti sa Stožera prebace na Sabor.

"Hrvatski narod će ovim referendumom pokazati da ima kičmu, da ima pravo sudjelovati u odlukama koje se tiču zdravlja i slobode svakog građanina u Hrvatskoj", poručio je zastupnik Marin Miletić.

Grmoja: 'Iz središnjice HDZ-a šalju prijetnje građanima'

Nikola Grmoja pozvao je građane da, kako je rekao, ne nasjedaju na spinove i poruke iz središnjice HDZ-a, odakle se prijeti ljudima da će izgubiti posao ili drugačije nastraditi ako potpišu za Mostov referendum. "Ako se sad povučemo, oni neće stati i represija će još više jačati", istaknuo je.

Nino Raspudić kaže da u njihovim pitanjima stoji ono što oporba cijelo vrijeme traži - vraćanje odlučivanja u Sabor te je pozvao druge oporbene stranke, lijeve i desne, cijepljene i necijepljene, da im se pridruže na zadnjoj liniji obrane demokracije i ustavnopravnog poretka.

"Nitko nema alibi da to ne učini, osim nekih ideoloških, političkih predrasuda", poručio je.

Ustvrdio je i da se na razne načine posvuda očituje "velika frustracija i bijes u narodu" te je ovo zadnji pokušaj da se to nezadovoljstvo kanalizira institucionalno referendumom. "Alternativa je ulica, nasilje i porast ekstremizma", istaknuo je.

image

Zvonimir Troskot, Nino Raspudić, Marija Selak Raspudić, Marin Miletić i Nikola Grmoja

Damjan Tadic/CROPIX

Pitanja su sastavljali u suradnji s ustavnopravnim stručnjacima, a potpisi će se prikupljati na štandovima na javnim površinama, svuda gdje se ljudi okupljaju pa i u blizini crkava. Grmoja kaže da od župa nisu tražili nikakve dozvole jer je riječ o javnim površinama.

Alternativa covid potvrdama - testiranje i poštivanje mjera

Upitana koja je alternativa covid potvrdama, Selak Raspudić odgovara da je to testiranje osjetljivih skupina u svim institucijama i pridržavanje epidemioloških mjera. Za toliko testiranje, kaže, ima novca jer se ionako nabavlja previše cjepiva koje se poslije donira. Taj novac mogao bi se dijelom preusmjeriti na kupnju testova.

"Mi nismo protiv mjera, mi smo za mjere koje će biti dosljedne, epidemiološki utemeljene i nediskriminacijske", poručila je.

image
Damjan Tadic/CROPIX

Novinare je zanimalo žale li mostovci zbog podrške prosvjedu protiv covid potvrda nakon što je policija objavila da provodi kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog poticanja na terorizam, a neke od njih dovodi se u vezu s prosvjedom.

"Mi smo podržali građane koji su došli iskazati nezadovoljstvo, a ne bilo kakav terorizam. Mi smo zadnje osobe koje bi zagovarale nasilje ili bilo kakav terorizam, jer se na demokratski i legalan način borimo za prava i slobode građana", poručio je Grmoja ispred štanda na kojem se prikupljaju potpisi za referendum.

Ministarstvo uprave još se nije oglasilo koliko potpisa treba prikupiti za raspisivanje referenduma, ali prije nešto više od mjesec dana, kad su suverenisti prikupljali potpise za referendum o uvođenju eura, rečeno je da za raspisivanje referenduma treba prikupiti 368.867 potpisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:40