ZLOČIN

POČELO SUĐENJE TINU ŠUNJERGI Brutalno likvidirao roditelje jer su mu stalno prigovarali, no ne mora se bojati da će dobiti 50 godina zatvora

 FACEBOOK

Na Županijskom sudu u Zadru u srijedu 24. siječnja održano je pripremno ročište za suđenje Tinu Šunjergi, 20-godišnjaku koji je u rodnoj Čistoj Velikoj nedaleko od Vodica u ožujku prošle godine hladnokrvno ubio svoje roditelje Silvanu i Marina, potvrdio nam je to glasnogovornik suda Hrvoje Visković.

Iako je protiv Šunjerge optužnicu podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku te je potvrdio tamošnji Županijski sud, Vrhovni sud je donio rješenje kojim je nadležnim sudom u ovom kaznenom predmetu odredio onaj u Zadru. Pripremna ročišta nisu otvorena za javnost te se na njima definira spor, odnosno tužiteljstvo i obrana sudu predlažu svoje dokaze, kao i svjedoke koji će kasnije biti saslušani tijekom dokaznog postupka. Tek nakon održanog pripremnog ročišta u Šunjerginu slučaju bit će zakazan termin za prvu raspravu.

Surađuje

Tin Šunjerga nalazi se u istražnom pritvoru u Šibeniku, i to otkako mu je on i određen, s kratkim izbivanjem u Zagrebu gdje su na njemu obavljena psihijatrijska vještačenja. Prema nalazu vještaka, on je ubrojiv, kako danas, tako i u vrijeme kada je počinio zločin, pa će ići u redovnu proceduru sudskog postupka.

Jedini s kim komunicira, osim sa zatvorskim osobljem, jest njegov odvjetnik po službenoj dužnosti Frane Bajica, koji će ga, ako mu u međuvremenu ne raskine punomoć, zastupati i tijekom sudskog postupka. Kako nam je odvjetnik potvrdio u zadnjih nekoliko razgovora, Šunjerga se ne žali ni na kakve probleme, a s tužiteljima je surađivao tijekom postupka.

Državni odvjetnik koji će zastupati tužiteljstvo na početku suđenja Šunjergi će pročitati optužnicu kojom će ga teretiti da je kobnoga dana između 14.30 i 17 sati ubio roditelje iz osvete, jer su mu prigovarali zbog loših ocjena u školi te konzumiranja droga i nametali mu zabrane, a on je sve to doživljavao kao napad na sebe, odnosno kao prikraćivanje sloboda.

Uhićen u potjeri

Dok su oni obavljali radove u polju, rekao je roditeljima da ide kući vratiti psa te da će usput dovesti prijatelja da im pomogne. Tada je već imao razrađen plan kako će ih ubiti te je iz sefa ukrao očev pištolj marke Crvena zastava kojim će to i napraviti. Prijatelj je došao s njim do polja, a otac je u međuvremenu otišao kući.

Majka ih je ukrcala u svoj Citroën, Tin je sjeo iza nje te ju je tijekom vožnje ustrijelio u glavu, dok je ona razgovarala s njegovim prijateljem. Njegov vršnjak je pobjegao, a zločin, kasnije će se pokazati, nije prijavio, zbog čega će mu se također suditi. Tin se s mrtvom majkom odvezao kilometar dalje, a onda se pješice vratio kući, nečujno prišao s leđa ocu koji je nešto radio u garaži te ga ubio na isti način. Uhićen je kasnije u policijskoj potjeri.

Počinitelj ovakvog zločina mogao bi biti osuđen na dugogodišnju kaznu zatvora od čak 50 godina, no, u konkretnom slučaju, zbog njegove dobi i na mnogo blažu kaznu od 10 godina. Tin Šunjerga u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio je mlađi punoljetnik, a sada je sasvim izvjesno i da će mu suđenje početi puno prije nego što navrši 23. godinu, pa se ne treba bojati suđenja kao odrasloj osobi, pa tako ni dugogodišnje kazne zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 15:30