TUŽBA OBITELJI

POČELO SUĐENJE ZA SLUČAJ PITRA Dr. Vidas: 'Krili su od mene da su pri porodu oštetili dijete'

Bivši ravnatelj KB-a Merkur odgovornima drži dr. Srećka Ciglara i dr. Tomislava Čanića
 Damir Krajač/CROPIX

Nakon što su u kaznenom postupku pred sucem Općinskog kaznenog suda Rafaelom Krešićem jučer izrečene završne riječi tužitelja i obrane, gotovo istodobno je na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu održano ročište u parničnom postupku protiv liječnika Predraga Đurića i Ive Balenovića, Kliničke bolnice Merkur i Republike Hrvatske kao osnivača bolnice i njezina vlasnika.

Obitelj Pitra, zastupana po odvjetnicima Branimiru Tuškanu i Vesni Kovačević Fras u po mnogima prekretnom slučaju u hrvatskom pravosuđu, traži naknadu štete u iznosu od 3,727.000 kuna na temelju činjenica da je dječak Dominic Pitra od rođenja slijep, gluh i nepokretan zbog serije nevjerojatnih pogrešaka učinjenih tijekom poroda u rodilištu KB Merkur 2007. godine.

Koliko je god kazneni postupak razotkrio alarmantno stanje u bolnicama, čini se da će tek u građanskoj parnici isplivati problemi zbog kojih je upitna sigurnost svih rodilja i beba u hrvatskim bolnicama. Naime, prema jučerašnjem svjedočenju dr. Srećka Ciglara, bivšeg predstojnika Klinike za ženske bolesti i porode KB Merkur, bolnica nikad nije imala protokol za pokretanje posebnih postupaka u slučaju rođenja teško oboljelog djeteta. Usto, u rađaonice su vođeni željom za zaradom ulazili vanjski liječnici mimo dozvola ravnatelja, porodi su se provodili na način da bi nadležni liječnik “tu i tamo prošao pokraj rodilje i pitao vanjskog liječnika ide li sve po planu”.

Odnos koji je više sličio na hijerarhiju u automehaničarskim radionicama završio je na kraju tragedijom.

Rodilja Jasmina Križanić Pitra do poroda je imala urednu trudnoću, a kontrolirao ju je dr. Predrag Đurić. On je davno prije Jasminina termina izgubio dozvolu za ulazak u rodilište, a zahvaljujući dobrim odnosima s dr. Ciglarom, 12 je puta i nakon isteka dozvole došao obavljati porode.

- Dopustio sam mu da dođe i bude psihološka pomoć rodilji. Pa kolege smo. Doktor Ivo Balenović te je noći bio dežuran i on je trebao voditi porod. Kasnije se ispostavilo da je to učinio Đurić. Nisam izvijestio nikoga o tom incidentu - izjavio je jučer dr. Ciglar.

Željko Vidas, tadašnji ravnatelj KB Merkur, tvrdi da je za slučaj Pitra saznao kada je počeo kazneni postupak i kada je policija krenula u istragu. - Dr. Ciglar i šef nadležne dr. Čanić trebali su izvijestiti o incidentu, ali nisu jer se radilo o ilegalnim okolnostima. Čim sam doznao za tragediju, pokrenuo sam internu istragu. Ciglar i Čanić su već napustili Kliniku, a da nisu, dao bih im otkaz. Dr. Balenovića ne bih ni taknuo jer odgovornost je bila na njima - rekao je jučer Vidas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:44